Linkovi

SAD: Novo upozorenje o domaćoj prijetnji


Nacistička zastava i drugi predmeti iz iznajmljenog kamiona prikazani su dok američka tajna služba i druge agencije za provođenje zakona istražuju kamion koji se zabio u sigurnosne barijere u Lafayette Parku preko puta Bijele kuće u Washingtonu, 23. maja 2023.
Nacistička zastava i drugi predmeti iz iznajmljenog kamiona prikazani su dok američka tajna služba i druge agencije za provođenje zakona istražuju kamion koji se zabio u sigurnosne barijere u Lafayette Parku preko puta Bijele kuće u Washingtonu, 23. maja 2023.

Uzavrele pritužbe, političke podjele, stalno širenje neonacističke propagande na mrežama i približavanje predsjedničkih izbora 2024. drže Sjedinjene Države zaglavljenima u “okruženju pojačane prijetnje”, prema posljednjem upozorenju američkih zvaničnika državne sigurnosti.

Ministarstvo domovinske sigurnosti ponovo je izdalo upozorenje Nacionalnog savjetodavnog sistema za terorizam u srijedu, rekavši da kombinacija ljutnje, ideologija i prilika "predstavlja stalnu i smrtonosnu prijetnju domovini".

Ovo je osmi put da DHS izdaje upozorenje od 2021. godine, pri čemu je ovo upozorenje zamijenilo prethodno, izdano prošlog novembra.

Događa se samo nekoliko dana nakon što je 19-godišnji muškarac iz države Missouri zabio iznajmljeni kamion u sigurnosnu barijeru Bijele kuće prije nego što je mahnuo nacističkom zastavom, i dok nacija obilježava prvu godišnjicu pucnjave u školi u Uvaldeu u Teksasu, u kojoj je poginulo 19 djece i dvoje nastavnika.

"Nedavni tragični događaji naglašavaju kontinuiranu povećanu prijetnju u okruženju s kojim se naša nacija suočava", rekao je sekretar za unutrašnju sigurnost Alejandro Mayorkas u izjavi.

“Ove prijetnje pokreću nasilni ekstremisti koji nastoje unaprijediti svoja ideološka uvjerenja i osobne pritužbe”, rekao je on. „Radimo sa partnerima na svim nivoima vlasti, u privatnom sektoru i u lokalnim zajednicama kako bismo Amerikance zaštitili.”

Kao i kod prethodnih savjeta, najnoviji bilten upozorava da najveća prijetnja dolazi od pojedinaca i malih grupa spremnih da postupe na osnovu ličnih pritužbi ili niza ideoloških uvjerenja.

„Nastavljamo da čujemo i vidimo pozive domaćih nasilnih ekstremista zasnovane na ideološkim stavovima, pozive na nasilje“, rekao je jedan visoki zvaničnik, koji je informisao novinare o uslovima anonimnosti prema osnovnim pravilima koje je postavilo DHS. „Tempo i ozbiljnost ovakvih poziva su i dalje visoki i dešavaju se redovno.”

Na primjer, upozorenje DHS-a ukazuje na pucnjavu 6. maja u Allenu u Teksasu, napominjući da je revolveraš Mauricio Garcia zagovarao uvjerenja kako bijelaca, tako i nedobrovoljnog celibata.

Također je naglašen niz krivičnih djela u Džordžiji koja datiraju iz 2022. godine, pri čemu su osumnjičeni navodno citirali različite stavove - od anarhizma do prava životinja - za planiranje napada na planirani centar za obuku javne sigurnosti.

A vladini objekti su samo dio dugačke liste potencijalnih meta, koja uključuje kritičnu infrastrukturu zemlje, grupe zasnovane na vjeri, one povezane s LGBTQIA+ zajednicom, rasne i etničke manjine i škole.

Visoki dužnosnici za domovinsku sigurnost rekli su u srijedu da dio onoga što prijetnje čini tako opasnim jeste to što mete, kao u nekim nedavnim pucnjavama u školi, mogu imati malo ili nimalo veze s motivacijom napadača.

“Nije čak ni jasno da li je sama škola zapravo na bilo koji način bila vezana za ideološki narativ ili pritužbu te osobe”, rekao je drugi visoki zvaničnik domovinske sigurnosti, koji je kao i prvi informirao pod uvjetom anonimnosti. “To samo služi kao oportunistička meta.”

Zvaničnik je rekao da uprkos ozbiljnoj zabrinutosti, u ovom trenutku nema obavještajnih podataka koji bi sugerirali da se određene grupe ili pojedinci pripremaju za napade. Ali neki od trendova su zabrinjavajući.

"Čini se da postoji porast poziva na nasilje zasnovano na temi neonacističke, bijele nacionalističke", rekao je prvi zvaničnik.

„Ta [neonacistička] tema se sada postavlja efikasnije nego što je bila prije nekoliko godina“, dodao je zvaničnik, rekavši da tekstovi nekoliko istaknutih bijelih supremacista postaju sve popularniji na internetskim forumima nakon što su pretvoreni u audio knjige.

Zvaničnici domovinske sigurnosti rekli su da također prate utjecaj javnih i online poziva na nasilje nad migrantima koji dolaze na južnu granicu SAD-a.

I vide potencijal za opasnost kada kandidati počnu da objavljuju svoje namjere da se kandiduju za predsjednika i izborni ciklus 2024. počinje.

“Očekujemo da bi pitanja ili nedoumice koje pojedinci mogu imati u vezi sa izbornim ciklusom i izbornim procesom, zapravo, mogli postati izvor motivacije za pojedinca da napravi dodatni korak ka nasilnom ekstremističkom činu”, rekao je drugi zvaničnik.

Opasnost će rasti, rekao je, "ako terminologija koja okružuje izbore počne da govori o tome u egzistencijalnom ili apokaliptičnom smislu".

Uz to, zvaničnici DHS-a rekli su da i dalje brinu o prijetnjama od strane aktera nacionalnih država poput Irana, kao i o potencijalnoj prijetnji od terorističkih grupa poput Islamske države i Al-Qaide, iako su neki zvaničnici posljednjih mjeseci umanjili vjerovatnoću stranog napada na američko tlo.

XS
SM
MD
LG