Linkovi

Austin: Ukrajinske snage će uskoro dobiti američke tenkove Abrams


Tenkovi M1A1 Abrams stižu u Grafenwoehr, Njemačka, 12. maja 2023. Tenkovi su korišteni za obuku pripadnika ukrajinskih oružanih snaga.
Tenkovi M1A1 Abrams stižu u Grafenwoehr, Njemačka, 12. maja 2023. Tenkovi su korišteni za obuku pripadnika ukrajinskih oružanih snaga.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin izjavio je u utorak da će tenkovi M1 Abrams koje je obećao Pentagon uskoro stići u Ukrajinu, te da se napori za obuku ukrajinskih pilota na avionima F16 proširuju i uključuju obuku u SAD-u.

Govoreći na početku sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine predvođene SAD-om u Njemačkoj, Ostin je pozvao saveznike da Ukrajini obezbijede sisteme protivvazdušne odbrane koji su joj potrebni jer Rusija gađa infrastrukturne lokacije kao što su luke i objekti za žito.

Austin je rekao da su ruski napadi izvan bojnog polja "nanijeli neopisivu ljudsku patnju" i ugrožavaju globalnu sigurnost hrane.

Kontakt grupa, koja uključuje oko 50 zemalja, trebala bi se u utorak fokusirati ne samo na kratkoročne potrebe za ukrajinskom vojskom, već i na pomaganje Ukrajini "da izgradi vjerodostojne, sposobne borbene snage na dugi rok", rekao je Austin.

Šef Pentagona je također pozdravio učešće novog ukrajinskog ministra odbrane Rustema Umerova, koji je zamijenio Oleksija Reznikova ranije ovog mjeseca.

"Ostaćemo ujedinjeni, ostaćemo odlučni, ostaćemo čvrsti u svojoj odlučnosti da odbranimo Ukrajinu i da podržimo svet u kojem se agresija ne isplati", rekao je Ostin.

Ukrajinski zvaničnici rekli su u utorak da su ruski zračni napadi pogodili grad Lavov na zapadu Ukrajine, pri čemu je jedna osoba poginula.

Gradonačelnik Lavova Andriy Sadovyi rekao je na Telegramu da su napad pogodila tri skladišta, u kojima su se nalazili prozori, kućna hemija i humanitarna pomoć.

Crni dim se nadvija nad gradom nakon udara dronova u gradu Lavovu na zapadu Ukrajine 19. septembra 2023. godine, usred ruske vojne invazije na Ukrajinu.
Crni dim se nadvija nad gradom nakon udara dronova u gradu Lavovu na zapadu Ukrajine 19. septembra 2023. godine, usred ruske vojne invazije na Ukrajinu.

Koordinatorica humanitarne pomoći UN-a za Ukrajinu Denise Brown osudila je ruski napad, rekavši da jedno od skladišta pripada Caritasu, glavnoj vatikanskoj dobrotvornoj organizaciji.

"Važno humanitarno postrojenje, koje je sadržavalo približno 300 tona humanitarne pomoći, spaljeno je do temelja", rekao je Brown u saopćenju. “Napadi koji pogađaju humanitarnu imovinu eskalirali su tokom cijele godine i na kraju pogađaju one koji trpe užasne posljedice rata.”

Lavov, koji se nalazi u blizini granice Ukrajine sa Poljskom, ključno je središte za zapadnu pomoć koja ulazi u Ukrajinu i bio je meta ranijih ruskih napada.

Ukrajinska vojska je saopštila da je protivvazdušna odbrana uništila 27 od 30 dronova koje je Rusija koristila u svojim napadima, a presretanja su se dogodila u južnoj, centralnoj i zapadnoj Ukrajini.

Vojska je takođe saopštila da je oborila ruski izviđački dron u istočnom dijelu zemlje.

Neke informacije za ovaj izvještaj stigle su od agencije France-Presse i Reutersa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG