Linkovi

Trump prijeti vetom na budžet za odbranu ako se ne izbaci dio koji štiti društvene mreže


Predsjednik SAD Donald Trump
Predsjednik SAD Donald Trump

Predsjednik SAD Donald Trump zaprijetio je da će staviti veto na budžet za odbranu ako se iz tog prijedloga zakona ne izbaci dio koji sada štiti društvene mreže od tužbi, zbog onoga što objavljuju njihovi korisnici.

Prijedlog zakona o finansiranju odbrane je vrijedan 740 milijardi dolara i trenutno se nalazi u odboru koji treba da usaglasi dvije različite verzije demokratskog Predtavničkog doma i republikanskog Senata.

Dio koji se odnosi na društvene mreže i kompanije na internetu poznat je kao Sekcija 230, a Trump je na Twitteru ocijenio da to predstavlja "ozbiljnu prijetnju po nacionalnu bezbjednost i integritet izbora".

I demokrate i republikanci pozvali su da se Sekcija 230 izmijeni, ali ne i da se ukida.

Jon Berroya​, direktor udruženja koje predstablja Google, Facebook, Twitter, Amazon i Reddit, rekao je da bi prijetnja za nacionalnu bezbjednost bilo ukidanje Sekcije 230.

"Taj dio zakona ovlašćuje kompanije da uklone štetne i opasne objave, kao što su dezinformacije i teroristički sadržaji. Takođe pomaže mnogim malim platformama i aplikacijama širom zemlje da se održe tokom pandemije".

Trump i drugi konzervativci su nekoliko puta, bez dokaza, optuživali Facebook i Twitter da sakrivaju konzervativne sadržaje.

Tehnološke kompanije se trude da se izbore sa dezinformacijama u vezi sa izborima, pa je Twitter brojne objave Trumpa o izbornoj prevari sakrio ili obilježio kao dezinformacije.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG