Linkovi

Samit G-20: Zapadni ministri kritikovali Rusiju zbog Ukrajine dok ih je slušao Lavrov


Ruski ministar spoljih poslova Sergej Lavrov prisustvuje sastanku ministara spoljnih poslova G20 u Rio de Janeiru, Brazil, 21. februara 2024.
Ruski ministar spoljih poslova Sergej Lavrov prisustvuje sastanku ministara spoljnih poslova G20 u Rio de Janeiru, Brazil, 21. februara 2024.

Zapadni ministri spoljnih poslova iz grupe G-20, koji su se sastali u Brazilu u srijedu, napali su Rusiju zbog njene invazije na Ukrajinu dok ih je slušao ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, saopštile su diplomate.

"Rusija mora biti natjerana da plati za svoju agresiju", rekao je britanski ministar spoljnih poslova David Cameron na zatvorenoj sjednici, saopštio je njegov kabinet.

Slične primjedbe prvog dana dvodnevnog sastanka iznijele su najviše diplomate Sjedinjenih Država, Australije, Kanade, Njemačke, Italije, Francuske i Norveške.

Norveški ministar spoljnih poslova Espen Barth Eide rekao je novinarima da je Lavrov na Cameronove primjedbe mirno odgovorio "skupom alternativnih činjenica" o događajima u Ukrajini.

Lavrov nije razgovarao sa novinarima. Rusko opravdanje svoje "specijalne vojne operacije" u Ukrajini, koja je počela prije dvije godine, u početku je bila "denacifikacija" Ukrajine. U skorije vreme, Moskva naglašava da se brani od zapadne agresije.

Sastanak je zakazan za pripremu dnevnog reda za samit G-20 u novembru. Na samitu u septembru, lideri G-20 usvojili su deklaraciju u kojoj se izbjegava osuda Rusije zbog rata u Ukrajini, ali su pozvali sve države da ne koriste silu za zauzimanje teritorija.

Cameron se također osvrnuo na smrt disidenta Alekseja Navalnog u ruskom zatvoru prošle nedelje.

Eide je rekao da je sjednica G-20 u Riju bila fokusirana uglavnom na sukobe u Gazi i Ukrajini.

"Moramo da podržimo Ukrajinu dok ne postane slobodna i nezavisna suverena zemlja bez druge vojske na svom tlu", rekao je norveški ministar na sastanku.

Eide je rekao da su se ministri koji su govorili na sastanku složili sa potrebom za rješenjem dvije države na Bliskom istoku, ali nije bilo konsenzusa o tome kako to postići.

Brazil, ovogodišnji predsjedavajući G-20, otvorio je sastanak ministara spoljnih poslova okrivljujući Ujedinjene nacije i druga multinacionalna tijela što nisu zaustavili sukobe u kojima se ubijaju nevini ljudi.

Ministar inostranih poslova Mauro Vieira pozvao je na "duboku reformu" globalnog upravljanja kao glavni prioritet Brazila ove godine.

"Multilateralne institucije nisu adekvatno opremljene da se nose sa aktuelnim izazovima, što pokazuje neprihvatljiva paraliza Savjeta bezbjednosti u odnosu na tekuće sukobe", rekao je Vieira na sastanku.

"Ovo stanje neaktivnosti rezultira gubitkom nevinih života", rekao je on.

Američki državni sekretar Antony Blinken sastao se sa brazilskim predsjednikom Luizom Ignazijom Lulom da Silvom u Braziliji na putu na sastanak u Riju i izrazio podršku SAD planu Brazila da globalno upravljanje bude efikasnije.

Visoki američki diplomata razgovarao je o izraelskom ratu u Gazi sa Lulom usred diplomatske prepirke nakon što je brazilski lider uporedio izraelski rat sa nacističkim genocidom tokom Drugog svjetskog rata, rekao je portparol SAD novinarima.

Prošle nedjelje Luline optužbe za zločine Izraela u Gazi izazvale su diplomatsku krizu sa izraelskim prigovorom i Brazilom koji je opozvao svog ambasadora.

XS
SM
MD
LG