Linkovi

Vijesti

SAD i Velika Britanija za BiH: 14 specijaliziranih vozila Humvee i vojna ambulanta

Donirana američka vozila

Svečana ceremonija primopredaje novih 14 specijaliziranih terenskih vozila za Oružane snage Bosne i Hercegovine (OSBiH), koje je Vlada Sjedinjenih Američkih Država donirala Ministarstvu obrane BiH, održana je danas u kasarni „Rajlovac“ kod Sarajeva, zajedno s otvaranjem vojne ambulante, čije je uspostavljanje pomogla Vlada Ujedinjenog Kraljevstva (UK).

Zajedničkoj ceremoniji su prisustvovali ministar odbrane BiH Sifet Podžić i načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Senad Mašović, te ambasador SAD u BiH Eric Nelson, britanski ambasador u BiH Matt Field i komandant NATO štaba u BiH brigadni general William Edwards.

Ceremonija primopredaje donacije Ministarstvu odbrane BiH
Ceremonija primopredaje donacije Ministarstvu odbrane BiH

Donirana su američka visokomobilna višenamjenska motorna vozila (HMMWV) „Humvee“, i to pet u sanitetskoj varijanti M-1152, tri oklopljena M-1152A1, tri djelimično oklopljena M-1152A1 te tri u komandnoj varijanti M-1165A1.

Ovim je upotpunjena američka donacija od 24 vozila „Humvee“ isporučena u martu 2017. godine i 20 komada u julu 2019. godine. Sve je ukupne vrijednosti od oko devet miliona dolara.

Podžić je naglasio kako će američka donacija ubrzati ostvarenje primarnog vanjskopolitičkog cilja – integracije naše države u euroatlantske strukture.

– Ovdje vidim i pet specijaliziranih ambulantnih vozila, koja savršeno pristaju uz ambulantu koju danas otvaramo i koja je obnovljena i opremljena u sklopu projekta koje je podržala Vlada Ujedinjenog Kraljevstva. Aktivnosti na unapređenju sanitetske službe OSBiH otpočeli smo 2016. godine, zajedničkom inicijativom MOBiH, britanske ambasade u BiH, NATO štaba u Sarajevu te nadležnih zdravstvenih institucija u BiH. Cilj nam je da poboljšamo uvjete rada sanitetskih organa radi dostizanja sposobnosti ROLE-2 te u okviru naših kapaciteta omogućimo kvalitetnu zdravstvenu zaštitu svim pripadnicima OSBiH – kazao je Podžić.

Američki i britanski ambasadori sa Ministrom odbrane BiH
Američki i britanski ambasadori sa Ministrom odbrane BiH

Američki ambasador Nelson je kazao da vozila Humwee i otvoreni stacionar, na zajedničkoj ceremoniji najbolje opisuju bit Sjevernoatlantskog saveza.

– NATO je poput obitelji naroda, istomišljenika, koji zajednički rade za opće dobro, čemu danas i ovdje svjedočimo. SAD doniraju terenska sanitetska vozila s nosilima, koja dodatno doprinose poboljšanju kapaciteta ambulante, što je omogućila Vlade UK. Poput samog NATO-a, ovo čini cjelinu čija vrijednost premašuje zbir njenih pojedinačnih dijelova. Premda svaki dio, poput svake članice NATO-a, ima svoju vrijednost, tek kada se spoje pružaju najveći doprinos – zaključio je Nelson.

Britanski ambasador Field je istaknuo da je ta aktivnost dio širokih i kontinuiranih veza Ujedinjenog Kraljevstva s Oružanim snagama i građanima Bosne i Hercegovine.

Posebno je zahvalio osoblju OSBiH i kolegama iz NATO-a koji su uradili značajan posao na popravci zgrade i pokretanju službenog registriranja ambulanti.

– Danas su naši prijatelji iz Sjedinjenih Američkih Država donirali značajnu flotu visokomobilnih vozila, a od kojih će određen broj biti korišten kao vozila hitne pomoći. Vozila će biti komplementarna s novim objektima i omogućiti sigurnost pripadnicama i pripadnicima OSBiH dok obavljaju svoje dužnosti, znajući da će dobiti potrebnu njegu i skrb u slučaju bolesti ili ozljede. Drago mi je da zajedno radimo ka istom cilju – pružanju bolje zdravstvene zaštite za osoblje OS BiH – zaključio je Field.

Vojna ambulanta izgrađena je sredstvima Velike Britanije
Vojna ambulanta izgrađena je sredstvima Velike Britanije

Nakon nedavnog otvaranja ambulanti u kasarni „Kozara“ u Banjoj Luci i „Dubrave“ kod Tuzle, pripadnici OSBiH dobili su i treću ustanovu u kojoj mogu dobiti osnovnu zdravstvenu zaštitu. Do sada su okončani radovi na tri objekta na koje je Vlada UK utrošila više od pola miliona maraka, a uskoro će se intenzivirati i radovi na četvrtoj vojnoj ambulanti u kasarni „Božan Šimović“ u Čapljini.

Načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Senad Mašović istakao je da je očigledno da će nova isporuka specijaliziranih vozila i otvaranje nove ambulante dodatno poboljšati sposobnosti i interoperabilnost Oružanih snaga BiH, što je jedan od prioriteta, ali i uvjeta da OS BiH izrastu u moderne oružane snage – navode iz MOBiH.

– Boljim opremanjem i razvijanjem sposobnosti u segmentu potpore snaga, konkretno medicinskih sposobnosti, OSBiH polako, ali sigurno unaprijeđuju svoju operativnost, za što očekujemo još učinkovitiju potporu i institucija BiH – istaknuo je Mašović.

Sudionike događaja pozdravio je i komandant NATO štaba u Sarajevu brigadni general William Edwards.

– NATO štab u Sarajevu s ponosom pruža potporu Oružanim snagama i Ministarstvu obrane BiH u otvaranju ove nove vojne ambulante. Zadovoljstvo mi je vidjeti da ovi vrijedni vojnici dobivaju bolji kvalitet života, koji dolazi s vlastitim objektima namjenjenim za pružanje zdravstvenih usluga – kazao je general Edwards.

See all News Updates of the Day

Sarajevo Film Festival bit će održan isključivo online

Sarajevo Film Festival

Zbog alarmantne epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, 26. Sarajevo Film Festival, biti će održan u potpunosti u online formatu od 14. do 21. augusta, saopšteno je u srijedu iz Direkcije Sarajevo Film Festivala.

Odluka je donesena na osnovu uputa i informacija Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo, Vlade Kantona Sarajevo i Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva od 4. augusta.

“One uključuju i preporuke stanovništvu na području Federacije BiH da zbog COVID-19 epidemiološke situacije koja se pogoršava izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoje kretanje", navedeno je u saopštenju za javnost.

Gledaoci iz cijele Bosne i Hercegovine i regije na online platformi ondemand.sff.ba će moći gledati filmske programe Sarajevo Film Festivala.

26. Sarajevo Film Festival biće otvoren 14. augusta premijerom filma "Koncentriši se, baba" Pjera Žalice.

Za nagradu Srce Sarajeva borit će se 49 filmova u četiri kategorije - igrani, dokumentarni, kratki i studentski film.

BiH: 274 novozaraženih i šest podleglih

Bosnia and Herzegovina -- A message on the entrance due to coronavirus pandemic, in Sarajevo, July 30, 2020.

U Bosni i Hercegovini je 274 novozaraženih korona virusom, dok je šest osoba preminulo.

U Federaciji BiH od testiranih 1.161 uzorka 183 su pozitivna na korona virus u posljednjih 24 sata.

Registrovana su četiri smrtna slučajeva, a ukupno su 182 potvrđena smrtna ishoda od Covida -19 u Federaciji BiH.

Novi slučajevi registrovani su u devet od deset kantona Federacije BiH, a jedino Kanton 10 u posljednjih 24 sata ne bilježi nove slučajeve korona virusa.

U Rеpublici Srpskој nа virus SARS-CoV-2 tеstirаnо je 436 lica, а infеkciја је pоtvrđеnа kоd 91 osobe.

Priјаvljеnа su dva smrtnа slučаја.

U Brčko distriktu BiH registrovana su tri nova slučaja korona virusa.

Riječ je o dvije muške osobe, 1935. i 1970. godište i jednoj ženskoj osobi 1970. godište.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH do sada je potvrđeno 13.138 slučajeva korona virusa, dok je 379 preminulih.

Četiri godine i dva mjeseca zatvora za bivšeg načelnika Vareša

Avdija Kovačević. Izvor: Adi Kebo/zurnal.info

Avdija Kovačević, bivši načelnik Vareša, osuđen je na četiri godine i dva mjeseca zatvora zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i poslugu u službi, te će mu se oduzeti imovinska korist u iznosu većem od 220.000 maraka, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Kantonalni sud u Zenici je nakon prihvaćenog sporazuma o priznanju krivice Kovačeviću utvrdio pojedinačnu kaznu zatvora od tri godine i osam mjeseci za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, te pojedinačnu kaznu zatvora u trajanju od sedam mjeseci za poslugu u službi, te ga osudio na četiri godine i dva mjeseca zatvora, potvrdili su za BIRN BiH iz Kantonalnog suda u Zenici.

Ovom presudom, Kovačeviću je zabranjeno obavljanje funkcije rukovođenja u organima uprave u Federaciji Bosne i Hercegovine u trajanju od pet godina.

Njemu će biti oduzeti brojni predmeti, od kojih sedam satova, dvije kožne jakne i 193 primjerka knjige “Vareš 1992.–1995.: Zločin, istina i pravda”, čiji je autor.

Kovačević je osuđen po 26 tačaka optužnice Kantonalnog tužilaštva zato što je od 16. novembra 2012. do 11. novembra 2016. godine, kao načelnik Općine Vareš, postupao protivno interesu službe i iskoristio svoj službeni položaj i ovlaštenja “općinskog načelnika” s ciljem da sebi pribavi imovinsku korist plaćanjem svojih ličnih obaveza i ošteti Općinu Vareš.

“Priznanje optuženog potvrđeno je kako subjektivnim, tako i objektivnim dokazima. Da je optuženi počinio krivična djela proizilazi kako iz nalaza i mišljenja stalnog sudskog vještaka ekonomske struke, tako i iz iskaza brojnih saslušanih svjedoka i prikupljene materijalne dokumentacije”, navodi se u presudi Suda koja je dostavljena BIRN-u BiH.

Kovačević je osuđen da je “davao avanse, pozajmice i donacije pravnim i fizičkim licima za koje nije postojala poslovna osnova niti bilo kakav interni akt, zbog čega je često dovodio Općinu Vareš u stanje finansijske nelikvidnosti”, obrazlaže se u presudi, uz navođenje kako je samovoljno trošio namjenski donirana sredstava i grantove od viših nivoa vlasti.

Kovačević je osuđen i zato što je većem broju lica omogućio pribavljanje imovinske koristi u vidu građevinskog materijala. Oni su po nalogu Kovačevića nabavljali građevinski materijal u određenim firmama, nakon čega su te firme račune i otpremnice dostavljale Općini Vareš, koje je Općina plaćala.

Kako stoji u presudi, Kovačević je oštetio i stanovništvo općine Vareš, jer “mnoge projekte koji su bili od javnog interesa nije realizovao iako su sredstva bila namjenski uplaćivana za te svrhe”.

Sa Kovačevićem je bio optužen Fuad Kovač, protiv kojeg se postupak nastavlja po redovnoj proceduri. Kovač se tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, te krivotvorenje isprave.

Kovačević je kao kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) izabran za načelnika Općine Vareš 2012. godine. Ovu funkciju je obnašao do 2016. godine. U novembru 2019. godine je uhapšen zbog sumnje da je zloupotrijebio položaj.

Optužnicu protiv njega je Kantonalno tužilaštvo u Zenici podiglo 31. decembra 2019. godine, a Sud potvrdio 16. januara 2020. godine.

U eksploziji u Bejrutu najmanje 100 mrtvih i na hiljade ranjenih

Posledice eksplozije u luci u Bejrutu, 5. avgusta 2020. (Photo by ANWAR AMRO / AFP)

Libanski predsjednik Mišel Aun pozvao je svoj kabinet da proglasi dvonedjeljno vanredno stanje u Bejrutu poslije velike eksplozije u utorak ujutru u kojoj je uništen veći dio gradske luke, poginulo najmanje 100 a povrijeđeno više od 4.000 ljudi.

Iako je zvanični uzrok eksplozije još nepoznat, Aun je tvitovao: "Neću biti zadovoljan dok ne pronađemo osobu odgovornu za ono što se dogodilo, pozovemo je na odgovornost i najstrožije kaznimo, jer je neprihvatljivo da isporuka 'amonijum nitrata', prema procjenama teškog 2750 tona, bude prisutna 6 godina u skladištu a da se ne preduzmu preventivne mjere i ne zaštiti bezbjednost naših građana."

Evakuacija povređenih posle velike eksplozije u Bejrutu 4. avgusta 2020.
Evakuacija povređenih posle velike eksplozije u Bejrutu 4. avgusta 2020.

Premijer Hasan Diab u utorak uveče se sastao sa Vrhovnim savjetom odbrane, odao poštu žrtvama, koje je nazvao "mučenicima" i poželio brzi oporavak ranjenima. Takođe je zatražio da se hitno formira istražna komisija i proglasio dan žalosti u srijedu.

Iz svih dijelova svijeta stižu izrazi saučešća i podrške libanskom narodu, uključujući susjedni Izrael, koji je odmah saopštio da "nema nikakve veze" sa eksplozijom. Odnosi između Izraela i Libana su napeti jer je teroristička grupa Hezbolah, čija je baza u Libanu, stacionirana duž južne granice sa Izraelom.

Američki državni sekretar Mike Pompeo saopštio je: "Želim da izrazim najdublje saučešće svima pogođenim eksplozijom u luci u Bejrutu. Pažljivo pratimo situaciju i spremni smo da pomognemo građanima Libana da se oporave od ove tragedije."

Predsjednik Donald Trump je, tokom brifinga o koronavirusu u Bijeloj kući izjavio da su SAD spremne da pomognu Libanu. "Bićemo tu da pomognemo. To izgleda kao užasni napad."

Trump je takođe izjavio da su američki vojni zvaničnici sa kojima je razgovarao mislili da je eksploziju izazvala "neka vrsta bombe."

Pentagon je, na pitanje Glasa Amerike da pojasni Trumpov komentar uputio naše novinare na Bijelu kuću.

Vatrogasci gase požar posle velike eksplozije u bejrutskoj luci, 4. avgusta 2020.
Vatrogasci gase požar posle velike eksplozije u bejrutskoj luci, 4. avgusta 2020.

Veliki dio luke Bejrut je uništen u eksploziji a zgrade i parkirani automobili širom libanske prijestonice su ozbiljno oštećeni.

Vozila hitne pomoći su satima prevozila ranjene sa mjesta eksplozije u gradske bolnice.

Jedna libanska TV stanica prenijela je da su očevici ispričali da vide narandžasti oblak iznad luke ubrzo poslije eksplozije. Stručnjaci kažu da takvi oblaci obično prate eksplozije nitrata.

Očevici kažu da je tragedija počela serijom malih eksplozija koje su zvučale kao petarde, a uslijedila je velika eksplozija koja je luku prekrila plamenom i oblakom dima.

Premijer Libana Hasan Diab poručio je u obraćanju preko nacionalne televizije da će odgovorni za eksploziju u, kako je rekao, "opasnom" skladištu u bejrutskoj luci "platiti."

"Obećavam da ova katastrofa neće proći bez polaganja odgovornosti. Odgovorni će platiti cijenu", rekao je. "Činjenice o ovom opasnom skladištu koje postoji od 2014. će biti saopštene a ja neću prejudicirati nalaze istrage."

Stan reporterke Glasa Amerike Ančal Vohre oštećen je u eksploziji u Bejrutu, 4. avgusta 2020.
Stan reporterke Glasa Amerike Ančal Vohre oštećen je u eksploziji u Bejrutu, 4. avgusta 2020.

Eksplozija se dogodila dok traje suđenje četvorici pripadnika šiitske grupe Hezbolah, osumnjičene za ubistvo bivšeg sunitskog premijera Libana Rafika Haririja u napadu kamionom bombom prije 15 godina. Suđenje je izazvalo potrese u regionu a presuda treba da bude donijeta u petak.

Eksplozija se takođe dogodila u momentu najteže ekonomske i finansijske krize u kojoj se Liban našao u proteklih nekoliko decenija.

SAD na pragu 5 miliona zaraženih od koronavirusa

Zdravstvena radnica pokazuje pripadnicima Nacionalne garde kako da testiraju ljude na koronavirus, Las Vegas, Nevada ( Foto: AP/John Locher)

Velike kućne zabave, svadbe na kojima se ne nose maske, prepuni barovi i restorani - to su razlozi zašto u SAD ima više od 155.000 preminulih od koronavirusa, daleko više nego u bilo kojoj drugoj zemlji, i zašto se zemlja brzo približava cifri od pet miliona zaraženih, što je najviše u svijetu, prenosi agencija AP.

Mnogi Amerikanci opiru se poštovanju mjera kao što su nošenje maski i držanje fizičke distance zato što smatraju da su pretjerane ili da ugrožavaju njihove slobode. Eksperti za javno zdravlje ističu da takvom ponašanju doprinose i zbunjujuće i nedosljedne smjernice političara i različiti pristupi okružnih, državnih i federalne vlade kada je riječ o suzbijanju pandemije.

Najviše me ljuti to što su nam druge zemlje pokazale kako možemo da suzbijemo virus. Nije kao da ne znamo šta daje rezultate. Znamo", kaže doktor Džonatan Kvik iz Instituta za globalno zdravlje Univerziteta Duke.

Broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u SAD premašio je 4,7 miliona, dok se dnevno registruje više od 60.000 novozaraženih.

To je manje od vrhunca zabilježenog tokom druge polovine jula, kada ih je bilo najmanje 70.000, ali broj oboljelih raste u 26 država, od kojih su mnoge na jugu i zapadu zemlje, a žrtava u 35 država.

U prosjeku, broj preminulih od COVID19 dnevno je protekle dve nedelje porastao sa oko 780 na 1.056, pokazuje analiza AP-a.

Žarišta izbijaju i u mjestima koja su nekada smatrana idealnim za bijeg od pandemije: ruralnim, rjeđe naseljenim i sa puno otvorenog prostora.

“COVID19 je dovoljno rasprostranjen da su ljudi širom SAD u većoj opasnosti da budu izloženi virusu", kaže epidemiolog sa Univerziteta Floride Sindi Prins.

Trump u sporu sa svojim zdravstvenim ekspertima

Dok se zaraza širi, produbljuju se i podjele između predsjednika Donalda Trumpa i radne grupe Bijele kuće za COVID19.

Predsjednik Trump i vodeći ekspert za zarazne bolesti doktor Entoni Fauči iznose različite stavove o pandemiji koronavirusa, koja je odnijela više od 155.000 života u Americi.

"U pojedinim državama postoji isti pritajeni rast kada je riječ o procentu pozitivnih slučajeva”, upozorio je Fauči.

"Virus se povlači. Situacija u žarištima na jugu i zapadu se polako poboljšava”, tvrdi Trump.

Predsjednik je u intervjuu za website Axios naveo da je pandemija pod kontrolom i pravdao odgovor administracije na virus.

"Ljudi umiru, to je istina. Šta je tu je. Međutim, to ne znači da ne radimo sve što možemo. Pod kontrolom je onoliko koliko je moguće. To je užasna kuga", poručio je Trump.

Prethodno je prvi put javno kritikovao koordinatorku radne grupe Debru Birks, koju je na Tviteru nazvao patetičnom, nakon što je protekle nedjelje upozorila da pandemija ulazi u novu fazu.

Najveća stopa pozitivnih slučajeva je trenutno u Misisipiju, gdje je 21 odsto testiranih bio zaražen koronavirusom, dok su intenzivne njege u bolnicama pune.

Sa problemima se suočavaju i škole. U Džordžiji - gotovo 300 nastavnika je na bolovanju, nakon što je jedan okrug od njih zahtijevao da se vrate u učionice.

"Veoma je teško usredsrediti se na sadržaj, na posao, zbog aktuelne debate o zdravstvenoj situaciji”, kaže jedan od nastavnika.

U Merilendu, guverner je ukinuo odluku školskog okruga kojom se zabranjuje otvaranje privatnih škola do najranije prvog oktobra. Tim potezom, otvara se put za povratak đaka, među kojima je i predsjednikov sin, u učionice.

"Moramo da budemo fleksibilni. Jedno rješenje ne može da se primijeni na sve”, poručio je doktor Entoni Fauči, komentarišući pitanje otvaranja škola na jesen.

U međuvremenu, za sve zaposlene u Bijeloj kući sada je obavezno povremeno testiranje na koronavirus. Predsjednikovi bliski savjetnici i dalje se testiraju dnevno. Na posao se u utorak vratio Trumpov savetnik za nacionalnu bezbjednost Robert O'Brajen koji se oporavio od blagog oblika COVID19, saopštio je portparol Nacionalnog savjeta za bezbjednost.

O'Brajen "se već sastao sa predsjednikom, koji mu je poželio dobrodošlicu", navodi se u saopštenju i dodaje da je Trumpov savjetnik dva puta bio negativan na testu za koronavirus i da nema simptome više od nedjelju dana.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG