Linkovi

Biden na čelo USAID-a imenuje Samanthu Power


Samantha Power
Samantha Power

Novoizabrani predsjednik Joe Biden je objavio da na čelo američke agencije za pomoć i razvoj (USAID) imenuje Samanthu Power, bivšu američku ambasadoricu u UN-u.

Ako njeno imenovanje potvrdi Senat, ambasadorica Power će voditi najveću svjetsku agenciju za međunarodnu pomoć sa godišnjim budžetom od 20 milijardi dolara.

Biden je također najavio da će pozicija savjetnika za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući, imati veću važnost tijekom njegovog mandata, što po mnogima signalizira da će Biden dati izvjestan prioritet međunarodnim odnosima Amerike.

Novoizabrani predsjednik je dodao da će USAID kooridinirati odgovor Washingtona u odnosu na druge zemlje u finaliziranju borbe protiv virusa.

Samanthu Power je Biden nazvao „svjetski poznatim glasom savjesti i moralne čistoće”.

Power je dobitnik Pulitzerove nagrade za knjigu Problem iz pakla: Amerika i doba genocida, iz 2003. godine, koja se fokusira na odgovore Amerike na genocide, uključujući i pokolja u BiH i na Kosovu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG