Linkovi

Stari grad: "Nazovi Bega radi parkinga"


Ilustration by CIN
Ilustration by CIN

Bivši načelnik najstarije sarajevske općine Ibrahim Hadžibajrić je više javnih parkinga u turističkom središtu grada dodijelio prijateljima, sklapajući s nekima od njih dogovore koji bi omogućili njegovom sinu da postane milioner.

“Bićeš prvi mladi milioner sa Starog Grada, a na birou (…). Pa, najbolje je biti na birou“, savjetovao je jednom prilikom Elmedin Karišik, vlasnik „Plaze Group“, Seida Hadžibajrića, sina načelnika sarajevske Općine Stari Grad.

Ova poruka je bila jedna u nizu njihovih prepiski u periodu od 2020. do 2021. godine putem kriptovane Sky aplikacije. Dešifrovala ih je Evropska policijska agencija EUROPOL i ustupila istražiocima u Bosni i Hercegovini (BiH).

Karišik je jednom prilikom poručio mlađem Hadžibajriću da se ne brine za finansije jer iza njih stoji „Međunarodni monetarni fond“.

Tužilaštvo BiH otkriva da je Karišik u periodu od januara 2020. do marta 2021. godine raspolagao sa 4,23 miliona KM koje mu je povjerio Sani al-Murda, vođa grupe međunarodnih krijumčara kokaina. Tužioci tvrde da je ovaj 38-godišnji Sarajlija sa različitim međunarodnim adresama unio u BiH desetine miliona eura.

Karišik je Al-Murdin novac pokušao oprati preko različitih poslova u Sarajevu, uključujući i one dogovorene sa porodicom Hadžibajrić. Prepiske putem Sky aplikacije otkrivaju kako su se Hadžibajrići bogatili na općinskim parkinzima, pomažući zauzvrat Karišiku u pranju prljavog novca.

Bivši načelnik Hadžibajrić, njegov sin, Karišik kao i neki od njihovih saradnika uhapšeni su u maju ove godine po zahtjevu Tužilaštva BiH i Kantona Sarajevo (KS), institucija koje vode zasebne istrage o zloupotrebama javnih dobara u Općini Stari Grad i pranju novca zarađenog trgovinom kokainom. Al-Murda nije dostupan bh. pravosuđu jer se, navodno, nalazi izvan zemlje.

Seid (L) and Ibrahim Hadžibajrić, Photo: Facebook
Seid (L) and Ibrahim Hadžibajrić, Photo: Facebook

Beg, Medo, Manila, Rajvosa i ostala raja sa Skya

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) su pronašli da je Hadžibajrić od 2017. do 2020. godine ustupio privatnicima pet parkirališta u turističkoj jezgri grada, bez znanja Općinskog vijeća i bez konkursa koji bi odredio cijenu najma i druge kriterije. Najamnike je birao načelnik, često na štetu lokalne zajednice.

Turistička sezona u Sarajevu traje cijelu godinu, a na zbijenom prostoru sarajevske Baščaršije u srcu Starog Grada parking mjesta se plaćaju suhim zlatom.

Prostora za gradnju novih nema pa je građanima i turistima na raspolaganju tek nekoliko stotina parking mjesta. Parkinge kojima je raspolagala Općina Stari Grad načelnik Hadžibajrić je uz naknadu ustupao prijateljima. Većina je pripala Karišiku koji je korake oko preuzimanje parkinga, a kasnije i raspodjelu dobiti preko Skya, koordinirao sa Seidom Hadžibajrićem.

Poruke i fotografije koje mu je slao pokazuju da je načelnikova porodica uzimala prihode sa najmanje tri parkinga i to: osamdeset posto zarade od onih kod „Doma Armije“ i na Bistriku te pola zarade od parkinga „Telali“ kod Vijećnice. Ostatak su dijelili Karišik i njegovi partneri.

Seid Hadžibajrić je redovno dobijao izvještaje o prihodima i dobiti koja je pripala njegovoj porodici. Tako su obaviješteni da su od parkinga kod „Doma Armije“ i na Bistriku od marta 2020. do februara 2021. godine zaradili 75.726 KM, a novac je i u naredne dvije godine pristizao u mjesečnim iznosima od oko 8.500 KM.

Dešifrovano komuniciranje putem Sky aplikacije, ali i otkrića policije nakon pretresa Općine Stari Grad te privatnih objekata Hadžibajrića i Karišika pokazuju da je vlasnik „Plaze Group“ čuvao novac porodice bivšeg načelnika zarađen u zajedničkim poslovima.

“Hoćeš li da ti dam ovo u kešu ili da ti dam na tvoj račun? Vidi sa Begom. Kako god ti hoćeš brateee”, napisao je Karišik u jednoj poruci mladom Hadžibajriću.

Beg, Ibro i Hadžija su nadimci kojim su načelnika Općine Stari Grad oslovljavali prijatelji i članovi porodice, a tako su ga nazivali i u razgovorima preko Sky aplikacije. Karišik, kojeg su prijatelji zvali Medo, na Skyu je imao kodna imena Laguna i Manila, dok je Hadžibajrić mlađi bio prijavljen kao Rajvosa.

Optužnice protiv Hadžibajrića i ostalih još nisu podignute, a u proteklih šest mjeseci održano je nekoliko ročišta za određivanje pritvora tokom kojih su advokati osporavali valjanost dokaza Tužilaštva. Bivši Hadžibajrićev advokat Asim Crnalić je utvrdio da čitav predmet počiva na analizama prepiski sa Sky aplikacije koje nisu pribavljene po nalogu suda pa ih ne može smatrati zakonitim.

„Tužiteljstvo na posredan način, analizirajući prepiske između gospodina Karišika i Hadžibajrića juniora, izvodi zaključke šta radi i šta misli moj branjenik“, rekao je Crnalić na jednom ročištu i dodao da to što drugi govori, ne obavezuje Ibrahima Hadžibajrića krivično ako on u tome ne sudjeluje.

Nasuprot tvrdnji Tužilaštva, rekao je da je Hadžibajrić dobio ovlasti od Općinskog vijeća da samostalno i bez konkursa daje parkinge pod zakup te da Općini nije pričinjena šteta.

Advokati Elmedina Karišika i Seida Hadžibajrića su rekli da njihovi klijenti ne žele razgovarati sa novinarom CIN-a. Indira Karahodžić, aktuelna advokatica Ibrahima Hadžibajrića, prenijela nam je da je njen klijent pristao na intervju, ali se Kantonalni sud u Sarajevu ni nakon mjesec dana nije očitovao o CIN-ovom zahtjevu za razgovor u zatvoru u Zenici. U Službi za odnose sa javnošću Suda su rekli da je sutkinja koja bi trebala razmotriti zahtjev na bolovanju.

Načelnik Hadžibajrić je strahovao da će zajednički poslovi biti razotkriveni. Njegov sin Seid i Karišik su zaključili da po zahtjevu Bega moraju smanjiti druženje u javnosti i izbrisati zajedničke fotografije na društvenim mrežama kako ih ne bi povezali.

Karišik je nastojao prikriti i njegovu vezu sa firmama koje su upravljale parkinzima pa je angažovao prijatelje i zaposlenike „Plaze Group“ da u njegovo ime formiraju preduzeća koja će Općini dostavljati ponude za iznajmljivanje parkinga.

Ponude je, ustvari, sastavljao Karišik, a formalni vlasnici su ih potpisivali i predavali na općinski protokol kako bi procedura bila ispoštovana. Općina bi ih nedugo potom pozvala na zaključenje ugovora koje je po ovlaštenju načelnika Hadžibajrića potpisivala sekretarka Općine Alma Destanović − po cijeni i uslovima koje su sami određivali.

Prema navodima Tužilaštva KS, Hadžibajrići su do proljeća 2021. prisvojili oko 400.000 eura zarade od javnih parkinga i drugih koruptivnih poslova.

Hadžibajrićeva administracija je mjesecima prije hapšenja odbijala CIN-u dostaviti ugovore i izvještaje o izdavanju parkinga, pozivajući se na zaštitu ličnih podataka i poslovnih interesa njihovih najamnika.

Elmedin Karisik
Elmedin Karisik

Najamnici i jarani

Načelnik je 2017. godine, sredinom trećeg mandata, bez najave oduzeo pojedine parkinge dotadašnjim korisnicima da bi ih i do pet puta jeftinije ustupio prijateljima.

Sarajevski privatnik Zlatko Krainović kaže da mu je Hadžibajrić oduzeo parking „Mošćanica“ sa 25 mjesta u blizini Sebilja i dao ga Mesudu Abdagiću, zetu Nervina Džombića, zaposlenika Općine Stari Grad.

Krainović je vlasnik privatnog parkinga koji je povezan sa dijelom javnog parkinga „Mošćanica“. Kantonalno javno komunalno preduzeće (KJKP) „Rad“ je upravljalo parkingom do marta 2016, kada su ga, pritisnuti gubicima u poslovanju, iznajmili Krainoviću za 5.500 KM mjesečno. Ugovor je važio do februara 2018. godine, ali su se pola godine ranije na parkingu iznenada pojavili Abdagić i Džombić, obavijestivši Krainovića da je „prostor od sada njihov“. Općina je samoinicijativno preuzela parking, smatrajući da je on nerentabilan za „Rad“. Sporazum o preuzimanju nikada nije zaključen.

Novi najamnici su kao dokaz da je parking sada njihov priložili ugovor koji je Abdagić potpisao sa Hadžibajrićem.

“Samo su došli ljudi i zaprijetili da će baciti bombe ako se mi ne povučemo”, kaže Krainović. Džombić tvrdi da nisu prijetili, ali je priznao da je intervenisala policija. Krainović je 2018. godine tužio Općinu, Sud je donio nepravosnažnu presudu u njegovu korist, ali postupak još traje jer je Općina uložila žalbu.

Hadžibajrić je iznajmio Abdagiću parking za 1.170 KM mjesečno. Sat parkinga se naplaćivao dvije marke pa se renta mogla namiriti za pet dana i to kada bi svako mjesto izdali samo četiri sata dnevno. Prihod ostvaren u preostalih 25 dana ostajao je Abdagiću.

Međutim, dvije godine kasnije Abdagića i njegovog punca Džombića zadesila je ista sudbina. Pred istek ugovora Općina ga je obavijestila da neće produžiti ugovor.

“Nema ni što si ćelav, ni što si ružan, nisi dao puno para, mi tražimo više, ne ponašaš se kako treba, praviš smeće… Ništa (…). Ja sam bio s Ibrom ko šipka i bubanj. Mislim, ono, za njega sve. Odjednom čovjek prolupa“, kaže Džombić.

Novinarima je rekao da se načelnik nije odazivao na njegove pozive iako se pet puta obraćao Općini Stari Grad, nudeći čak 9.000 KM mjesečno za najam parkinga.

Ništa nije pomoglo, Hadžibajrić je već imao druge dogovore. Parking je podijeljen na dva dijela. Dio sa oko 15 mjesta 2019. godine izdaje obližnjem pansionu „Stari Grad“ za 5.500 KM. Preostalih deset mjesta izdao je Karišikovoj „Plazi Group“. Erduan Hadžihasanović iz pansiona je kasnije saznao da Karišik plaća znatno manju cijenu, ali kaže da nije imao izbora jer mu je parking trebao zbog pansiona.

Prema Karišikovoj izjavi policiji, Općini je plaćao 1.000 KM mjesečno. Već naredne godine potpisali su novi petogodišnji ugovor, uz duplo manju naknadu. Karišik tvrdi da je parking zatekao u lošem stanju pa je za njegovo uređenje morao potrošiti dvadeset hiljada KM.

„Nakon toga Opština mi je priznala ulaganje (…) te smo zaključili novi ugovor na pet godina i po tom ugovoru plaćam Opštini mjesečni najam od 500 KM sa PDV-om“, rekao je Karišik.

Kampanja za preuzimanje parkinga

Od 2019. godine i predavanja „Mošćanice“ porodičnom prijatelju Karišiku tadašnji načelnik Hadžibajrić nastavlja biznis sa parkinzima. Počinje kampanju za preuzimanje tri najatraktivnija javna parkinga u srcu Starog Grada za koje je unaprijed odabrao najamnike i dogovorio raspodjelu zarade.

Prema dokumentaciji iz Tužilaštava BiH, Hadžibajrić je to činio u koordinaciji sa sinom Seidom i Karišikom.

Općina je krajem augusta 2019. zatražila od KJKP „Rad“ da u roku od osam dana oslobodi parking prostore kod „Doma Armije“ i na Bistriku kako bi sama upravljala ovim javnim površinama, tvrdeći da je zemljište na kojem se nalaze njeno vlasništvo.

Međutim, „Rad“ se nije želio odreći dva najprofitabilnija parkinga u Sarajevu koji su mu godišnje donosili i do 580 hiljada KM pa je Općinu uputio na Ministarstvo saobraćaja KS. Nakon višemjesečnih pregovora, početkom 2020. godine oni ipak zaključuju sporazum o ustupanju parking prostora kojim će Općina odrediti nosioce usluga organizacije i naplate. Parkinzi su predati Općini 2. februara 2020. godine.

Dok je načelnik Općine dogovarao preuzimanje parkinga od javnog kantonalnog preduzeća, Karišik je angažovao svoje partnere i uposlenike u „Plazi Group“ da u njegovo ime registruju preduzeća: „EuroPark“, „Parking Tim“ i „Šemrani“.

„EuroPark“ je osnovan početkom septembra 2019, a ulogu formalne osnivačice Karišik je dodijelio Aidi Topalović-Karić, supruzi Sengora Karića, zaposlenika „Plaze Group“. Sengor Karić se upoznao sa Hadžibajrićima i Karišikom u martu 2018. godine tokom umre, zajedničkog hodočašća u Meku i Medinu. Bio im je vodič, a po povratku u Sarajevo je dobio posao u Karišikovoj firmi. Istovremeno je bio Hadžibajrićev prevodilac tokom posjeta arapskih delegacija Općini.

„EuroPark“ je prijavljen na adresi poslovnog prostora u vlasništvu Karišikovog oca.

Karišik ubrzo registruje i drugu firmu „Parking Tim“. Za osnivača formalno imenuje Edina Međedovića, uposlenika Sparkasse Bank i suvlasnika luksuznih apartmana u centru Sarajeva.

Ova veza je trebala biti skrivena. Međutim, novinari CIN-a su pronašli punomoć kojom Međedović ovlašćuje Karišika i advokaticu Aldinu Pitu da u njegovo ime osnuju firmu i plate troškove.

Objašnjavajući svoju vezu sa Karišikom, Međedović je policiji 2020. godine rekao da sa njim „ponekad popije kafu“ te da je unajmljivao automobile iz njegove agencije.

Tri godine kasnije priznao je tužiocima da je „Parking Tim“ registrovao u Karišikovo ime.

Novinari su pronašli još jedan dokaz koji je ukazivao da su dvije parking firme bile povezane. U prijavi za registraciju firme „Parking Tim“ umjesto Međedovića upisano je ime osnivačice „EuroParka“ Aide Topalović-Karić. Greška je ispravljena korektorom, a na mjesto Topalović-Karić upisan je Međedović.

Nekoliko dana po preuzimanju parkinga Hadžibajrić je na sastanku u Općini predložio Aidinom suprugu Sengoru Kariću da dostavi ponudu za najam parkinga. Karić je kasnije policiji rekao da mu je Karišik u tome pomogao.

“Ja sam kucao, a on mi je pomagao u sastavljanju ponude.”

Smajkan na parking, Smajkan sa parkinga

„EuroPark“ je predao ponudu za najam parkinga na Bistriku krajem januara 2020. godine, a isti dan je to učinio i Međedović ispred „Parking Tima“ za mjesta kod „Doma Armije“. On je policiji izjavio da je ponudu dostavio prema uputi nepoznate osobe iz Općine.

Prije nego su dostavile ponude, obje firme su registrovale svoje poslovne jedinice na adresama parkinga, a radnike prijavile u istom danu. Jedan od njih Almir Smajkan je bio zaposlen na oba mjesta, a prije toga je povremeno radio za Karišikovu „Plazu Group“, kao i grupa drugih radnika. Smajkan nije htio govoriti za CIN.

Obje firme su u isto vrijeme sačinile i predale ponude na Protokol, a sekretarka Općine Alma Destanović je već pet dana kasnije potpisala ugovore s njima.

Općina je za 22 dana završila svu administraciju − od sporazuma o preuzimanju parkinga od Kantona do dodjele u najam.

Prema ugovorima, „EuroPark“ je za najam 31 parking mjesta na Bistriku trebao plaćati 6.435 KM, a „Parking Tim“ za 35 mjesta ispred „Doma Armije“ 8.541 KM mjesečno.

Za godinu dana Općina je trebala zaraditi oko 180.000 KM, dva i po puta manje od prihoda koje je sa istim brojem parking mjesta godinu ranije ostvarivao „Rad“.

Policija je 2020. godine pozvala Karića i suprugu Aidu, formalnu vlasnicu „EuroParka“, na saslušanje, a oni su odmah kontaktirali Karišika, pokušavajući saznati zašto ih policija poziva. Aida Topalović-Karić je kasnije tvrdila da ju je bilo stid što ne zna imena uposlenika pa je molila Karišika da je upozna sa pojedinostima rada firme.

Karišik ih je posjetio tri dana prije iskaza i dao instrukcije za razgovor sa policijom. Umirivao ih je tvrdnjom da je sve regularno, a isto im je govorio i načelnik Hadžibajrić na sastanku u njegovom kabinetu. Ohrabreni podrškom autoriteta, Karići su izjavili policiji da je preduzeće njihovo i da su u posao uložili 50.000 KM ušteđevine.

Međutim, tri godine kasnije Topalović-Karić je promijenila iskaz i priznala da je ona samo formalno bila direktorica te da je za nagradu dobijala plaću od 430 KM. Priznala je i da je poslove vodio Karišik na temelju punomoći koju mu je dala kod notara.

Supružnici Karić su odbili razgovarati za CIN, a njihova advokatica Alena Begović je rekla da su oni bili žrtvena janjad.

Kad Šmrk pozove telefonom

Nakon dodjele parkinga: “Bistrik-Trg Austrije”, „Mošćanica“ i „Dom Armije“ Hadžibajrić je riješio da se domogne i još jednog izuzetno profitabilnog parkinga kod Vijećnice, u samom srcu Baščaršije.

Općina je ovaj prostor sa 40 mjesta početkom 2018. dodijelila Javnom komunalnom preduzeću „Tržnice-Pijace Sarajevo“ na neodređeno vrijeme, uz mjesečnu naknadu od oko 1.900 KM. Iste godine su ga uz saglasnost Hadžibajrića iznajmili na pet godina firmi „T.C. Baščaršija Group“ za oko 5.050 KM mjesečno.

No, u martu 2020. godine, kad su ostali parkinzi već bili pod kontrolom njegovih prijatelja, a on dobijao dio profita, načelnik Hadžibajrić se predomislio i raskinuo sporazum sa „Tržnicama“, navodeći da zakon ne poznaje najam na neodređeno vrijeme.

Prema navodima Tužilaštva KS, Hadžibajrići su tada već dogovorili sa Karišikom da preuzme i ovaj parking.

Dva mjeseca kasnije Karišik je registrovao „Šemrani“, a za osnivača je formalno prijavljen Senad Ferhatović. Preduzeće je registrovano na adresi Karišikovog Hostela „Plaza“ i „Plaze Group“ u naselju Kovači.

„T.C. Baščaršija Group“ je odbijala predati parking, a „Tržnice-Pijace“ su tužili. Direktor Milorad Rac je u maju 2020, kada su se na parkingu pojavile građevinske mašine radi „preuređenja prostora“, pozvao policiju. U policijskoj zabilješci piše da je mašine angažovala Karišikova firma. Kako nisu postojali papiri za izvođenje radova, mašine su povučene sa gradilišta.

„Šemrani“ je sredinom februara 2021. dostavio Općini zahtjev za zakup parkinga kod Vijećnice. Nešto ranije Ferhatović je ovu firmu za jednu marku prodao Selmi Maglić. Ona je supruga Adnana Maglića Magle, prijatelja Admira Arnautovića Šmrka sa kojim je 2014. godine osuđen na zatvor zbog trgovine kokainom i heroinom. Njih dvojica su u jesen 2022. godine ponovo uhapšeni zbog sumnje u trgovinu drogom.

Ubrzo je „Šemrani“ zaključio ugovor sa Općinom Stari Grad o najmu parkinga za 5.265 KM mjesečno. Međutim, „T.C. Baščaršija Group“ se i dalje opirala. Direktor Rac je obavijestio policiju da ga je Admir Arnautović Šmrk pozvao telefonom, rekavši da je njegova firma dobila parking pod zakup i da „do 1. marta napusti prostor“.

Najava preuzimanja parkinga se obistinila. Prvog marta 2021. godine oko ponoći su na „Telale“ došli radnici „Plaze Group“. Maglić je pozvao policiju, predstavio se kao odgovorno lice u firmi „Šemrani“ i rekao da je angažovao „Plazu Group“ da postavi žardinjere na parking. Ponovo nisu imali dozvolu za radove pa je Maglić policajcima obećao da će je dostaviti naknadno.

Karišik, Maglić i Šmrk su ovim parkingom upravljali do juna 2023. godine kada je predat Agenciji za upravljanje oduzetom imovinom Federacije BiH.

XS
SM
MD
LG