Linkovi

SAD: Vrhovni sud ponovo odlučuje o sudbini Obamacare-a


ARHIVA - Pristalice Zakona o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti protestuju ispred Vrhovnog suda, (Foto: Reuters)
ARHIVA - Pristalice Zakona o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti protestuju ispred Vrhovnog suda, (Foto: Reuters)

Vrhovni sud SAD počeo je u utorak da saslušava argumente u okviru tog slučaja, što je treća velika pravna bitka u pogledu Obamacare-a pred najvišim sudom zemlje.

Nedjelju nakon predsjedničkih izbora, republikanski zvaničnici i administracija predsjednika Donalda Trumpa nastavljaju sa najnovijim naporima za ukidanje Zakona o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti, poznatog kao Obamacare, što je dugogodišnji cilj koji Republikanska stranka do sada nije uspjela da ostvari u Kongresu i pred sudovima.

Republikanski glavni tužioci u 18. država i Trumpova administracija žele da se ukine zakon u potpunosti, čime bi se dovelo u pitanje zdravstveno osiguranje više od 23 miliona ljudi. Kalifornija predvodi države, u kojima demokrate imaju vlast, koje traže da zakon ostane na snazi.

O Obamacare-u se ponovo raspravlja pred sudom u kojem je tri sudije imenovao predsednik Trump: Nila Gorsača, Breta Kavanoa i Ejmi Koni Beret, čija je nominacija po ubrzanoj proceduri potvrđena prošlog mjeseca u Senatu.

Sudije koje je Trump nominovao nikada nisu odlučivale o sadržaju Zakona o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti. Međutim, Beret je ranije kritikovala odluke Vrhovnog suda kojima je odbačen zahtjev da se zakon poništi, a koje je napisao glavni sudija Džon Roberts.

Najnoviji spor u pogledu Obamacare-a odnosi se na izmjenu koju je republikanska većina usvojila u Kongresu 2017. godine, a kojom je ukinuta finansijska kazna za one koji nemaju zdravstveno osiguranje.

Bez te kazne, odredba zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju je neustavna, tvrde države u kojima republikanci imaju vlast. Ističu i da bi u slučaju ukidanja te odredbe, ključne za usvajanje zakona, trebalo poništiti celi zakon.

Međutim, prijave za zdravstveno osiguranje bile su relativno stabilne, čak i nakon što je odluka o ukidanju kazne stupila na snagu 2019. godine. Prema podacima nestranačke Porodične fondacije Kajzer, broj prijava pao je za oko 300.000 od 2018. do 2019. Kajzer procjenjuje da je 11,4 miliona ljudi ove godine osigurano u okviru Obamacare-a.

Još 12 miliona ima osiguranje u okviru odredbe zakona o proširenju vladinog programa zdravstvene zaštite "Medicaid". Očekuje se da će Vrhovni sud donijeti odluku do proljeća.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG