Linkovi

Obamcare ponovo u fokusu borbe republikanaca i demokrata


Zgrada Kongresa SAD
Zgrada Kongresa SAD

Pitanje zdravstvene zaštite ponovo je u fokusu borbe demokrata i republikanaca.

Trumpova administracija teži ka tome da u potpunosti ukine Zakon o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti (Obamacare) dok demokrate žele da taj zakon ojačaju.

Sekretarijat za pravosuđe je podržao odluku federalnog suda kojom se cijeli Obamacare proglašava neustavnim zbog kazne koja je propisivana za one koji nemaju osiguranje - što je odredba koju je republikanski Kongres prošle godine ukinuo.

Administracija je, međutim, ranije imala stav da neke odredbe treba ukinuti, ali ne i zakon u cjelini.

Predsjednik Donald Trump rekao je da želi da nađe alternativu Obamacareu.

Lider manjine u Senatu Chuck Schumer poručio je da su demokrate spremne da se pozabave pitanjem zdravstvene zaštite, sada kada je istraga specijalnog tužioca Roberta Muellera o Rusiji završena. On smatra da bi zdravstvena zaštita i klimatske promene trebalo da budu glavna pitanja za birače.

Zdravstvena zaštita bila je jedno od glavnih pitanja u kampanji demokrata pred kongresne izbore nakon kojih su dobili većinu u Predstavničkom domu Kongresa.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi
Predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi predstavila je prijedloge demokrata kojim žele da poboljšaju postojeći zakon o zdravstvenoj zaštiti i optužila republikance da žele da "američkim porodicama onemoguće pristupačnu zdravstvenu zaštitu".

Demokrate predlažu da se subvencionišu polise osiguranja za porodice sa nižim primanjima, da se bolje zaštite ljudi koji imaju neka hronična oboljenja i da se ljudima generalno bolje objasne kakve su im opcije za zdravstveno osiguranje.

Pravna bitka oko postojećeg zakona mogla bi da završi pred Vrhovnim sudom SAD koji je prethodno podržao obavezno zdravstveno osiguranje.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG