Linkovi

SAD: "Nema informacija od Sjeverne Koreje šta je sa našim vojnikom"


Redov Trevis King
Redov Trevis King

Američki zvaničnici kažu da Sjeverna Koreja tek treba da odgovori na njihove zahtjeve da razgovaraju o sudbini američkog vojnika koji je prešao granicu i ušao u tu zemlju, iako mu je naređeno da se vrati u SAD kako bi se suočio sa mogućim disciplinskim postupkom i otpuštanjem iz vojske.

WASHINGTON - Iz nepoznatih razloga, redov Trevis King pobjegao je u Sjevernu Koreju dok je bio sa grupom turista u obilasku demilitarizovane zone. On je trebalo da bude prebačen u Teksas pošto je pušten iz južnokorejskog zatvora gdje je proveo dva mjeseca zbog fizičkog napada.

Vojska je pokrenula istragu o incidentu, rekla je portparolka Pentagona Sabrina Sing na konferenciji za novinare i dodala da će istragu voditi Vojna kontraobavještajna služba.

Sing je rekla da SAD još nisu imale nikakvu komunikaciju sa Sjevernom Korejom o incidentu.

"Želimo da ga vratimo kući. Ne znamo gdje ga drže. Ne znamo u kakvom je zdravstvenom stanju. Pentagon, Savjet za nacionalnu bezbjednost i State Department zaista povlače sve poluge i pokušavaju da saznaju više. Ovo je veoma teška situacija. Ne mogu da zamislim kroz šta prolazi njegova porodica. Sve što mogu da kažem je da je naš prioritet da ga vratimo kući“, rekla je Sing.

Američki State Department saopštio je u srijedu da su zvaničnici Pentagona bezuspješno pokušavali da dođu do kolega iz Sjevernokorejske narodne armije.

Švedski diplomatski zvaničnici su u prošlosti pružali konzularne usluge Amerikancima u odnosima sa Sjevernom Korejom, ali se navodno nisu vratili u zemlju otkako je Pjongjang naredio strancima da napuste zemlju na početku pandemije.

SAD takođe mogu da stignu do Sjeverne Koreje preko vruće linije na njenoj granici sa Južnom Korejom, u komandi UN-a u Panmundžomu, poznatoj kao „ružičasti telefon“.

Komanda UN na granici Severne i Južne Koreje u selu Panmundžom
Komanda UN na granici Severne i Južne Koreje u selu Panmundžom

Ali, trenutno nema aktivnog dijaloga između Sjeverne Koreje i SAD ili Južne Koreje.

Jedna žena koja se našla u turističkoj grupi sa Kingom, rekla je da je u početku mislila da je njegov sprint preko granice neka vrsta šale, sve dok nije čula američkog vojnika u patroli kako viče drugima da pokušaju da ga zaustave.

Članovi Kingove porodice u SAD kažu da je možda bio "preplavljen" pravnim problemima dok je bio u Južnoj Koreji, odnosno prekršajima koji bi mogli dovesti do njegovog otpuštanja iz američke vojske.

Šta će biti sa njim u Sjevernoj Koreji nije poznato, ali Pjongjang je do sada držao Amerikance dugo u pritvoru.

Tenzije između dvije zemlje i dalje su visoke. Sjeverna Koreja je u srijedu probno ispalila dvije balističke rakete u more u znak protesta zbog raspoređivanja američke podmornice sa nuklearnim oružjem u Južnoj Koreji.

King je u Južnoj Koreji služio zatvorsku kaznu, a sud ga je u februaru kaznio sa 3.950 dolara zbog napada na neidentifikovanu osobu i oštećenja policijskog vozila u Seulu.

U toj presudi se navodi da je King takođe bio optužen da je udario 23-godišnjeg muškarca u noćnom klubu u Seulu, iako je sud odbacio tu optužbu jer žrtva nije željela da King bude kažnjen.

Vojnik je prvi Amerikanac uhapšen u Sjevernoj Koreji u proteklih pet godina.

Njegova majka je rekla za televiziju ABC da je bila šokirana kada je čula da je njen sin prebjegao u Sjevernu Koreju.

"Ne mogu da zamislim da Trevis radi tako nešto", rekla je Klodin Gejts iz Rejsina u Viskonsinu.

Deda vojnika, Karl Gejts, drži njegovu sliku u porodičnoj kući u Viskonsinu
Deda vojnika, Karl Gejts, drži njegovu sliku u porodičnoj kući u Viskonsinu

Gejts je rekla da se poslednji put čula sa sinom „prije nekoliko dana“, kada joj je rekao da će se uskoro vratiti u Fort Blis u američkoj državi Teksas.

Dodala je da je samo željela "da dođe kući“.

Rijetki su slučajevi da Amerikanci ili Južnokorejci prebjegnu u Sjevernu Koreju, iako je više od 30.000 Sjevernokorejaca pobjeglo u Južnu Koreju kako bi izbjegli političku represiju i ekonomske poteškoće od završetka Korejskog rata.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG