Linkovi

SAD u potpunosti podržavaju Južnu Koreju u incidentu oko potopljenog broda


Predsjednik Barack Obama priopćio je da Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju planove Južne Koreje da kazni Sjever zbog torpediranja južnokorejskog broda kada je život izgubilo 46 mornara

Američki predsjednik Barack Obama priopćio je da Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju planove Južne Koreje da kazni Sjever zbog torpediranja južnokorejskog broda kada je život izgubilo 46 mornara. U priopćenju Bijele kuće navodi se da je predsjednik Obama naredio svojim vojnim zapovjednicima blisku koordinaciju s njihovim južnokorejskim kolegama kako bi se odvratila buduća agresija Sjevera.

Američka državna tajnica Hillary Clinton tijekom posjete Pekingu nazvala je situaciju “vrlo opasnom” te je kazala da je u intenzivnim konzultacijama s Kinom i drugim zemljama oko prijepora dvije Koreje. Kina je najbliži saveznik Sjeverne Koreje, a do sada nije kritizirala Pyongyang zbog najnovijeg incidenta. američka državna tajnica iskazala je "nedvosmislenu podršku" Južnoj Koreji. Po okončanju bilateralnih razgovora s Kinom šefica američke diplomacije u srijedu će posjetiti Seoul.

U međuvremenu, južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak izjavio je da će njegova vlada zatražiti dodatne sankcije Ujedinjenih naroda protiv Sjevera, da sjevernokorejskim trgovačkim brodovima više neće biti dopušten prolazak kroz južnokorejske teritorijalne vode te će sva trgovina i većina kontakata sa Sjeverom biti zamrznuti. Pyongyang je, pak, kaže da su prijetnje ogromna vojna provokacija zaprijetio da će otvoriti vatru na zvučnike koji prenose propagandne poruke Juga ukoliko ih Južna Koreja ponovno postavi. Seoul optužuje Pyongyang da je u ožujku torpedirao južnokorejski brod u najtežem incidentu ove vrste od okončavanja Korejskog rata 1953. godine.

XS
SM
MD
LG