Linkovi

SAD upozoravaju da bi izraelska ofanziva u Libanu mogla dovesti do šireg rata


Oblaci dima sukljaju tokom izraelskog bombardovanja sela Khiam u južnom Libanu u blizini granice s Izraelom 23. juna 2024.
Oblaci dima sukljaju tokom izraelskog bombardovanja sela Khiam u južnom Libanu u blizini granice s Izraelom 23. juna 2024.

Visoki američki vojni zvaničnik upozorio je u nedjelju da bi izraelska ofanziva u Libanu protiv militantne grupe Hezbolah koju podržava Iran povećala rizik od šireg sukoba koji bi uvukao Iran.

Izrael se mjesecima bori protiv Hamasa kojeg podržava Iran u svojoj ofanzivi na pojas Gaze, a također se upušta u svakodnevne okršaje s Hezbolahom duž granice između Izraela i Libana.

General Ratnog vazduhoplovstva Charles Q. Brown, predsjedavajući Združenog načelnika štabova, rekao je novinarima da će Iran biti „skloniji pružiti veću podršku Hezbolahu”, dodavši da militanti da imaju više resursa od Hamasa.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u nedjelju da će se „intenzivna faza” borbe protiv Hamasa u Gazi završiti „vrlo brzo”. Međutim, dodao je da će Izrael vjerovatno prebaciti trupe na granicu s Libanom.

U intervjuu za izraelski Kanal 14, Netanyahu je rekao da će premještanje trupa na sjever ojačati odbrambeni položaj zemlje od Hezbolaha.

Dodao je da se, iako se nada da bi se moglo pronaći diplomatsko rješenje za sukob s Hezbolahom, Izrael može „boriti na nekoliko frontova”.

Rat u Gazi i rizik od šireg sukoba bit će u fokusu razgovora u ponedjeljak u Washingtonu dok se izraelski ministar odbrane Yoav Gallant sastaje s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom i ministrom odbrane Lloydom Austinom.

„Spremni smo za bilo koju akciju koja bi mogla biti potrebna u Gazi, Libanu i u više područja”, rekao je Gallant u saopćenju.

Neke informacije u izvještaju su korištene od AP-a, Reutersa i AFP-a
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG