Linkovi

Demonstranti se ukopavaju na američkim univerzitetima, dok fakulteti osuđuju školske vođe


Frank Guridy, profesor historije na Kolumbija univerzitetu predaje kurs pod nazivom "Columbia 1968", studentima u kampusu u New Yorku 25. aprila 2024.
Frank Guridy, profesor historije na Kolumbija univerzitetu predaje kurs pod nazivom "Columbia 1968", studentima u kampusu u New Yorku 25. aprila 2024.

Studenti koji protestiraju protiv rata Izrael-Hamas na univerzitetima širom SAD, od kojih su se neki sukobili s policijom, ostali su prkosni u subotu i obećali da će nastaviti svoje demonstracije, dok je nekoliko školskih fakulteta osudilo predsjednike univerziteta koji su pozvali policiju.

Dok Univerzitet Columbia nastavlja pregovore s onima u propalestinskom studentskom kampusu u kampusu škole u New Yorku, univerzitetski senat je u petak usvojio rezoluciju kojom je formirana radna grupa za ispitivanje rukovodstva administracije, koja je prošle sedmice pozvala policiju da otkloni protest, što je rezultiralo sukobima i više od 100 hapšenja.

Iako je univerzitet u više navrata postavljao, a zatim odlagao rokove za uklanjanje kampa, škola je u petak navečer poslala e-mail studentima u kojem se navodi da bi vraćanje policije "u ovo vrijeme" bilo kontraproduktivno, dodajući da se nadaju da će pregovori pokazati "konkretne znacke napretka večeras.”

Kako se broj poginulih u ratu u Gazi povećava, demonstranti širom zemlje zahtijevaju da škole prekinu finansijske veze s Izraelom i odustanu od kompanija za koje kažu da omogućavaju sukob. Neki studenti Jevreji kažu da su protesti prerasli u antisemitizam i da ih je strah da kroče u kampus.

Odluke da se pozove policija, koje su dovele do stotina hapšenja širom zemlje, navele su članove školskih fakulteta na univerzitetima u Kaliforniji, Džordžiji i Teksasu da iniciraju ili izglasaju nepovjerenje svom rukovodstvu. To su uglavnom simbolični prijekori, bez ovlasti da smijene svoje predsjednike.

Ali tenzije povećavaju pritisak na školske zvaničnike, koji se već trude da riješe proteste dok se približavaju majske ceremonije diplomiranja.

Kalifornijski državni politehnički univerzitet, Humboldt, dao je demonstrantima koji su se zabarikadirali unutar zgrade od ponedjeljka do 17 sati u petak. "Otići i ne biti odmah uhapšen." Rok je došao i prošao. Samo su neki od demonstranata otišli, broj drugih se udvostručio. Nakon što su demonstranti ranije ove sedmice odbili policiju, kampus je zatvoren do kraja semestra.

U Koloradu, policija je u petak prošla kroz logor u Denverskom kampusu Auraria, u kojem se nalaze tri univerziteta i koledža, uhapsivši oko 40 demonstranata zbog optužbi za neovlašteni ulazak.

Studenti koji predstavljaju kamp Columbia, koji je inspirisao talas protesta širom zemlje, rekli su u petak da su zašli u ćorsokak sa administratorima i da namjeravaju da nastave protest.

Nakon sastanaka u četvrtak i petak, studenti pregovarači rekli su da univerzitet nije ispunio njihov primarni zahtjev za dezinvestiranjem, iako je bilo napretka u nastojanju da se transparentnije financijski objelodani.

“Nećemo se odmoriti dok se Columbia ne preda,” rekao je Jonathan Ben-Menachem, student četvrte godine doktorskih studija.

U pismu upućenom studentima Kolumbije u petak navečer, rukovodstvo univerziteta je reklo: "Podržavamo razgovore koji su u toku sa studentskim vođama kampa."

Predsjednica Columbia univerziteta Minouche Shafik svjedoči pred Komitetom za obrazovanje i radnu snagu na saslušanju na temu "Kolumbija u krizi: odgovor Univerziteta Kolumbija na antisemitizam" na Capitol Hillu u Washingtonu, 17. aprila 2024.
Predsjednica Columbia univerziteta Minouche Shafik svjedoči pred Komitetom za obrazovanje i radnu snagu na saslušanju na temu "Kolumbija u krizi: odgovor Univerziteta Kolumbija na antisemitizam" na Capitol Hillu u Washingtonu, 17. aprila 2024.

Predsjednica Kolumbije Minouche Shafik suočila se u petak sa značajnim kritikama fakulteta, ali je zadržala podršku povjerenika.

U izvještaju izvršnog odbora univerzitetskog senata, koji predstavlja fakultet, utvrđeno je da su Šafik i njena administracija poduzeli "mnoge radnje i odluke koje su naštetile Univerzitetu Kolumbija". Među njima su pozivanje policije i omogućavanje hapšenja studenata bez konsultacija sa fakultetom, lažno predstavljanje i suspendovanje studentskih protestnih grupa i angažovanje privatnih istražitelja.

Fakultet je potpuno izgubio povjerenje u sposobnost predsjednice Shafika da vodi ovu organizaciju”, rekao je Ege Yumusak, predavač filozofije koji je dio fakultetskog tima koji štiti logor.

Kao odgovor, portparol univerziteta Ben Chang rekao je u večernjim satima da smo "posvećeni kontinuiranom dijalogu i cijenimo konstruktivan angažman Senata u pronalaženju puta naprijed."

Lider demonstracija Khymani James, u sredini, i drugi demonstranti obraćaju se medijima u kampusu Univerziteta Kolumbija u New Yorku 24. aprila 2024.
Lider demonstracija Khymani James, u sredini, i drugi demonstranti obraćaju se medijima u kampusu Univerziteta Kolumbija u New Yorku 24. aprila 2024.

Khymani Jamesu, koji je služio kao glasnogovornik propalestinskog kampa kao član Apartheid Divest Univerziteta Kolumbija, zabranjen je ulazak u kampus u petak, prema glasnogovorniku Columbia.

Organizatori protesta rekli su da Jamesovi komentari da "cionisti ne zaslužuju da žive" ne odražavaju njihove vrijednosti. Odbili su opisati Jamesov nivo uključenosti u demonstracije.

Policija se sukobila s demonstrantima u četvrtak na Univerzitetu Indiana, Bloomington, gdje je 34 uhapšeno; Državni univerzitet Ohajo, gdje je oko 36 uhapšeno; i na Univerzitetu Konektikat, gdje je uhapšena jedna osoba.

Univerzitet Južne Kalifornije otkazao je svoju ceremoniju diplomiranja 10. maja u četvrtak, dan nakon što je više od 90 demonstranata uhapšeno u kampusu. Univerzitet je rekao da će i dalje biti domaćin desetinama početnih događaja, uključujući sve tradicionalne pojedinačne školske svečanosti.

Univerziteti na kojima su članovi fakulteta pokrenuli ili izglasali nepovjerenje svojim predsjednicima uključuju Cal Poly Humboldt, Univerzitet Teksasa u Austinu i Univerzitet Emory.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG