Linkovi

SAD i Velika Britanija za BiH: 14 specijaliziranih vozila Humvee i vojna ambulanta


Donirana američka vozila
Donirana američka vozila

Svečana ceremonija primopredaje novih 14 specijaliziranih terenskih vozila za Oružane snage Bosne i Hercegovine (OSBiH), koje je Vlada Sjedinjenih Američkih Država donirala Ministarstvu obrane BiH, održana je danas u kasarni „Rajlovac“ kod Sarajeva, zajedno s otvaranjem vojne ambulante, čije je uspostavljanje pomogla Vlada Ujedinjenog Kraljevstva (UK).

Zajedničkoj ceremoniji su prisustvovali ministar odbrane BiH Sifet Podžić i načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Senad Mašović, te ambasador SAD u BiH Eric Nelson, britanski ambasador u BiH Matt Field i komandant NATO štaba u BiH brigadni general William Edwards.

Ceremonija primopredaje donacije Ministarstvu odbrane BiH
Ceremonija primopredaje donacije Ministarstvu odbrane BiH

Donirana su američka visokomobilna višenamjenska motorna vozila (HMMWV) „Humvee“, i to pet u sanitetskoj varijanti M-1152, tri oklopljena M-1152A1, tri djelimično oklopljena M-1152A1 te tri u komandnoj varijanti M-1165A1.

Ovim je upotpunjena američka donacija od 24 vozila „Humvee“ isporučena u martu 2017. godine i 20 komada u julu 2019. godine. Sve je ukupne vrijednosti od oko devet miliona dolara.

Podžić je naglasio kako će američka donacija ubrzati ostvarenje primarnog vanjskopolitičkog cilja – integracije naše države u euroatlantske strukture.

– Ovdje vidim i pet specijaliziranih ambulantnih vozila, koja savršeno pristaju uz ambulantu koju danas otvaramo i koja je obnovljena i opremljena u sklopu projekta koje je podržala Vlada Ujedinjenog Kraljevstva. Aktivnosti na unapređenju sanitetske službe OSBiH otpočeli smo 2016. godine, zajedničkom inicijativom MOBiH, britanske ambasade u BiH, NATO štaba u Sarajevu te nadležnih zdravstvenih institucija u BiH. Cilj nam je da poboljšamo uvjete rada sanitetskih organa radi dostizanja sposobnosti ROLE-2 te u okviru naših kapaciteta omogućimo kvalitetnu zdravstvenu zaštitu svim pripadnicima OSBiH – kazao je Podžić.

Američki i britanski ambasadori sa Ministrom odbrane BiH
Američki i britanski ambasadori sa Ministrom odbrane BiH

Američki ambasador Nelson je kazao da vozila Humwee i otvoreni stacionar, na zajedničkoj ceremoniji najbolje opisuju bit Sjevernoatlantskog saveza.

– NATO je poput obitelji naroda, istomišljenika, koji zajednički rade za opće dobro, čemu danas i ovdje svjedočimo. SAD doniraju terenska sanitetska vozila s nosilima, koja dodatno doprinose poboljšanju kapaciteta ambulante, što je omogućila Vlade UK. Poput samog NATO-a, ovo čini cjelinu čija vrijednost premašuje zbir njenih pojedinačnih dijelova. Premda svaki dio, poput svake članice NATO-a, ima svoju vrijednost, tek kada se spoje pružaju najveći doprinos – zaključio je Nelson.

Britanski ambasador Field je istaknuo da je ta aktivnost dio širokih i kontinuiranih veza Ujedinjenog Kraljevstva s Oružanim snagama i građanima Bosne i Hercegovine.

Posebno je zahvalio osoblju OSBiH i kolegama iz NATO-a koji su uradili značajan posao na popravci zgrade i pokretanju službenog registriranja ambulanti.

– Danas su naši prijatelji iz Sjedinjenih Američkih Država donirali značajnu flotu visokomobilnih vozila, a od kojih će određen broj biti korišten kao vozila hitne pomoći. Vozila će biti komplementarna s novim objektima i omogućiti sigurnost pripadnicama i pripadnicima OSBiH dok obavljaju svoje dužnosti, znajući da će dobiti potrebnu njegu i skrb u slučaju bolesti ili ozljede. Drago mi je da zajedno radimo ka istom cilju – pružanju bolje zdravstvene zaštite za osoblje OS BiH – zaključio je Field.

Vojna ambulanta izgrađena je sredstvima Velike Britanije
Vojna ambulanta izgrađena je sredstvima Velike Britanije

Nakon nedavnog otvaranja ambulanti u kasarni „Kozara“ u Banjoj Luci i „Dubrave“ kod Tuzle, pripadnici OSBiH dobili su i treću ustanovu u kojoj mogu dobiti osnovnu zdravstvenu zaštitu. Do sada su okončani radovi na tri objekta na koje je Vlada UK utrošila više od pola miliona maraka, a uskoro će se intenzivirati i radovi na četvrtoj vojnoj ambulanti u kasarni „Božan Šimović“ u Čapljini.

Načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Senad Mašović istakao je da je očigledno da će nova isporuka specijaliziranih vozila i otvaranje nove ambulante dodatno poboljšati sposobnosti i interoperabilnost Oružanih snaga BiH, što je jedan od prioriteta, ali i uvjeta da OS BiH izrastu u moderne oružane snage – navode iz MOBiH.

– Boljim opremanjem i razvijanjem sposobnosti u segmentu potpore snaga, konkretno medicinskih sposobnosti, OSBiH polako, ali sigurno unaprijeđuju svoju operativnost, za što očekujemo još učinkovitiju potporu i institucija BiH – istaknuo je Mašović.

Sudionike događaja pozdravio je i komandant NATO štaba u Sarajevu brigadni general William Edwards.

– NATO štab u Sarajevu s ponosom pruža potporu Oružanim snagama i Ministarstvu obrane BiH u otvaranju ove nove vojne ambulante. Zadovoljstvo mi je vidjeti da ovi vrijedni vojnici dobivaju bolji kvalitet života, koji dolazi s vlastitim objektima namjenjenim za pružanje zdravstvenih usluga – kazao je general Edwards.

XS
SM
MD
LG