Linkovi

Zabrinutosti iz vanjske politike mogle bi uticati na američke predsjedničke izbore


Oblak dima se nadvija niz cestu od izraelskog zračnog napada na središnji pojas Gaze 17. aprila 2024.
Oblak dima se nadvija niz cestu od izraelskog zračnog napada na središnji pojas Gaze 17. aprila 2024.

"To je ekonomija, glupane", često se ponavlja podsjetnik sa predsjedničkih izbora u SAD-u 1992., koji se pripisuje političkom konsultantu Jamesu Carvilleu koji objašnjava motivaciju birača.

Ekonomska zabrinutost ostaje ključna za birače u ovom novembarskom očekivanom revanšu između predsjednika Joea Bidena i bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, ali ratovi u Gazi i Ukrajini mogu utjecati na dovoljan broj glasača u nestabilnim državama kako bi vanjska politika bila važna na dan izbora.

Predviđa se da će ovo biti vrlo tijesni izbori o kojima odlučuje izuzetno mala margina“, rekao je Robert Collins, profesor urbanih studija i javne politike na Univerzitetu Dillard u New Orleansu, Louisiana. “Na tijesnim izborima, ljudi na tim marginama mogu odrediti ko će postati predsjednik.”

Nastavnica muzike u Massachusettsu Lauri Sklar rekla je za Glas Amerike da se ovi izbori razlikuju od drugih, dijelom zbog toga što je rat u Gazi "prelomni trenutak" za mlade demokrate.

Bilo da odluče da podrže kandidata treće strane ili u potpunosti odbiju da glasaju, mislim da ima mnogo mladih liberalnih glasača koji neće glasati za Bidena u novembru, i brinem se da bi to moglo značiti da Tramp pobijedi, ” kaže Sklar.

Mladi Amerikanci su se fokusirali na Gazu

Istraživanje koje je ranije ove godine provela Harvardska škola vlade Kennedy pokazalo je da Amerikanci od 18 do 29 godina većinom podržavaju trajni prekid vatre u Gazi.

Brooklyn Birdie, postdiplomac iz Shreveporta, Louisiana, kaže da je podržala Bidena 2020., ali neće 2024. godine.

"Ne postoji način da 'Genocide Joe' dobije moj glas ove jeseni", rekla je Birdie za Glas Amerike. “On je saučesnik u tekućem etničkom čišćenju.”

To ne znači da će umjesto toga glasati za Trumpa.

Mislim da je, kao biznismen, Trumpovo predsjedništvo bilo dobro za ekonomiju“, objasnila je ona, „ali ne mogu podržati nekoga sa tako nepokolebljivom podrškom i odanošću Izraelu. Razmišljam da glasam za treću stranu, ali još nisam sigurna.”

Američki prioriteti

Američka uloga u inostranstvu važna je njujorškoj učiteljici Page Benson, ali to neće odlučiti o njenom glasu.

Cijenim spoljnu politiku i mislim da je naš odnos sa drugim zemljama zaista važan“, rekla je ona za Glas Amerike. “Ali s obzirom na to, imamo toliko posla sa svojom vlastitom zemljom.”

Vatrogasci su ugasili požar nakon što su dvije navođene bombe pogodile veliku prodavnicu građevinskog materijala u Harkovu, Ukrajina, 25. maja 2024.
Vatrogasci su ugasili požar nakon što su dvije navođene bombe pogodile veliku prodavnicu građevinskog materijala u Harkovu, Ukrajina, 25. maja 2024.

"Kada dođe do toga za koga ću glasati, to će biti kome vjerujem u ekonomiji", dodala je. „Čini se da se svi trenutno bore. Znam ljude koji imaju šestocifrene plate a koji se bore. Zamislite kako je nama ostalima.”

Penzioner sa Floride Harvey Wasserman kaže da će glasati o imigraciji.

Spoljna politika je važna, ali bih volio da prestanemo da budemo svjetski sudija i porota“, rekao je on. „Za mene, hajde da se fokusiramo na dom. Želim da vidim sigurne granice i jasne zahtjeve za državljanstvo. Mislim da je veća vjerovatnoća da će nam Trump to dati.

Odluka na marginama

Glasačica iz Konektikata Rebecca Urrutia kaže da će "način na koji rješavamo tenzije s drugim zemljama imati veliki utjecaj na mene", ona glasa za Trumpa.

"Uopšte mi se ne sviđa Trumpov stil komuniciranja, ali on je mnogo jači u vanjskoj politici", dodala je. “On je direktan i prati ono što obećava. Bidenova administracija je, s druge strane, toliko šaljiva sa svojim pozicijama. Previše je toga na kocki da bismo bili neodlučni.

Vanjska politika je također glavni prioritet za glasačicu Luizijane Debbie Pesses, ali ona glasa za Bidena.

Ako Putin dođe do Ukrajine, niko u Evropi nije siguran“, rekla je ona. “I koliko god osjećam za narod Gaze, ne možemo dozvoliti da Hamas ugrozi jedinu pravu demokratiju na Bliskom istoku.

"Potreban nam je neko smiren u Bijeloj kući", nastavila je Pesses, "i iako brinem o Bodenovim godinama, njegov temperament je mnogo bolji za posao od Trumpa."

Uticaj izbora 2024.

Na izborima o kojima bi mogla odlučivati šačica neodlučnih država, profesor sa Univerziteta Dillard Collins kaže da bi motivirajuća vanjskopolitička zabrinutost poput rata u Gazi mogla napraviti razliku. U Džordžiji, na primjer, Biden je prije četiri godine osvojio državu s manje od 12.000 glasova.

"Samo u Atlanti ima više od 11.000 muslimanskih Amerikanaca", rekao je Collins. “To bi moglo odrediti sljedećeg predsjednika, a ne uzima u obzir ni nemuslimanske studente koji su izuzetno nezadovoljni kako je Biden riješio sukob u Izraelu.”

Na kraju, mislim da će muslimanski Amerikanci zaključiti da je Biden manje od dva zla u poređenju s Trumpovom bliskoistočnom politikom,” nastavio je, “ali mislim da bi značajan broj mlađih demokratskih glasača mogao biti toliko razočaran da će izabrati ne glasati. Pitanje je da li će dovoljno njih izaći na izbore?

XS
SM
MD
LG