Linkovi

Američka vojska ukida hiljade radnih mjesta u velikoj rekonstrukciji


Pentagon
Pentagon

Američka vojska smanjuje broj svojih snaga za oko 24.000, ili skoro 5%, i restrukturira se kako bi bila u stanju da se bolje bori u sljedećem velikom ratu, jer se služba bori s nedostatkom regrutacije koji je onemogućio dovođenje dovoljno vojnika da popuni sve poslove.

Smanjenje će se uglavnom odnositi na već prazna radna mjesta – ne na stvarne vojnike – uključujući poslove u vezi s protupobunjenicima koji su narasli tokom ratova u Iraku i Afganistanu, ali danas nisu toliko potrebni. Oko 3.000 rezova dolazilo bi do vojnih snaga za specijalne operacije.

U isto vrijeme, međutim, plan će dodati oko 7.500 vojnika u druge kritične misije, uključujući jedinice za protuzračnu odbranu i protiv-dronove i pet novih radnih grupa širom svijeta s poboljšanim sposobnostima za cyber, obavještajne i dalekometne napade.

Sekretar vojske Christine Wormuth rekla je da su ona i general Randy George, načelnik vojske, radili na smanjenju broja mjesta na kojima su imali prazna ili viška mjesta.

Udaljavamo se od borbe protiv terorizma i protiv pobunjenika. Želimo da budemo pripremljeni za borbene operacije velikih razmjera”, rekla je Wormuth novinarima u utorak. “Tako smo pogledali gdje postoje dijelovi strukture snaga koji su vjerovatno više povezani s protupobunjenicima, na primjer, a koji nam više nisu potrebni."

George je dodao da su čelnici vojske uradili dosta analiza kako bi odabrali mjesta za rezanje.

Stvari koje želimo da nemamo u našoj formaciji su zapravo stvari za koje ne mislimo da će nas učiniti uspješnim na bojnom polju u budućnosti,” rekao je on.

Prema vojnom dokumentu, služba je “značajno prestrukturirana” i nema dovoljno vojnika da popune postojeće jedinice. Rezovi su, kako se navodi, "prostori" i vojska neće tražiti od vojnika da napuste snage.

Umjesto toga, odluka odražava realnost da vojska godinama nije bila u stanju popuniti hiljade praznih radnih mjesta. Dok vojska, kako je trenutno strukturirana, može imati do 494.000 vojnika, ukupan broj aktivnih vojnika trenutno je oko 445.000. Prema novom planu, cilj je da se u narednih pet godina dovede dovoljno vojnika da se dostigne nivo od 470.000.

Planirani remont dolazi nakon dvije decenije rata u Iraku i Afganistanu koji je prisilio vojsku da se brzo i dramatično proširi kako bi popunila brigade poslane na bojište. To je uključivalo ogromnu protupobunjeničku misiju u borbi protiv Al-Qaide, Talibana i grupe Islamska država.

Vremenom se fokus vojske pomjerio na konkurenciju velikih sila od strane protivnika kao što su Kina i Rusija, i prijetnje iz Irana i Severne Koreje. A rat u Ukrajini pokazao je potrebu za većim naglaskom na sistemima protivvazdušne odbrane i visokotehnološkim sposobnostima kako za korištenje tako i za suzbijanje dronova u zraku i na moru.

Vojni čelnici su rekli da su pažljivo pregledali sve specijalnosti službe u potrazi za mjestima za podrezivanje. I ispitali su tekuće napore da se vojska modernizuje, novim oružjem visoke tehnologije, kako bi se utvrdilo gdje bi se dodatne snage trebale fokusirati.

Prema planu, Vojska će smanjiti oko 10.000 mjesta za inženjere i slične poslove koji su bili vezani za misije borbe protiv pobunjenika. Dodatnih 2.700 rezova će doći iz jedinica koje se ne raspoređuju često i koje se mogu smanjiti, a 6.500 će doći sa raznih obuka i drugih pozicija.

Također će biti oko 10.000 radnih mjesta izrezano iz konjičkih eskadrila, borbenih timova Stryker brigade, borbenih timova pješadijskih brigada i brigada za pomoć snagama sigurnosti, koje se koriste za obuku stranih snaga.

Promjene predstavljaju značajan pomak za vojsku u pripremi za borbene operacije velikih razmjera protiv sofisticiranijih neprijatelja. Ali oni također naglašavaju velike izazove u regrutaciji sa kojima se suočavaju sve vojne službe.

U prošloj fiskalnoj godini, koja je završila 30. septembra, mornarica, vojska i vazduhoplovstvo nisu ispunile svoje ciljeve regrutacije, dok su marinci i male svemirske snage ispunile svoje ciljeve. Vojska je dovela nešto više od 50.000 regruta, što je znatno manje od javno izrečenog „rastegnutog cilja“ od 65.000.

Prethodne fiskalne godine, vojska je takođe propustila cilj za upis u vojsku za 15.000. Te godine cilj je bio 60.000.

Kao odgovor, služba je prošle jeseni pokrenula sveobuhvatnu reviziju svog zapošljavanja kako bi se više fokusirala na mlade ljude koji su proveli vrijeme na fakultetu ili traže posao na početku svoje karijere. I formira novu profesionalnu snagu regruta, umjesto da se oslanja na vojnike koji su nasumično dodijeljeni.

U razgovoru o promjenama u to vrijeme, Wormuth je priznala da služba nije dobro zapošljavala "već mnogo godina nego što bi se moglo pomisliti samo gledajući naslove u posljednjih 18 mjeseci." Služba, rekla je, nije ispunila svoj godišnji cilj za nove ugovore o angažovanju od 2014. godine.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG