Linkovi

Sigurnosne pripreme u Washingtonu pred suđenje Trumpu u Senatu


Arhiva - Bodljikava žizca i bezbjednosna barijera oko Kapitola SAD, u Vašingtonu, 26. januara 2021.
Arhiva - Bodljikava žizca i bezbjednosna barijera oko Kapitola SAD, u Vašingtonu, 26. januara 2021.

Sigurnosne i policijske snage u Washingtonu i oko njega rade na onome što opisuju kao pripremu "visokog stepena pripravnosti" za trenutak kada naredne sedmice bude u toku postupak za opoziv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Službe su zabrinute da bi taj događaj mogao da posluži kao tačka ključanja američkim ekstremistima ljutim zbog ishoda predsjedničkih izbora.

Zvaničnici su oklijevali da podijele detalje o obavještajnim podacima, od kojih su neki opisani kao uznemirujuće poruke na platformama društvenih mreža.

Ali nakon opsade američkog Kapitola 6. januara, koja je rezultirala smrću pet osoba, oni su bili otvoreni u poruci da ne žele ništa da prepuste slučaju.

"Moramo da demonstriramo otvoreno sigurnosno prisustvo (u Vašingtonu), bar za sada", rekao je zakonodavcima tokom svog saslušanja u četvrtak Kristofer Rodrigez, direktor gradske Agencije za unutrašnju sigurnost i upravljanje vanrednim situacijama.

"Smatramo da je ovo držanje od suštinske važnosti za obezbjeđivanje da uprava gradske policije može da rasporedi svoje resurse u sve dijelove grada tokom vanrednih situacija", rekao je, dodajući - "nećemo tolerisati nasilje u našem gradu".

I dok su neke sigurnosne mere i blokade puteva postavljene za inauguraciju predsjednika Džoa Bajdena prošlog mjeseca uklonjene, takozvane pojačane mere sigurnosti za sam Kapitol - poput ograde od bodljikave žice - ostaće postavljene i tokom bliske budućnosti.

Arhiva - Pripadnici Nacionalne garde pojačavaju bezbednost oko Kapitola pred inauguraciju predsednika Džoa Bajdena, u Vašingtonu DC, 17. januara 2021.
Arhiva - Pripadnici Nacionalne garde pojačavaju bezbednost oko Kapitola pred inauguraciju predsednika Džoa Bajdena, u Vašingtonu DC, 17. januara 2021.

"Trenutni sigurnosni stav sekretarijata je da se i dalje zahtijeva da radimo na visokom nivou pripravnosti za predstojeće suđenje za opoziv u Senatu i kontinuirane prijetnje usmerene na Kongres i Kapitol", rekla je portparolka Policije Kapitola policije Eva Maleki za Glas Amerike u utorak putem elektronske pošte.

Američka vojska je prošle nedjelje saopštila da će od skoro 27.000 pripadnika američke Nacionalne garde, koji su pozvani u Washington da pomognu u obezbjeđivanju inauguracije Džoa Bajdena, 7.000 ostati u tom gradu najmanje do sredine marta.

Zvaničnici su takođe rekli da će Nacionalna garda - vojnici po ugovoru koji mogu da budu raspoređeni i u inostranstvu, ali koji se često pozivaju da pomognu u vanrednim situacijama u svojim matičnim državama - biti naoružana po potrebi i da će pomoći u obezbjeđenju, kao i da će pomoći lokalnim snagama u komunikaciji i kontroli gomile.

Pored toga, gradonačelnica Vašingtona DC, zatražila je da 500 pripadnika nacionalne garde bude u pripravnosti kako bi služili kao snage za brzo reagovanje ukoliko se bilo šta krene loše.

"Odjeljenje vjeruje da je to još uvek neophodno", rekao je sekretar za štampu Pentagona Džon Kirbi novinarima tokom brifinga kasno u srijedu, ukazujući na obavještajne podatke koje su službenicima odbrane dijelili Federalni istražni biro (FBI), Sekretarijat za unutrašnju bezbjednost (DHS) i lokalne vlasti.

"Oni su i dalje utvrdili da širom Sjedinjenih Država trenutno postoji povećana opasnost i da će to vjerovatno potrajati tokom narednih sedmica", rekao je Kirbi. "To se sigurno odnosi na glavni grad."

Manipulacija legalnim protestima

Čini se da je veći dio zabrinutosti usresređen na mogućnost da pojedinci, koje zvanični opisuju kao zlonamjerne aktere, izmanipulišu legalne proteste i izazovu nasilje i haos.

"I dalje smo zabrinuti da bi pojedinci nezadovoljni onim kako Vlada vrši vlast i predsjedničkom tranzicijom, kao i drugim opaženim nezadovoljstvima i ideološkim uzrocima... mogli da nastave da se mobilišu", saopštio je prošle nedjelje DHS, objašnjavajući zašto je izdao novi Nacionalni bilten savjetodavnog sistema za terorizam (NTAS).

U Biltenu, DHS je dalje upozorio da nasilni domaći ekstremisti "mogu biti ohrabreni neredima u američkom glavnom gradu Vašingtonu od 6. januara 2021, da ciljaju izabrane zvaničnike i vladine ustanove".

Džonatan Grinblat, izvršni direktor Lige za borbu protiv klevete, koja prati ekstremističke grupe u SAD, rekao je u četvrtak poslanicima da je, posebno za bijele supremaciste, opsada američkog Kapitola bila "prelomni trenutak".

"Za njih prizor kongresmena i žena koji su se skrivali ispod stolova, konfederacijskih zastava i nacističkih simbola koji su paradirali kroz zgradu nije bio ništa manje od pobjede", rekao je Grinblatt članovima Odbora Predstavničkog doma za nacionalnu bezbjednost.

Sofisticirana strategija ekstremista i strani faktor

Drugi stručnjaci brinu da bi mogla da postoji opasnost od pojedinaca koji, iako još uvijek nisu ekstremisti, nastavljaju da žale zbog Trumpovog gubitka na predsjedničkim izborima.

"Imate tako veliku grupu ljudi koji nisu povezani sa tim terorističkim pokretima ili terorističkim organizacijama, ali su trenutno vrlo ranjivi", rekla je Elizabet Nojman, bivša pomoćnica sekretara za borbu protiv terorizma i prevenciju prijetnji u DHS-u.

"Mi aktivno viđamo neonaciste kako vrbuju Trumpove pristalice ka svojoj ideologiji", rekla je. "Veoma su sofisticirani u tome kako to rade - ne dolaze vam pravo. Ne morate nužno znati da razgovarate sa bijelim supremacistom".

Takođe postoji stalna zabrinutosti da neke zemlje nastoje da iskoriste svoj uticaj da izazovu probleme.

"Naši strani protivnici, posebno Rusija, ovde primjenjuju decenije stare alate tajne akcije kako bi rasplamsali plamen kulturološko sukoba", rekao je Rodriguez iz Agencije za unutrašnju bezbjednost Washingtona D.C.

Državni zvaničnici izrazili su sličnu zabrinutost, vraćajući se unazad u vrijeme prije Bidenove inauguracije ili čak opsade američkog Kapitola.

"Postoji ovo nevjerovatno i užasno zbližavanje, sasvim iskreno, ideologije, mržnje, bijesa. I sve je podstaknuto ovom vrstom izazivanja haosa i zabrinutosti kod različitih grupa", rekao je prošlog mjeseca za VoA Džard Mejpls, direktor Ureda za unutrašnju sigurnost i pripravnost u Nju Džerziju.

XS
SM
MD
LG