Linkovi

SAD: Sudija privemeno zaustavio zabranu TikTok aplikacije


(Foto: Reuters)
(Foto: Reuters)

Američki savezni sudac privremeno je zaustavio Trumpovu administrativnu naredbu o zabrani popularne video aplikacije TikTok u američkim trgovinama aplikacija.

Zabrana je trebala stupiti na snagu na kraju dana u nedjelju po nalogu američkog Ministarstva trgovine, najnoviji potez usmjeren prema onome što su dužnosnici uprave rekli da su sigurnosni problemi s kineskim tvrtkama.

Sudac je dao odvjetnicima za TikTok i administraciju do srijede da se sastanu i predlože raspored daljnjih postupaka u slučaju.

Odvjetnici TikTok tvrdili su na nedjeljnom ročištu da bi zabranom aplikacije narušili prava na slobodu govora svojih korisnika, a istovremeno nanijeli nepopravljivu štetu poslovanju tvrtke.

"Nastavit ćemo braniti svoja prava u korist naše zajednice i zaposlenika", rekla je tvrtka u izjavi pozdravljajući odluku suca.

Ministarstvo trgovine priopćilo je nakon presude da je izvršna naredba koju je predsjednik Donald Trump izdao u kolovozu iznoseći zabrinutost da TikTok prikuplja širok spektar podataka koji bi mogli završiti u rukama kineske vlade „u potpunosti u skladu sa zakonom i promiče legitimnu nacionalnu sigurnost interesa. "

U izjavi se navodi da se vlada pridržava zabrane, ali namjerava "energično braniti" izvršni poredak i njegovu provedbu od pravnih izazova.

Trumpova administracija također je pokušala zatvoriti još jednu popularnu aplikaciju, WeChat, iz američkih trgovina aplikacija, prije nego što je sudac prije tjedan dana izdao zabranu kojom je zaustavio i tu zabranu.

Kina je odbacila američke optužbe da aplikacije predstavljaju sigurnosne probleme, dok optužuje Sjedinjene Države za maltretiranje kineskih tvrtki.

Ministarstvo pravosuđa zatražilo je u petak da zabrana WeChat-a stupi na snagu dok traje taj pravni slučaj, tvrdeći da će dopuštanje aplikacije da i dalje bude dostupna američkim korisnicima nanijeti štetu zemlji.

TikTok je nastojao ublažiti američku zabrinutost uspostavljanjem partnerstva s dvije američke tvrtke, Oracleom i WalMartom. Dogovor nije finaliziran, a među stranama su postojale oprečne izjave o tome koliko će je ko posjedovati.

Trump je u početku rekao da je dao svoj blagoslov aranžmanu, prije nego što je izjavio da neće ići naprijed ako matična tvrtka TikTok ima bilo kakav vlasnički udio u novoj tvrtki.

TikTok je rekao nakon nedjeljne presude da će "održati naš stalni dijalog s vladom da naš prijedlog, za koji je predsjednik dao prethodno odobrenje, pretvori u sporazum".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG