Linkovi

Američki tužioci sada mogu optužiti strane zvaničnike za mito


U.S. Capitol, Washington, Dec. 18, 2023.
U.S. Capitol, Washington, Dec. 18, 2023.

Aktivisti za borbu protiv korupcije i transparentnost vlade kažu da će novi američki zakon koji dozvoljava federalnim tužiocima da podnose krivične prijave protiv zvaničnika stranih vlada koji traže ili primaju mito od američkih kompanija popuniti veliku prazninu u globalnoj borbi protiv korupcije.

Američki predsjednik Joe Biden u decembru je potpisao Zakon o sprječavanju stranog iznuđivanja (FEPA), dio Zakona o odobrenju nacionalne odbrane. Zagovornici kažu da će to poslužiti kao prijeko potreban dodatak skoro 50 godina starom Zakonu o stranoj korupciji (FCPA), koji čini zločinom za osobe sa sjedištem u SAD-u da daju mito ili na drugi način koruptivno utiču na strane zvaničnike.

Američka vlada redovno podnosi FCPA optužbe protiv američkih kompanija zbog učešća u korupciji u inostranstvu, ali je do sada imala ograničenu mogućnost da kazni službenike koji traže ili prihvataju isplatu.

Pravni stručnjaci ističu da kada je u pitanju prekogranična korupcija, postoje dvije strane svake jednačine: strana "ponude", koju naseljavaju kompanije i pojedinci spremni da plate mito, i strana "potražnja", koju čine strani zvaničnici. koji traže ili primaju mito. FEPA, po prvi put, eksplicitno kriminalizuje stranu potražnje.

Kazne uključuju zatvor, novčane kazne

Prema zakonu, američki tužioci mogu podnijeti optužnicu protiv bilo kojeg "stranog zvaničnika" koji traži ili prima mito od kompanije ili pojedinca koji posluje u Sjedinjenim Državama, čak i ako se nezakonita aktivnost odvija izvan SAD.

Zakon predviđa novčane kazne do 250.000 dolara, odnosno trostruki iznos primljenog mita, kao i do 15 godina zatvora. Tužioci će moći da traže izručenje pojedinaca optuženih po zakonu, u slučaju zemalja koje imaju sporazum o ekstradiciji sa SAD.

U slučajevima kada strani zvaničnik ostaje van domašaja američkih vlasti, tužioci bi mogli tražiti zamrzavanje njihove imovine i izdati naloge da budu uhapšeni ako se pojave na tlu SAD-a ili u trećoj zemlji s američkim sporazumom o ekstradiciji.

'Prvi primjenjiv zakon'

"U potpunosti očekujemo da će ovo biti prvi zakon koji se može primijeniti na strane zvaničnike zbog traženja ili primanja mita, a implikacije toga su ogromne i izuzetno pozitivne za dobru vladu širom svijeta", rekao je Scott Greytak, direktor zastupanja za Transparency International U.S.

Greytak je za Glas Amerike rekao da je Transparency International, koji ima ogranke u 120 zemalja širom svijeta, vidio pozitivan odgovor na novi zakon od strane svojih članica. Mnoga od tih poglavlja navode da njihove matične vlade nemaju dovoljno kapaciteta ili spremnosti da krivično gone korumpirane službenike, što znači da velika količina korupcija i mita ostaje nekažnjena.

"Ogromna većina [korumpiranih stranih zvaničnika], oni se samo izvlače, a mi znamo sve užasne posljedice koje to ima", rekao je Greytak. On je naveo nisko povjerenje u vladu, političku nestabilnost, ekonomsku nejednakost, štetu po životnu sredinu i loše rezultate javnog zdravlja, između ostalog.

"Dakle, ovo daje stvarnu nadu onim ljudima da, ako ne mogu da gone svoje korumpirane zvaničnike kod kuće, sada vlada Sjedinjenih Država ima ovlasti da ih progoni, što je potencijalno velika promjena u igri", rekao je Greytak.

Godine guranja zakona

U izjavi poslanoj e-poštom Glasu Amerike, Noah Bookbinder, predsjednik i izvršni direktor Građana za odgovornost i etiku u Washingtonu, rekao je da njegova organizacija godinama podržava uvođenje i usvajanje novog zakona i predviđa da će on imati dalekosežne efekte.

"Zakon o sprječavanju iznude iz inostranstva najvažnije je proširenje zakona o mitu i stranih zakona o borbi protiv korupcije u našoj zemlji u decenijama", rekao je on. „Spoljna i domaća korupcija su neodvojive, a borba protiv jedne je istinska borba protiv oboje.“

Bookbinder je nastavio: "Optimisti smo da će FEPA, koja kriminalizira stranu potražnje mita, natjerati korumpirane strane zvaničnike da dvaput razmisle prije nego što tu korupciju dovedu na američko tržište putem zahtjeva za mito od američkih kompanija."

Moguća buduća krivična gonjenja

Stručnjaci kažu da bi u budućnosti krivično gonjenje prema FCPA moglo biti praćeno preslikanim optužbama podnesenim prema FEPA.

Na primjer, 2021. godine Ministarstvo pravde podiglo je optužnicu protiv žene iz SAD-a zaposlene u međunarodnoj agenciji za usvajanje sa sjedištem u Ohaju. Optužnica je uključivala navode da je dala mito nizu javnih službenika u Ugandi, uključujući službenike za uslovnu kaznu, sudske matičare i sudije visokog suda kako bi olakšala usvajanje ugandske djece od strane Amerikanaca.

Prema Transparency International-u, da je taj slučaj pokrenut danas, pored FCPA optužbi podignutih protiv američkih učesnika u šemi, FEPA optužbe su mogle biti podignute protiv učesnika iz Ugande.

U drugom slučaju, Komisija za vrijednosne papire i berzu je 2019. godine navela da je štamparska i marketinška služba kompanije sa sjedištem u Wisconsinu bila uključena u višestruke šeme podmićivanja u Kini i Peruu.

Prema FEPA-i, pored same poduzete radnje, DIK bi mogao proslijediti optužbe Ministarstvu pravde radi krivičnog gonjenja peruanskih i kineskih primatelja mita.

XS
SM
MD
LG