Linkovi

SAD traže pljenidbu iranskog tankera


Grace 1 super tanker is anchored near a Royal Marine patrol vessel at the British territory of Gibraltar, July 4, 2019.
Grace 1 super tanker is anchored near a Royal Marine patrol vessel at the British territory of Gibraltar, July 4, 2019.

Američko Ministarstvo pravosuđa podnijelo je zahtjev da zaplijeni iranski tanker, objavila je britanska prekomorska teritorija, nakon što je u četvrtak Gibraltar odustao od sudskog postupka protiv posade tankera Grace 1, zadržane od 4. jula.

"Američko Ministarstvo pravosuđa podnijelo je zahtjev za zapljenu tankera Grace 1 zbog niza navoda koji se sada razmatraju", navodi se u izjavi gibraltarske vlade. "Predmet će se vratiti u Vrhovni sud Gibraltara u 16 sati."

Pripadnici britanskih kraljevskih marinaca zaplijenili su iranski naftni tanker kod obala Gibraltara, što je pokrenulo sukob s Teheranom, pod sumnjom da tanker kriši sankcije Evropske unije (EU) jer prevozi sirovu naftu za sirijsku rafineriju Baniyas.

Sirijska rafinerija se nalazi pod sankcijama EU od 2014. godine.Istovremeno,

Brod je bio zadržan četiri kilometra južno od Gibraltara u vodama koje Britanci smatraju svojima, iako Španija kaže da su to ipak španske vode.

Prvobitna zapljena tankera izazvala je diplomatsku krizu između Velike Britanije i Irana, koja je posljednjih sedmica eskalirala.

Iranska revolucionarna garda je 19. jula u Zaljevu zaplijenila švedski tanker pod britanskom zastavom Stena Impero.

Prošle sedmice je Velika Britanija objavila da će se pridružiti američkoj radnoj grupi koja će zaštititi trgovačke brodove koji putuju ključnim rutom kroz Hormuški moreuz.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG