Linkovi

Američke trupe na Bliskom istoku - šta rade i gdje?


Američki vojni avioni i objekti za podršku u zračnoj bazi Al Udeid izvan Dohe, Katar u Perzijskom zaljevu
Američki vojni avioni i objekti za podršku u zračnoj bazi Al Udeid izvan Dohe, Katar u Perzijskom zaljevu

Sjedinjene Države su pokrenule zračne napade na iračke i sirijske ciljeve povezane s iranskom Revolucionarnom gardom i milicijama koje Teheran podržava, nakon napada na jednu od brojnih lokacija širom Bliskog istoka gdje su SAD prisutne vojno.

Gdje su američke baze na Bliskom istoku?

SAD su decenijama upravljale bazama širom Bliskog istoka. Na svom vrhuncu, bilo je više od 100.000 američkih vojnika u Afganistanu 2011. i preko 160.000 ljudi u Iraku 2007. godine.

Iako je broj daleko manji nakon povlačenja iz Afganistana 2021. godine, još uvijek je oko 30.000 američkih vojnika raštrkanih širom regije. Osim toga, otkako je rat Izrael-Hamas počeo u oktobru, SAD su privremeno poslale hiljade dodatnih vojnika u regiju, uključujući i ratne brodove.

Najveća američka baza na Bliskom istoku nalazi se u Kataru, poznata kao zračna baza Al Udeid i izgrađena je 1996. Ostale zemlje u kojima su SAD prisutne su Bahrein, Kuvajt, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE).

SAD ima oko 900 vojnika u Siriji, u malim bazama kao što su naftno polje Al Omar i Al-Shaddadi uglavnom na sjeveroistoku zemlje. U blizini granice okruga s Irakom i Jordanom nalazi se mala ispostava, poznata kao garnizon Al Tanf.

U Iraku ima 2.500 ljudi, raspoređenih po objektima kao što su Union III i zračna baza Ain al-Asad, iako su u toku razgovori o budućnosti tih trupa.

Zašto su američke trupe stacionirane u regionu?

Američke trupe su stacionirane na Bliskom istoku iz različitih razloga i sa izuzetkom Sirije, tamo su uz dozvolu vlada svake zemlje.

U nekim zemljama poput Iraka i Sirije, američke trupe su tu da se bore protiv militanata Islamske države, a također pomažu u savjetovanju lokalnih snaga. Ali oni su na udaru snaga koje podržava Iran u posljednjih nekoliko godina i poduzele su mjere protiv njih.

Jordan, ključni saveznik SAD u regiji, ima stotine američkih trenera i oni održavaju opsežne vježbe tokom cijele godine.

U drugim slučajevima, kao u Kataru i UAE, američke trupe su prisutne da uvjeravaju saveznike, izvode obuku i koriste se po potrebi u operacijama u regiji.

Postoje li strane vojne baze u SAD-u?

Dok saveznici Washingtona ponekad šalju svoje trupe da treniraju ili rade s američkim trupama, unutar SAD-a nema stranih vojnih baza.

Satelitska slika koju je 29. januara 2024. objavio Planet Labs PBC, snimljena 12. oktobra 2023. prikazuje pogled na bazu, poznatu kao Toranj 22, kojom upravljaju američke trupe kao dio međunarodne koalicije.
Satelitska slika koju je 29. januara 2024. objavio Planet Labs PBC, snimljena 12. oktobra 2023. prikazuje pogled na bazu, poznatu kao Toranj 22, kojom upravljaju američke trupe kao dio međunarodne koalicije.

Toranj 22 u Jordanu

Toranj 22, baza u Jordanu na najsjeveroistočnijoj tački gdje se granice zemlje spajaju sa Sirijom i Irakom, pogođena je u napadu dronom 28. januara u kojem su poginula tri vojnika rezervnog sastava vojske.

Washington je okrivio iračku miliciju Kataib Hezbollah koju podržava Iran.

Konkretno, toranj 22 nalazi se u blizini garnizona Al Tanf, koji se nalazi preko granice u Siriji, i u kojem je smješten mali broj američkih vojnika. Tanf je bio ključan u borbi protiv Islamske države i preuzeo je ulogu kao dio američke strategije za suzbijanje iranskog vojnog jačanja u istočnoj Siriji.

Da li su američke baze u regionu često napadane?

Američke baze su visoko čuvani objekti, uključujući sisteme protivvazdušne odbrane za zaštitu od projektila ili dronova.

Objekti u zemljama poput Katara, Bahreina, Saudijske Arabije, Kuvajta obično nisu izloženi napadima.

Ali američke trupe u Iraku i Siriji bile su pod čestim napadima posljednjih godina. Od 7. oktobra, američke trupe su napadnute više od 160 puta od milicije koju podržava Iran, pri čemu je ranjeno oko 80 vojnika, čak i prije nedjeljnog napada na Toranj 22, u kojem je povrijeđeno još oko 40.

Novi talas nasilja na Bliskom istoku izbio je nakon 7. oktobra kada su islamistički palestinski borci Hamasa upali u Izrael i ubili 1.200 Izraelaca, a 253 uzeli za taoce. Kao odgovor, Izrael je pokrenuo vojnu kampanju u kojoj je ubijeno više od 27.000 ljudi, prema zdravstvenim vlastima u Gazi, i izazvao tešku humanitarnu krizu u gusto naseljenom Pojasu Gaze.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG