Linkovi

NY Times: Trump platio $750 poreza u 2016. i 2017.


President Donald Trump pauses while speaking during a news conference at the White House, Sept. 27, 2020, in Washington.
President Donald Trump pauses while speaking during a news conference at the White House, Sept. 27, 2020, in Washington.

Predsjednik Donald Trump platio je samo 750 dolara federalnog poreza na dohodak, 2016. godine u kojoj se kandidirao za predsjednika, i 2017., prve godine u Bijeloj kući, navodi se u izvještaju objavljenom u nedjelju u The New York Timesu.

Trump, koji je žestoko štitio svoje porezne prijave i jedini je predsjednik u moderno doba koji ih nije objavio, nije platio savezni porez na dohodak u 10 u posljednjih 15 godina, navodi se u članku.

Pojedinosti o poreznim prijavama kompliciraju Trumpov opis sebe kao pronicljivog i domoljubnog poslovnog čovjeka, otkrivajući umjesto toga niz financijskih gubitaka i prihoda iz inozemstva koji bi mogli doći u sukob s njegovom odgovornošću kao predsjednika.

Otkrivanje Predsjednikovih finansija ukazala su na to da je u 2018. zaradio najmanje 434,9 milijuna američkih dolara, ali porezne prijave prijavile su 47,4 milijuna američkih dolara gubitka.

Odvjetnik Trumpove organizacije Alan Garten i glasnogovornik Trumpove organizacije nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentarom Associated Pressa o izvješću.

Garten je za Times rekao da je Trump platio milijun poreza i da se "čini da je većina, ako ne i sve činjenice, netačne". Trump je odbacio izvještaj na presici u nedjelju.

Govoreći na konferenciji za novinare u nedjelju u Bijeloj kući, Trump je odbacio izvještaj kao "lažnu vijest" i tvrdio da je platio porez, iako nije dao nikakve detalje. Također je obećao da će se podaci o njegovim porezima "svi otkriti", ali nije ponudio vremenski okvir za njihovo otkrivanje. Slična obećanja dao je i tijekom kampanje 2016., ali nikada ih nije ispunio.

Zapravo, predsjednik je podigao sudske sporove protiv onih koji traže pristup njegovim povratcima, uključujući američki Zastupnički dom, koji tuži za pristup Trumpovim poreznim prijavama kao dio kongresnog nadzora.

Otkrivanje podataka, za koje je Times rekao da potječu iz podataka poreznih prijava iz proteklih dva desetljeća, dolazi samo nekoliko dana prije prve predsjedničke rasprave u utorak i nekoliko tjedana prije podijeljenih izbora protiv demokrata Joea Bidena.

Tijekom svoje prve dvije godine predsjedništva, Times je izvijestio da je Trump od inozemnih operacija primio 73 milijuna dolara, što je uz njegova golf imanja u Škotskoj i Irskoj uključivalo i tri milijuna s Filipina, 2,3 milijuna iz Indije i milijun iz Turske. Predsjednik je 2017. godine platio 145.400 dolara poreza u Indiji i 156.824 dolara na Filipinima, u usporedbi sa samo 750 američkih dolara poreza na dohodak.

Trump je pronašao više načina da smanji svoje porezne račune, navodi se u članku. Poduzeo je porezne olakšice na osobne troškove poput stanovanja, zrakoplova i 70.000 dolara za oblikovanje frizure dok je snimao "Šegrta". Čini se da su gubici u poslovima s nekretninama u isključivom vlasništvu i upravljanjem Trumpa nadoknadili prihod od njegovog udjela u "Šegrtu" i drugim subjektima s više vlasnika.

Tijekom prve dvije godine svog predsjedništva, u članku se navodi da se Trump oslanjao na porezne olakšice za poslovanje kako bi smanjio svoje porezne obveze. Times je rekao da su mu kreditni ulozi za poslovna ulaganja u vrijednosti od 9,7 milijuna dolara koji su predani nakon što je Trump zatražio produljenje za podnošenje poreza omogućili smanjenje prihoda i plaćanje po samo 750 dolara u 2016. i 2017. godini

Uplate poreza na dohodak pomažu u financiranju američkih vojnih i domaćih programa.

Trump je, počevši od 2010. godine, zatražio i primio povrat poreza na dohodak koji je iznosio 72,9 milijuna dolara, što je Times rekao da je srž tekuće revizije IRS-a. Predsjednik je odbio objaviti porez pozivajući se na reviziju.

Richard Neal, D-Mass., Predsjedavajući Odbora za puteve i sredstva koji je bezuspješno pokušao dobiti Trumpovu poreznu evidenciju, rekao je da izvješće Timesa čini još važnije da njegov odbor dobije dokumente.

"Čini se da je predsjednik iskoristio porezni zakon u svoju korist i koristio pravne borbe kako bi odgodio ili izbjegao plaćanje onoga što duguje", napisao je Neal u izjavi. "Sada je Donald Trump šef agencije koju smatra protivnikom. Nužno je da IRS-ov program predsjedničke revizije ostane bez uplitanja."

Garten je u izjavi za novinsku organizaciju rekao da je predsjednik "platio desetke milijuna dolara osobnog poreza saveznoj vladi, uključujući milijune osobnih poreza od najave kandidature 2015. godine".

New York Times rekao je da je odbio otkriti Gartenu porezne prijave kako bi zaštitio svoje izvore.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG