Linkovi

Protest rudara u Sarajevu završen. Obećane im plate


Bosna i Hercegovina, Sarajevo, stotine rudara protestira ispred Vlade Federacije BiH 27. marta.
Bosna i Hercegovina, Sarajevo, stotine rudara protestira ispred Vlade Federacije BiH 27. marta.

Višesatni protest nekoliko stotina rudara održan u Sarajevu 27. marta okončan je nakon što je nadležni ministar obećao da će plate zeničkim rudarima biti isplaćene naredne sedmice.

Razlog protesta je što zenički rudari nisu dobili dvije plate, zbog čega su obustavili proizvodnju početkom marta.

Osim isplate plata, sindikat rudara zahtijeva od Vlade Federacije BiH i Elektroprivrede BiH da rekonstruišu ili trajno zatvori zenički rudnik.

Ministar energije, rudarstva i industrije Federacije BiH Vedran Lakić uoči protesta u Sarajevu je 26. marta na konferenciji za novinare izjavio kako sa sindikatom rudara nisu postigli dogovor o isplati dvije plate.

"Elektroprivreda BiH nema pravnu ni finansijsku osnovu da isplati te plate. Pokušaćemo iz budžeta to platiti, ali nama je potrebno dodatnih 20 dana da to provedemo u skladu sa propisima", kazao je Lakić.

Rudnik u Zenici je u posljednjih šest mjeseci ostvario 34 posto planirane proizvodnje uglja, čime je prihodovao 3,2 miliona maraka (oko 1,6 miliona eura). To nije bilo dovoljno za isplatu plata, za šta je bilo potrebno 10,1 milion maraka (oko 5 miliona eura), navedeno je tada u saopštenju Elektroprivrede BiH.

Inače, poslovanje šest, od ukupno sedam rudnika u vlasništvu Elektroprivrede su proteklih godina obilježili gubici u poslovanju, optužbe za korupciju, te štrajkovi i nesreće na radu.

Proizvodnja uglja u ovim rudnicima je prepolovljena u proteklih šest godina, a rudnici nerijetko posluju na rubu stečaja. Ukupni poreski dugovi rudnika prema državi i zaposlenicima su premašili 920 miliona maraka (469 miliona eura).

Pošto rudnici ne uspijevaju isporučiti ugovorene količine uglja termoelektranama, Elektroprivreda BiH se posljednjih godina sve više okreće kupovini od privatnih rudnika.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG