Linkovi

Dani vijetnamske kulture u Kaliforniji


Zajednička proba vijetnamskih i američkih glazbenika
Zajednička proba vijetnamskih i američkih glazbenika

Jeff von der Schmidt: "Kad pomislim na to što radim, postajem vrlo emocionalan i naviru mi suze u oči, jer sam vrlo sretan što možemo napisati jedno novo poglavlje na polju glazbe između naše dvije zemlje."

Prošlog je mjeseca u Kaliforniji zaključena najveća kulturna razmjena između Sjedinjenih Država i Vijetnama. Vijetnamski i američki klasični glazbenici zajedno su nastupili u ožujku u Hanoiu i Ho Chi Minh Citiyju, a potom u travnju i svibnju u Los Angelesu. Projekt je financiralo američko Državno tajništvo. Kako iz Pasadene u Kaliforniji izvješćuje Mike O’Sullivan, ovi izvođači kažu da su glazbom premostili svoje jezične i kulturne razlike.

U jednoj školi u predgrađu Los Angelesa, glazbenica iz Vijetnama pokazuje učenicima tradicionalni instrument pod nazivom ‘dan bau.’ Ona je jedna od 19 vijetnamskih glazbenika koji su sudjelovali u nastupima i radionicama u Kaliforniji s grupom glazbenika Southwest Chamber of Music, inače dobitnicima glazbene nagrade Emmy. Njihov umjetnički direktor je Jeff von der Schmidt. On kaže da je odrastao u vrijeme kad su Sjedinjene Države bile u ratu s Vijetnamom, šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća: "Kad pomislim na to što radim, postajem vrlo emocionalan i naviru mi suze u oči, jer sam vrlo sretan što možemo napisati jedno novo poglavlje na polju glazbe između naše dvije zemlje."

Ovim glazbenim projektom proslavlja se 15. godišnjica normalizacije diplomatskih odnosa između Sjedinjenih Država i Vijetnama. A ranijim nastupima u Vijetnamu glazbenici su također pridonijeli proslavi tisućitog rođendana glavnog vijetnamskog grada Hanoia. Vijetnamska violinistica Nguyen Thu Binh kaže da je ova glazbena razmjena prošla vrlo dobro. Kaže da nije bilo nikakvih problema jer je glazba univerzalan jezik. Glazbenici su se, dodaje, jako dobro zabavljali svirajući zajedno američku i vijetnamsku glazbu. Osim američkih i vijetnamskih klasika, izvođači su predstavili i nove kompozicije dvaju američkih i dvaju vijetnamskih skladatelja.

Jan Karlin, direktor glazbene skupine Southwest Chamber Music, kaže da su glazbenici odmah osjetili međusobnu povezanost: "Svi mi sviramo zajedno kao kolege, i da je toga više u svijetu, mislim da bi se u njemu manje ratovalo."

Jeff von der Schmidt kaže da kulturna razmjena ove vrste odražava Konfucijevu izjavu popularnu u Aziji: "Najveća radost je kad vam u posjet doputuje prijatelj iz daleke zemlje. Mi smo to osjećali s našim vijetnamskim prijateljima u Sjedinjenim Državama, a i svi naši glazbenici iskusili su isto u Hanoiu. Zbog toga ne mislim da je to i posljednji takav projekt."

Osim koncerata i nastupa u školama, glazbenici su sudjelovali u radionicama o upravljanju neprofitnim umjetničkim institucijama, kako bi vidjeli na koji se način glazbene skupine poput Southwest Chamber Music prijavljuju za novčane donacije iz zaklada, korporacija i vladinih agencija. Jeff von der Schmidt kaže da su sve te aktivnosti izgradile glazbeni most između ove dvije zemlje.

XS
SM
MD
LG