Linkovi

Manje regruta u američkoj vojsci - još jedna od tema predizborne kampanje


Ceremonija dodjele diploma Američke vojne akademije West Point, 25. maja 2024. godine. (Foto: AP/Julia Nikhinson)
Ceremonija dodjele diploma Američke vojne akademije West Point, 25. maja 2024. godine. (Foto: AP/Julia Nikhinson)

Sekretarijat za odbranu Sjedinjenih Država kaže da je nedostajalo 40.000 regruta tokom regrutacije u vojsci, mornarici i vazduhoplovstvu u fiskalnoj godini 2023.

Predsjednik Joe Biden rekao je nedavno diplomcima Američke vojne akademije da Sjedinjene Države nikada nisu tražile od svoje vojske da istovremeno radi toliko različitih stvari na toliko različitih mjesta:

Upravo sada, američki vojnici podržavaju hrabre Ukrajince u njihovoj borbi za slobodu. Naši vojnici rade punom parom da omoguće slanje municije i opreme, kopnom, morem i vazduhom“.

Ti komentari su se odnosili i na Bliski Istok.

Američko vazduhoplovstvo dostavljalo je hranu, isporučivalo desetina hiljada obroka ljudima u Gazi. Suočeni sa iranskim napadom bez presedana na Izrael, okupili smo partnere, uključujući i arapske nacije, da bismo odbili taj napad“, rekao je Biden.

Donald Trump kaže da Biden vodi američku vojsku u suludo opasnu situaciju:

Naša zemlja je totalno ponižena. Imamo korumpiranog, kompromitovanog predsjednika, pokvarenog Joe Bidena, koji nas vodi u Treći svjetski rat i to je ono što se dešava.

Trump kaže da Biden ne bi trebao da rizikuje rat sa Rusijom ili Kinom. U videu njegove kampanje, obećao je da će američku vojsku držati van spoljne politike - koja na prvo mjesto stavlja američke interese.

Tražiću od Evrope da nam nadoknadi troškove popunjavanja zaliha koje smo poslali Ukrajini, što bi oni već trebali raditi, ali Joe Biden je previše slab i bez poštovanja da bi i pitao“, rekao je Trump, republikanski predsjednički kandidat.

Biden kaže da američka vojska jača savezništva i investira u odvraćanje:

Brani naše vrijednosti suprotstavljanjem tiranima i čuva mir, ali štiti i slobodu i otvorenost. Zahvaljujući vojsci, radimo ono što samo Amerika može da radi kao neophodna nacija, kao jedina svjetska velesila - predvodimo demokratiju u svijetu.

Sekretarijat za odbranu Sjedinjenih Država kaže da je nedostajalo 40.000 regruta tokom regrutacije u vojsci, mornarici i vazduhoplovstvu u fiskalnoj godini 2023.

Trump kaže da je razlog za to što mnogi ne žele da služe u američkoj vojsci zbog ono što naziva Bidenovim „vouk“ (woke) politikama i političkim čistkama:

Obnoviću ponosnu kulturu i časne tradicije američkih vojnih snaga. Neće biti dozvoljeni marksizam i komunizam, a riješićemo se fašista".

Američka vojska kaže da postoji niz razloga za nedovoljan broj regruta, uključujući i snažniju ekonomiju koja mlađim ljudima daje više opcija, kao i veće nepovjerenje prema institucijama Generacije Z, rođene između 1997. i 2012. godine.

XS
SM
MD
LG