Linkovi

Protesti ispred Schmidtove kancelarije u Sarajevu


Bosnia-Herzegovina, Sarajevo, Protest in front of the Office of Hight Representative in Bosnia, October 24, 2022.
Bosnia-Herzegovina, Sarajevo, Protest in front of the Office of Hight Representative in Bosnia, October 24, 2022.

Više stotina građana Bosne i Hercegovine okupilo se u ponedjeljak, 24. oktobra, na protestima ispred zgrade Ureda visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu, tražeći povlačenje izmjena Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Proteste je organizirala neformalna grupa građana, a u najavi okupljanja na društvenim mrežama poručili su da traže povlačenje nametnutih odluka ili Schmidtovu smjenu.

Visoki predstavnik je na dan Općih izbora, održanih 2. oktobra 2022. godine, nametnuo set mjera u Federaciji BiH, s ciljem da poboljša funkcionalnost ovog bh. entiteta i osigura blagovremenu provedbu rezultata izbora.

Nametnute odluke u vezi s Izbornim zakonom i Ustavom Federacije BiH okupljeni na protestima smatraju diskriminatornim, te da je njima visoki predstavnik učvrstio poziciju Hrvatske demokratske zajednice Domu naroda FBiH.

"Mi smo danas ovdje zato što su nas oni koji dijele pravdu ovdje natjerali na ovo. Došli smo da skinemo okove s kampanje koja građanima pokušava nametnuti podanički mentalitet", rekao je Mujo Aganović, jedan od okupljenih.

Suština amandamana na Ustav Federacije BiH i izmjena Izbornog zakona BiH koje je Schmidt nametnuo tiče se rokova za formiranje vlasti u Federaciji BiH, kao i povećanja broja delegata u Domu naroda entitetskog Parlamenta.

Odluka o Domu naroda FBiH podrazumijeva da svaki od klubova konstitutivnih naroda BiH, Srbi, Hrvati i Bošnjaci, ima po 23 delegata, umjesto dosadašnjih 17.

Delegati u ovom domu federalnog Parlamenta biraju se u kantonalnim skupštinama, dok se zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH biraju direktno glasovima građana.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG