Linkovi

Novac za suprostavljanje ruskom uticaju u BiH u okviru najnovije pomoći SAD Ukrajini


Obraćanje ukrajinskog predsjednika američkom kongresu
Obraćanje ukrajinskog predsjednika američkom kongresu

U okviru najnovijeg paketa vojne pomoći SAD Ukrajini, planiran je i dodatni novac za Bosnu i Hercegovinu, koji će biti upotrijebljen za suzbijanje ruskog uticaja.

U odgovoru iz State Departmenta na upit novinara Glasa Amerike pojašnjena je struktura paketa pomoći od 713 miliona dolara.

Prema informacijama iz State Departmenta novac iz najnovijeg paketa vojne pomoći SAD Ukrajini podijeliće se na "Ukrajinu i 15 drugih savezničkih i partnerskih nacija" u istočnoj Evropi i na Balkanu.

"Pomoć u ovoj Obavijesti pomoći će NATO saveznicima da popune kapacitete koje su donirali Ukrajini iz vlastitih zaliha kako bi zadržali i ojačali NATO odvraćanje. Više od 322 miliona dolara tih sredstava prijavljeno je za Ukrajinu i dodatno će poboljšati njezinu sposobnost obrane od ruskog rata koji je u toku", stoji u odgovoru State Departmenta na upit Glasa Amerike.

"Ova investicija od 322 miliona dolara u Ukrajini pružit će podršku za širok raspon sposobnosti, uključujući ne-NATO standardne sisteme oružja; pomoći ukrajinskim oružanim snagama da pređu na sisteme NATO-a za paljbu velikog dometa, kao što je artiljerija; i podržavaju sposobnosti protuzračne odbrane.

Gruzija će također dobiti 35 milijuna dolara financiranja za komplete borbene opreme brigade, protu-UAS, napredni terenski artiljerijski taktički sistem za podatke, sposobnosti mobilnosti i kibernetičku obranu.

Ostatak paketa od 713 miliona dolara osigurat će odbrambene artikle, obuku i usluge za evropsku regiju (Albanija, Bugarska, Hrvatska, Estonija, Latvija, Litva, Moldavija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Rumunija i Slovenija); poduprijeti Inicijativu za razvoj naprednog ciljanja za Bugarsku, Češku Republiku, Estoniju, Latviju, Litvu i Slovačku; i pružiti dodatnu podršku Bosni i Hercegovini u okviru Fonda za suzbijanje ruskog utjecaja", stoji u odgovoru State Departmenta.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu koja je počela 24. februara, porastao je interes zapadnih i NATO zemalja za suprostavljanje malignom ruskom uticaju u Bosni i Hercegovini.

XS
SM
MD
LG