Linkovi

Federalna trgovinska komisija i američke države tuže Facebook


Facebook, čiji je vlasnik Mark Zakerberg, za sada se nije oglašavao povodom navoda o podnošenju tužbe. (REUTERS/Dado Ruvic)

Američka federalna trgovinska komisija i 48 američkih država tužili su, u dva odvojena procesa, kompaniju Facebook – tvrdeći da je prekršila zakone koji onemogućavaju formiranje štetnih ekonomskih trustova.

Facebook, čiji je vlasnik Mark Zakerberg, za sada se nije oglašavao povodom navoda o podnošenju tužbe.

Federalna komisija je u tužbi zatražila razdvajanje korisničkih servisa društvene mreže Instagram (Instagram) i programa za komuniciranje Votsap (WhatsApp). Istovremeno, većina američkih država optužilo je Facebook za zloupotrebe u sferi društvenih mreža u namjeri da slomi manje konkurente.

"Izrazito je važno da spriječimo ovo grabežljivo preuzimanje kompanija i vratimo povjerenje u tržište”, rekla je Leticija Džejms njujorška državna tužiteljka koja je, uz Federalnu trgovinsku komisiju, podnosilac tužbe.

Federalna trgovinska komisija tvrdi da je Facebook pokrenuo, kako je ukazano, sistemsku strategiju eliminacije konkurenata – tako što je 2012. kupio Instagram, a 2014. kupio i WhatsApp.

Iskoristio je monopolsku moć da uništi manje rivale i uguši konkurenciju, a sve na štetu svakodnevnih korisnika”, istakla je Džejms.

Leticija Džejms iznijela je tvrdnje da je Facebook praktikovao da omogući pristup drugim nezavisnim aplikacijama – a zatim naglo prekine saradnju sa programerima koje je smatrao prijetnjom.

Takođe, tužbom se kompanija tereti za ponašanje koje narušava konkurenciju, kao i zloupotrebu povlaštenog položaja za prikupljanje podataka o potrošačima i sticanje značajnih prihoda od oglašavanja.

Facebook je godinama koristio svoj monopolski položaj povezivanja na društvenim mrežama da bi ugušio konkurenciju, inovacije i prodao zabrinjavajuću količinu podataka korisnika da bi zaradio. I to sve na štetu brojnih korisnika”, saopštio je Džoš Stajn državni tužilac Sjeverne Karoline i jedan od članova tima koji je vodio istragu.

Vlasništvo nad društvenom mrežom Instagram Facebook je platio milijardu dolara mjesec dana prije nego što su akcije ponuđene na javnu prodaju. U to vrijeme Instagram, društvena mreža usredsređena na objavu fotografija, imala je oko 30 miliona korisnika i nije ostvarivala prihod.

Prilikom kupovine Zakerberg je najavio da će kompanije i platforme biti nezavisne, ali su godinama usluge postajale sve integrisanije. Korisnici su u mogućnosti da povežu naloge i objavljuju sadržaje na svim platformama. Danas, Instagram širom svijeta ima više od milijardu korisnika.

Votsap (WhatsApp), aplikaciju za komuniciranje zaštićenim porukama, Facebookk je kupio za 19 milijardi dolara. Prilikom kupoprodaje saopšteno je da se time, kako je precizirano, njeguje okruženje u kom nezavisni preduzetnici mogu da osnivaju kompanije i samostalno biraju smjer razvoja.

Usredsrede se na rast i istovremeno imaju koristi od stručnosti, resursa i obima Facebook platforme. Pristup dobro funkcioniše sa Instagramom i WhatsUp će funkcionisati na taj način”, saopšteno je 2014, prilikom kupoprodaje.

Međutim, u narednim godinama, osnivači i Instagrama i WhatsApp napustili su Facebook zbog neslaganja sa Zakerbergom. Facebook je nedavno počeo da integriše Instagram i WhatsApp sa aplikacijom za komuniciranje porukama - Messengerom. To bi moglo otežati postupak razdvajanja tih platformi i kompanija koje su njihovi vlasnici.

Facebook je najveća društvena mreža na svijetu sa 2,7 milijardi korisnika, čija se tržišna vrijednost procjenjuje na skoro 800 milijardi dolara. Njen izvršni direktor Mark Zakerberg, peta je najbogatija osoba na svijetu i najpoznatije lice Big teh (Big Tech) kružoka koji podrazumijeva najveće i najdominantnije kompanije u sferi informacionih tehnologija: Amazon, Apple, Google, Facebook i Microsoft.

XS
SM
MD
LG