Linkovi

Sarajevo: Opća bolnica poziva slobodne i ljekare sa biroa zbog korona virusa


Opća bolnica Abdulah Nakaš

Zbog situacije s koronavirusom u Bosni i Hercegovini i povećanja broja zaraženih osoba, Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš” poziva sve slobodne, penzionirane i ljekare s biroa da se jave ovoj zdravstvenoj ustanovi i daju svoj doprinos. 

“Ako pukne, a pući će, mora, svugdje je puklo, onda nam je potreba pomoć. Poziv se odnosi na penzionisane ljekare, prije svega na slobodne i ine s biroa. Vjerovatno će biti povećana potreba za zdravstvenim radnicima, pogotovo što nije moguće uspostaviti kompletnu kontrolu nad pacijentima koji su bolnici. Vidjeli smo svi šta se desilo u Zagrebu jučer, zarazili su se ljekari i pacijenti od pacijenta koji je primljen u redovnoj proceduri. Plašim se takvog scenarija i nedostatka zdravstvenih radnika, pogotovo jer nam nedostaje infektologa i epidemiologa”, rekao je za Glas Amerike direktor Opće bolnice u Sarajevu Zlatko Kravić.

Ljekari koji se jave i ostvare saradnju s ovom zdravstvenom ustanovom, potpisat će ugovore o djelu, odnosno, kako je rekao Kravić, primat će plaću kao da rade. Dodao je kako se u Općoj bolnici priprema izolatorij za trudnice i bebe.

Također, uskoro će se moći raditi testiranje na koronavirus, ali samo za osobe koje su pacijenti bolnice.

U BiH su danas potvrđena tri nova slučaja pozitivna na koronavirus, dva u Banjoj Luci i jedan u Orašju, što su ukupno 24 slučaja u našoj zemlji.

Sutra od šest sati inspektori Federalne uprave policije će na graničnim prijelazima Bijača, Orašje, Kamensko, Gorica, Izačić i Šamac te na aerodromima Sarajevo i Tuzla, svim putnicima koji uđu u BiH, dati naloge prema čijim uputama će morati provesti 14 dana u samoizolaciji.

XS
SM
MD
LG