Linkovi

Sarah Shourd: Namamili su nas da pređemo granicu i uđemo u Iran


Sarah Shourd
Sarah Shourd

Nakon puštanja na slobodu u septembru, cilj Sarah Shourd je uvjeriti u nevinost svog vjerenika Shane Bauera i njihovog prijatelja Josha Fattala. Oni su zatvoreni u teheranskom zatvoru Evin gotovo 17 mjeseci.

Obitelji i prijatelji Shane Bauera i Josha Fattala, dvojice mladih Amerikanaca koje je Iran optužio za špijunažu, mole za njihovo puštanje i povratak kući u trenucima pred zimske praznike. Treća Amerikanka, Sarah Shourd, koja je također bila sa njima zatvorena, je vjerena za Shane Bauera i puštena je nakon gotovo 14 mjeseci provedenih u iranskim zatvorima.

Nakon puštanja na slobodu u septembru, cilj Sarah Shourd je zagovarati nevinost svog vjerenika Shane Bauera i njihovog prijatelja Josha Fattala. Oni su zatvoreni u teheranskom zatvoru Evin gotovo 17 mjeseci.

Nadam se i molim se, i molim iranske vjerske lidere i političke vlasti za milosrdno puštanje na humanitarnoj osnovi. Shane i Josh ne zaslužuju da budu u zatvoru ni dan duže nego što sam bila ja, i nadam se i molim da će i prema njima biti iskazano milosrđe, kaže Sarah.

Ona provodi dane pišući i držeći govore, kako bi skrenula pažnju na pozive dvojice Amerikanaca.

Čak je snimila i muzički video sa pjesmom koju je napisala u zatvoru, Piece of Time.

Sve je započelo u julu 2009. Sarah je podučavala u jednoj školi u Damasku, gdje je Shane Bauer bio fotoreporter. Njihov prijatelj, Josh Fattal, također učitelj, ih je došao posjetiti kada je Sarah imala slobodnu sedmicu.

Prema kratkom dokumentarcu režisera Jeffa Kaufmana, njih troje su otišli na odmor u prirodu, u sjeverni dio Iraka. Tamo su posjetili poznate vodopade, koji su turistička atrakcija. Nakon toga, kada su se penjali uz planinsku stazu u blizini vodopada, Sarah kaže da im je jedan vojnik, koji je stajao u šumi, dao znak sa puškom da se približe, i siđu sa staze. Tek kada je počeo govoriti Farsi, shvatili su da je on iranski vojnik.

On je rekao: Iran, i pokazao na tlo na kojem smo stajali. A onda je pokazao stazu sa koje smo sišli i rekao je: Irak. Stoga, prema riječima tog samog vojnika, mi nismo ušli u Iran dok nam on nije dao znak da siđemo sa staze, priča Sarah Shourd.

Ona kaže da su njih troje mirovni aktivisti predani kulturnoj razmjeni sa srednjim istokom i da nikada ne bi bili špijuni. Ona kaže da oni žele produbiti međunarodno razumijevanje, a ne sukob.

Znam da, kada Shane i Josh budu slobodni, jedno drugom ćemo pomagati da se zacjelimo od ovog iskustva i ako Bog da, iz njega ćemo izvući nešto pozitivno da ponudimo svijetu. Jer zadnja stvar koju bih ja, Shane i Josh željeli je da ostavština naše tragedije bude negativna, ili da na bilo koji način poveća napetosti između Sjedinjenih država i Irana, kaže Sarah.

Ona i njena majka su se u septembru sastali sa iranskim predsjednikom Mahmudom Ahmadinejadom, kada je on boravio u New Yorku na zasjedanju generalne skupštine UN-a. Ona kaže da je on obećao da će tražiti pomilovanje za Bauera i Fatalla, kojima bi se trebalo suditi u februaru. Sarah kaže da se nada da će puštanje na slobodu njenog vjerenika i prijatelja biti korak ka normalizaciji američko-iranskih odnosa i omogućiti joj da upozna Iran van zatvorskih zidova.

Mogla bih jednog dana otputovati u Iran i vidjeti drugu stranu Irana, a to su divni ljudi koji vole Boga i žele živjeti u miru, kaže ona.

Međutim ove godine za to gotovo da ne postoje mogućnosti, s obzirom na sankcije i objavu Irana da je sposoban proizvesti uranijum. Ali za Sarah Shourd i druge prijatelje Bauera i Fattala, druga opcija ne postoji.

XS
SM
MD
LG