Linkovi

Samantha Power dolazi u posjetu BiH


Samantha Power
Samantha Power

Samantha Power, administratorica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) boraviće od 19. do 21. januara u posjeti Bosni i Hercegovini (BiH), najavljeno je iz Ambasade SAD u BiH, u četvrtak.

Power će tokom posjete, kako se navodi, istaći čvrsto opredjeljenje Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za promociju pomirenja, demokratskih reformi, vladavine zakona i borbe protiv korupcije.

“Ova posjeta dešava se u vrijeme povećanih tenzija i užarene retorike. Administratorka će tokom posjete naglasiti potrebu da svi akteri u BiH rade na jedinstvu i jačanju zajedničkih nastojanja da se za sve građane BiH izgradi sigurna i stabilna budućnost”, saopšteno je iz ambasade SAD.

Dodaje se da će Power imati sastanke sa zvaničnicima u vlasti, predstavnicima civilnog društva i mladim aktivistima, novinarima koji se bave istraživačkim novinarstvom, borcima za zaštitu životne sredine, privrednicima koji se nalaze na čelu malih preduzeća, te preživjelima iz rata u BiH.

Predstavnica USAID-a razgovaraće i sa lokalnim partnerima te organizacije iz nevladinog sektora u oba entiteta u BiH, te svih etničkih grupa.

“Power će tokom posjete još jednom istaći opredjeljenje SAD za partnerstvo sa građanima BiH dok nastoje izgraditi demokratsku i prosperitetnu budućnost u stabilnoj, funkcionalnoj BiH koju čine dva entiteta, tri konstitutivna naroda i svi ostali građani”, stoji u saopštenju.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG