Linkovi

SAD: Više od 20.000 Rusa poginulo u Ukrajini od decembra


Ukrajinski vojnik na položaju blizu Bahmuta. (Foto: AP/Libkos)
Ukrajinski vojnik na položaju blizu Bahmuta. (Foto: AP/Libkos)

U ratu u Ukrajini je samo od decembra povrijeđeno ili ubijeno 100.000 Rusa, saopšteno je u ponedjeljak iz Bijele kuće.

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost John Kirby rekao je da su procjene, prema kojima je poginulo više od 20.000 Rusa, zasnovane na američkim obavještajnim podacima s kojih je skinuta oznaka povjerljivo. Nije međutim precizirao kako je obavještajna zajednica došla do te cifre.

Kirby je rekao da su gotovo polovina poginulih pripadnici Wagner grupe, od kojih su mnogi osuđenici koji su pušteni iz zatvora da bi se borili. Također je dodao da su plaćenici iz Wagnera "bačeni u borbu bez dovoljne obuke, liderstva ili bilo kakve organizacione komande ili kontrole".

Načelnik združenog Generalštaba američke vojske, general Mark Millley, rekao je u novembru da je u prvih osam mjeseci rata u Ukrajini poginulo ili povređeno više od 100.000 Rusa. Nove cifre sugerišu da su se ruski gubici dramatično povećali proteklih mjeseci.

Najžešće borbe vode se u istočnom regionu Donjeck, gdje Rusija pokušava da opkoli Bahmut. Plaćenici iz Wagner grupe i druge snage bore se sa ukrajinskim trupama da bi preuzeli kontrolu nad posljednjim putem na zapadu koji i dalje kontroliše Ukrajina, a koji je ključan za dopremu zaliha i vojnika. Obje strane tvrde da su napredovale proteklih dana.

"Ruski pokušaj ofanzive u Donbasu uglavnom kroz Bahmut nije uspio. Rusija nije uspjela da zauzme bilo kakvu zaista stratešku i značajnu teritoriju", rekao je Kirby i naglasio da su Rusi postigli određeni napredak u Bahmutu, ali uz "užasnu cijenu", te da je ukrajinska odbrana u regionu i dalje snažna.

Komandant ukrajinskih kopnenih snaga Oleksandr Sirski rekao je da Rusija nastavlja da ulaže "maksimalan napor" da zauzme grad, ali da za sada u tome ne uspijeva.

"U nekim dijelovima grada, naše jedinice su izvršile kontranapad i neprijatelj je napustio neke pozicije", rekao je Sirski.

Rusija je ispalila rakete na ciljeve širom Ukrajine u svom drugom velikom vazdušnom napadu u protekla tri dana. Udari su izazvali veliki požar u Pavlogradu na jugoistoku zemlje, u kojem su poginule dvije osobe a povrijeđeno najmanje 40, među njima i troje djece.

Ukrajina je saopštila da je 15 od 18 krstarećih raketa uspješno oboreno, štiteći Kijev i druge veće gradove u kojima su zvonile sirene za vazdušnu opasnost.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG