Linkovi

SAD upozoravaju Kinu da ne pruža pomoć Rusiji u ukrajinskom ratu


Ruski dronovi napadaju Kijev
Ruski dronovi napadaju Kijev

Sjedinjene Države upozorile su Kinu na ozbiljne posljedice ako isporuči oružje za potporu ruskoj invaziji na Ukrajinu, dok je vrhovni kijevski general posjetio grad Bakhmut na prvoj liniji gdje se ukrajinski branitelji suprotstavljaju stalnim napadima.

Sirene za zračnu uzbunu oglasile su se tokom noći u glavnom gradu Kijevu i drugim gradovima, a ruski raketni napad ubio je jednu osobu u zapadnom gradu Khmelnitskyi, rekao je gradonačelnik Oleksandr Symshyshyn u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Washington i njegovi saveznici iz NATO-a nastoje da odvrate Kinu od pružanja vojne pomoći za rat Moskve, iznoseći javne komentare o svom uvjerenju da Peking razmišlja o obezbjeđivanju smrtonosne opreme, uključujući i dronove.

Strahovi Zapada da će Kina pomoći u naoružavanju Rusije dolaze dok se moskovske snage bore da postignu uspjeh oko ključnih ciljeva u istočnoj Ukrajini, i dok Kijev priprema kontraofanzivu sa naprednim zapadnim oružjem, uključujući borbene tenkove.

"Peking će morati donijeti svoje vlastite odluke o tome kako dalje, da li pruža vojnu pomoć - ali ako krene tim putem, to će imati stvarnu cijenu za Kinu", rekao je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan za CNN.

Kina nije krenula naprijed u pružanju te pomoći, niti je skinula tu opciju sa stola, rekao je Sullivan u odvojenom intervjuu za ABC-jev program "Ove sedmice".

Peking je odbio da osudi napad Moskve na Ukrajinu, posljednji put na sastanku Grupe dvadeset (G20) u Indiji u subotu. Objavila je prijedlog o prekidu vatre u petak, na prvu godišnjicu ruske invazije na Ukrajinu, ali je ta ponuda naišla na skepticizam među zapadnim saveznicima Ukrajine.

„Kada čujem izvještaje – a ne znam da li su istiniti – prema kojima Kina možda planira da isporuči dronove kamikaze Rusiji dok istovremeno predstavlja mirovni plan, onda predlažem da Kinu sudimo po njenim postupcima i a ne riječima", rekao je njemački ministar odbrane Boris Pistorius u nedjelju za njemački javni servis Deutschlandfunk.

Direktor CIA-e Vilijam Berns takođe se osvrnuo na Kinu u intervjuu emitovanom u nedelju, rekavši da je američka obaveštajna agencija "uvjerena da kinesko rukovodstvo razmatra nabavku smrtonosne opreme".

"Također ne vidimo da je konačna odluka još donesena, i ne vidimo dokaze o stvarnim isporukama smrtonosne opreme", rekao je Burns za CBS-ov program "Face the Nation".

Republikanski predstavnik Michael McCaul, predsjedavajući komiteta za vanjske poslove Predstavničkog doma SAD-a, naveo je izvještaje da su dronovi među oružjem koje Kina razmatra da pošalje Rusiji.

McCaul je rekao da se kineski lider Xi Jinping sprema posjetiti Moskvu sljedeće sedmice radi sastanka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Putin je ukrajinski rat, koji on naziva "specijalnom vojnom operacijom", ocijenio kao sukob sa Zapadom koji prijeti opstanku Rusije i ruskog naroda.

"Oni imaju jedan cilj: da rasformiraju bivši Sovjetski Savez i njegov temeljni dio - Rusku Federaciju", rekao je Putin državnoj televiziji Rossiya 1 u intervjuu snimljenom u srijedu, ali objavljenom u nedjelju.

NATO i Zapad odbacuju ovaj narativ, rekavši da je njihov cilj pružanja oružja i druge pomoći Kijevu da pomognu Ukrajini da se odbrani od ničim izazvanog napada.

Čak i tako, Putinovo uokvirivanje rata kao prijetnje postojanju Rusije omogućava šefu Kremlja veću slobodu u vrstama oružja koje bi jednog dana mogao koristiti, uključujući moguće nuklearno oružje.

Dmitrij Medvedev, bivši ruski predsjednik i Putinov saveznik, rekao je u izjavi objavljenoj u ponedjeljak da isporuka zapadnog oružja Kijevu riskira globalnu nuklearnu katastrofu.

Uništeno vozilo označeno znakom "Z" koji predstavlja agresiju Rusije na Ukrajinu i zgrade srušene kao rezultat granatiranja vide se u selu Kamenka, u ukrajinskoj oblasti Harkov, 26. februara 2023. godine.
Uništeno vozilo označeno znakom "Z" koji predstavlja agresiju Rusije na Ukrajinu i zgrade srušene kao rezultat granatiranja vide se u selu Kamenka, u ukrajinskoj oblasti Harkov, 26. februara 2023. godine.

KOMANDANT POSJEĆUJE FRONT

Ukrajinska vojska saopćila je da je u nedjelju oborila 11 od 14 iranskih dronova, uključujući devet iznad regije Kijev.

Na prvoj liniji fronta, komandant ukrajinskih kopnenih snaga general-pukovnik Oleksandr Sirski posjetio je istočni grad Bahmut, koji je mjesecima u žarištu ruskih napada dok pokušava da preuzme kontrolu nad industrijskim regionom Donbasa.

Ukrajinske snage pokrenule su brojne kontranapade i odbile ruske snage oko sela Jahidne tokom vikenda, nakon što je ruska grupa plaćenika Wagner tvrdila da je zauzela i selo Berkhivka.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je u nedjelju da su njegove snage uništile ukrajinske "diverzantske i izviđačke grupe", uključujući i na području Jahidne, dok je ruska državna agencija TASS izvijestila da su ukrajinske snage digle u zrak branu sjeverno od Bakhmuta.

Reuters nije bio u mogućnosti da nezavisno provjeri izvještaje.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u nedjelju je bez navođenja razloga smijenio Eduarda Moskaljova sa mjesta komandanta združenih snaga koje učestvuju u bitkama u Donbasu.

U susjednoj Bjelorusiji, ruskom savezniku i poligonu ruskih snaga koje napadaju Ukrajinu, bjeloruski partizani i pripadnici prognane opozicije rekli su da su oštetili ruski osmatrački vojni avion A-50 u napadu dronom u blizini Minska u nedjelju.

Reuters nije bio u mogućnosti da nezavisno provjeri izvještaje. Iz ministarstava odbrane Rusije i Bjelorusije nije bilo odmah odgovora na zahtjev za komentar.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG