Linkovi

Udvostručen broj evakuiranih iz Kabula


Američki marinci na aerodromu u Kabulu 21. avgusta
Američki marinci na aerodromu u Kabulu 21. avgusta

Jedan pripadnik afganistanskih snaga je poginuo a nekoliko je povrijeđeno u oružanom obračunu u blizini aerodroma u Kabulu, saopštila je američka vojska i navela da nema povrijeđenih među Amerikancima.

Uprkos napetoj bezbjednosnoj situaciji, ubrzava se evakuacija. U protekla 24 sata, Bijela kuća je skoro udvostručila broj evakuisanih iz Afganistana. Predstavnici Pentagona saopštili su da je sa aerodroma u Kabulu između nedelje i ponedeljka evakuisano ukupno 16.000 ljudi, kombinacijom skoro 90 vojnih i komercijalnih letova. Većina, oko 11.000 ljudi, evakuisana je američkim vojnim avionima.

Predsjednik Joe Biden je u nedjelju najavio da bi američke snage mogle da ostanu u zemlji i poslije 31. avgusta da bi nadzirale operacije evakuisanja Afganistanaca i drugih. Britanija i Francuska traže da se pomjeri rok za evakuaciju iz Kabula. Međutim, jedan predstavnik Talibana rekao je da strane snage nisu tražile produžetak roka, ali da talibani ne bi prihvatili taj zahtjev.

Jedan lokalni talibanski ekstremista, obraćajući se velikoj grupi građana u Kabulu, pozvao je Afganistance da ostanu u zemlji.

"Gdje je nestala naša čast, naše dostojanstvo?", pitao je. "Nećemo dozvoliti Amerikancima da ostanu ovde, moraće da napuste ovo mjesto. Bilo oružjem ili perom, borićemo se do posljednjeg daha."

Desetine hiljada Afganistanaca preplavile su aerodrom u Kabulu u nadi da će dobiti mjesto u nekom od aviona kojima se vrši evakuacija, strahujući od povratka na rigorozno tumačenje islamskog zakona koje je primjenjivano kada su talibani posljednji put kontrolisali državu prije 20 godina.

SAD i druge zemlje dovele su trupe koje će upravljati evakuacijom na aerodromu.

"Uslovi na terenu ostaju izuzetno izazovni, ali činimo sve što možemo da upravljamo situacijom što je moguće bezbjednije i pouzdanije", navodi se u saopštenju britanskog Ministarstva odbrane.

Talibanski lideri naglasili su da Afganistan želi dobre odnose sa SAD i međunarodnom zajednicom, ali da haotična evakuacija šteti njihovoj dobroj volji među Afganistancima.

U izvještaju su korištene neke informacije agencija AP i Reuters.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG