Linkovi

Teretni brod sa žitaricama krenuo iz Ukrajine


Brod Resilient Africa napušta morsku luku Chornomorsk
Brod Resilient Africa napušta morsku luku Chornomorsk

Jedan teretni brod koji prevozi žito napustio je ukrajinsku crnomorsku luku Černomorsk po prvi put od kolapsa ugovora o žitu, rekao je u utorak Reuters izvor iz industrije, u testu sposobnosti Ukrajine da deblokira svoje morske luke za izvoz žitarica.

Ukrajina je prošlog mjeseca najavila "humanitarni koridor" u Crnom moru kako bi oslobodila brodove zarobljene u njenim lukama otkako je Rusija izvršila invaziju na tu zemlju u februaru 2022. i da bi zaobišla de facto blokadu nakon što je Rusija odustala od dogovora da Kijevu omogući izvoz žitarica.

Brodovi za rasute terete Resilient Africa i Aroyat stigli su u Ukrajinu u subotu i trebali su krenuti nakon što su utovarili skoro 20.000 metričkih tona pšenice za Afriku i Aziju.

Izvor nije imenovao brod koji je otišao, dok je baza podataka MarineTraffic pokazala da je samo Aroyat bio usidren u Čornomorsku kod Odese u utorak ujutro.

Utovar je test sposobnosti Ukrajine da ponovo otvori brodske puteve u vrijeme kada Rusija pokušava ponovo nametnuti svoju de facto blokadu.

Moskva je često izvodila napade dronovima i projektilima na ukrajinsku infrastrukturu za izvoz žitarica.

Tri morske luke u Odesi, uključujući i Čornomorsk, isporučile su desetine miliona tona žitarica tokom ruske invazije prema sporazumu uz posredovanje UN-a koji je propao kada se Moskva povukla.

Pet od nekoliko plovila koja su zaglavljena u Odesi do sada je napustila luku koristeći privremeni koridor koji prolazi kroz zapadnu obalu Crnog mora u blizini Rumunije i Bugarske.

Dogovor o crnomorskom žitu posredovali su UN i Turska u julu 2022. kako bi se borili protiv globalne prehrambene krize pogoršane invazijom Rusije na Ukrajinu. Ukrajina i Rusija su među najvećim svjetskim izvoznicima žitarica.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG