Linkovi

Pensilvanija i Nevada formalno potvrdile Bidenovu pobjedu


ARHIVA - Novoizabrani američki predsjednik Džo Bajden, (Foto: Rojters/Jonathan Ernst)
ARHIVA - Novoizabrani američki predsjednik Džo Bajden, (Foto: Rojters/Jonathan Ernst)

Pensilvanija je potvrdila rezultate predsjedničkih izbora, održane 3. novembra, čime je okončala proces proglašenja demokrate Joe Bidena za pobjednika u toj državi, saopštio je u utorak guverner Tom Vulf.

"Državni sekretarijat danas je potvrdio rezultate izbora u Pensilvaniji za predsjednika i potpredsjednicu Sjedinjenih Država. Kao što federalni zakon nalaže, potpisao sam Potvrdu o izboru elektora koji će glasati za Joe Bidena i Kamalu Harris", tvitovao je Vulf.

To znači da će 20 elektorskih glasova, koliko pripada Pensilvaniji, zvanično biti dodijeljeno Bidenu. Ta grupa elektora je mješavina izabranih demokrata, stranačkih aktivista i dugogodišnjih Bidenovih pristalica, a sastaće se u državnoj skupštini 14. decembra.

Među njima je predsjednica Demokratske partije u Pensilvaniji, Nensi Paton Mils, koja je izrazila zadovoljstvo što je Pensilvanija "država koja je omogućila Bidenu da pobijedi."

Pobjeda Bidena u toj državi dala mu je 20 elektorskih glasova čime je prešao prag od 270 glasova potrebnih za pobjedu, što je navelo AP da ga proglasi novoizabranim predsjednikom četiri dana poslije izbora. Biden je ukupno prikupio 306 elektorskih glasova naspram Trumpovih 232.

Konačni odnos snaga u broju elektorskih glasova na predsedničkim izborima u SAD 2020: Džo Bajden 306, Donald Tramp 232
Konačni odnos snaga u broju elektorskih glasova na predsedničkim izborima u SAD 2020: Džo Bajden 306, Donald Tramp 232

Prema rezultatima iz Pensilvanije, Biden i Harirs imaju 3,46 miliona glasova, Trump i potpredsjednik Mike Pence imaju 3,38 miliona a libertarijanka Džo Džorgensen ima 79.000 glasova.

Demokratska državna sekretarka Keti Bukvar objavila je saopštenje u kome je državne izborne zvaničnike i radnike na biralištima nazvala "pravim herojima naše demokratije."

Pensilvanija je bila u centru Trumpovog neuspješnog pravnog pokušaja da poništi izborne rezultate a njegovi advokati su osporavali pravila brojanja glasova i izborne procedure pojedinačnih okruga. Federalni sudija u subotu je zadao udarac Trumpovoj kampanji odbacujući tužbu za koju je rekao da joj "nedostaju dokazi i nudi nategnute pravne argumente bez vrijednosti, i spekulativne optužbe."

U Nevadi, Vrhovni sud ozvaničio je u utorak Bidenovu pobjedu u toj državi, nakon što je odobrio konačne rezultate izbora. Biden je u Nevadi osvojio 6 glasova elektora, koji će se sastati 14. decembra u prijestonici Karson Sitiju.

Prethodno su, u ponedjeljak, izborni zvaničnici Mičigena potvrdili Bidenovu pobjedu na predsjedničkim izborima u toj američkoj državi.

U ponedeljak je i formalno počeo proces prenosa vlasti na buduću Bidenovu administraciju, nakon što je Uprava za opšte poslove, agencija američke Vlade zadužena za taj proces, konstatovala da je Biden očigledni pobjednik predsedničkih izbora.

Aktuelni predsjednik Donald Trump dao je zeleno svjetlo za koordinaciju Bidenovog tima i federalnih agencija uoči inauguracije 20. januara, ali i dalje odbija da prizna poraz i obećava da će nastaviti da se bori.

Američke države imaju rok do 8. decembra da potvrde rezultate izbora, nakon čega će 14. decembra glasati Elektorski koledž. Rezultate glasanja 6. januara treba da potvrdi američki Kongres – koji će i zvanično utvrditi pobjednika predsjedničkih izbora.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG