Linkovi

SAD uklanjaju pristanište u Gazi zbog vremenskih uslova, pitanje je da li će ga vratiti


Kamion sa humanitarnom pomoći na pristaništu u Gazi (Foto: AP/Leo Correa)
Kamion sa humanitarnom pomoći na pristaništu u Gazi (Foto: AP/Leo Correa)

Američka vojska ukloniće privremeno pristanište koje je izgradila za dostavljanje pomoći Gazi uklanja zbog vremenskih prilika.

Sjedinjene Države razmatraju da ga čak ne montiraju ponovo, osim ako pomoć ponovo ne počne da pristiže stanovništvu, reklo je nekoliko američkih zvaničnika.

Dok je vojska pomogla da se preko pristaništa isporuči očajnički potrebna hrana, veliki dio pomoći i dalje se nalazi u susjednom skladištu zbog poteškoća koje su agencije imale da je prebace u područja u Gazi gdje je najpotrebnija.

Pristanište je bilo ključno u dopremanju 6,8 miliona kilograma hrane u Gazu, ali su se Amerikanci suočili sa višestrukim preprekama.

Uzburkano more oštetilo je pristanište samo nekoliko dana od početka operacije, ali veći izazov je bio to što su humanitarni konvoji prestali da nose pomoć iz skladišta dalje u Gazu, kako bi je doveli u ruke civila, jer su bili napadnuti.

Američki zvaničnici insitirali su da govore anonimno jer nemaju ovlaštenja da javno govore o vojnim odlukama.

Najnoviji sukob na Bliskom istoku počeo je 7. oktobra kada su pripadnici Hamasa, organizacija koju SAD, EU i Velika Britanija smatraju za terorističku, upali u južni dio Izraela, ubili 1.200 ljudi i kidnapovali oko 250, od koji je više od 100 još zarobljeno u Gazi.

Izrael je potom pokrenuo ofanzivu na Gazu u kojoj je do sada ubijeno više od 37.000 ljudi, prema podacima lokalnog Ministarstva zdravlja koje kontroliše Hamas i koje ne pravi razliku između civila i boraca.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG