Linkovi

Američki ministar odbrane najavio paket pomoći Ukrajini od 6 milijardi dolara, koji uključuje Patriot rakete


Pentagon kaže da će SAD isporučiti očekivanu pomoć "što je prije moguće"
Pentagon kaže da će SAD isporučiti očekivanu pomoć "što je prije moguće"

Američki ministar odbrane Lloyd Austin najavio je u petak ogroman paket vojne pomoći Ukrajini u vrijednosti do 6 milijardi dolara.

"To će nam omogućiti da napravimo nove sposobnosti iz ukrajinske industrije", rekao je on na konferenciji za novinare nakon sastanka ukrajinske kontakt grupe za odbranu na njenu drugu godišnjicu do danas. Napomenuo je da će SAD poslati predviđenu pomoć "što je prije moguće".

Ova objava "podvlači američku posvećenost Ukrajini", rekao je američki ministar odbrane. "Ova koalicija stoji zajedno i nećemo posustati, nećemo se pokolebati i nećemo propustiti" da odbijemo rusku agresiju, naglasio je on.

Austin je rekao da će Ukrajinska odbrambena kontakt grupa, mjesečno okupljanje više od 50 zemalja, također pomoći u stvaranju samostalne ukrajinske odbrambene industrije, jačajući ukrajinske sposobnosti u oblasti protuzračne odbrane, informatičke tehnologije, razminiranja i novih bespilotnih letjelica, između ostalog.

Austin je rekao da ova koalicija odražava galvanizirani svijet protiv ruske agresije na Ukrajinu. „Narodi koji su se okupili danas razumiju šta je na kocki za Ukrajinu, Evropu, Sjedinjene Države i svijet“, rekao je. “Ako Putin prevlada u Ukrajini, sigurnosne okolnosti bi bile globalne”, rekao je Ostin, dodajući “kao što je rekao predsjednik Biden, Putin se neće zaustaviti u Ukrajini”.

Austin je izrazio zahvalnost što je Kongres usvojio dodatni paket od 95 milijardi dolara, rekavši da će to omogućiti Ukrajini da nastavi borbu braneći svoje teritorije.

Još jedan paket pomoći u vrijednosti do milijardu dolara odobren je ranije ove sedmice.

Taj je paket dat Kijevu pod predsjedničkim ovlastima za povlačenje, ili PDA, i izvlači oružje, municiju i opremu iz američkih vojnih zaliha kako bi ispunio kratkoročne potrebe Ukrajine. Uključuje municiju za HIMARS i metke kalibra 155 mm, zajedno sa borbenim vozilima pješadije Bradley, Javellinima, Stingersima i drugim kritičnim potrebama.

Portparol Pentagona general-major Pat Ryder rekao je da će paket vjerovatno uključivati vazdušnu odbranu i artiljerijsku sposobnost.

Oba paketa ulaze u 61 milijardu dolara u ukrajinskom finansiranju koje je u srijedu potpisao predsjednik Joe Biden. Kongres je posljednji put usvojio dodatnu pomoć Ukrajini 2022.

Tokom virtualnog sastanka Ukrajinske kontakt grupe za odbranu u petak, čiji je domaćin Pentagon, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su Kijevu potrebne rakete Patriot kako bi stvorio vazdušni štit protiv daljih ruskih raketnih napada.

Rakete će se koristiti za dopunu prethodno isporučenih Patriot sistema protivvazdušne odbrane i dio su paketa koji takođe uključuje više municije za nacionalne napredne raketne sisteme zemlja-vazduh, ili NASAMS, i dodatnu opremu za integraciju zapadnih lansera protivvazdušne odbrane, projektila i radara u postojeće ukrajinsko naoružanje, od kojih veliki dio još uvijek datira iz sovjetske ere.

Grupa je "pomjerila nebo i zemlju" od aprila 2022. kako bi nabavila milione metaka municije, raketnih sistema, oklopnih vozila, pa čak i aviona kako bi pomogla Ukrajini da odbije rusku invaziju, rekao je ministar odbrane Austin.

Ukrajina se mjesecima žalila na nestašicu na bojnom polju, posebno u pogledu protuzračne odbrane i artiljerijske municije. Zvaničnici su rekli da Moskva ispaljuje čak 10 artiljerijskih metaka za svaki ispaljeni ukrajinski metak.

"Ono što danas vidim na bojnom polju je da su ukrajinske snage već neko vrijeme normirale svoju municiju i svoje sposobnosti, tako da su ruske snage u suštini preuzele inicijativu", rekao je visoki zvaničnik odbrane novinarima u četvrtak.

Zvaničnik je rekao da će najnovija pomoć pomoći Ukrajini da dobije prednost, ali je upozorio da to "neće biti brz proces".

Penelope Poulou iz Glasa Amerike doprinijela je ovoj priči. Neke informacije za ovaj izvještaj dali su Reuters, The Associated Press i Agence France-Presse.

XS
SM
MD
LG