Linkovi

Trump planira da zabrani TikTok u SAD


Ilustracija

Predsjednik Donald Trump rekao je da namjerava da zabrani aplikaciju TikTok u Sjedinjenim Državama.

Trump je u petak rekao da bi mogao već u subotu da zabrani popularnu aplikaciju na društvenim mrežama koja je u vlasništvu kineske kompanije.

"Što se tiče TikToka, zabranićemo ga u Sjedinjenim Državama", rekao je Trump novinarima uoči odlaska na Floridu i dodao da će vjerovatno donijeti uredbu o zabrani.

Trump ne podržava sporazum koji bi omogućio nekoj američkoj kompaniji da kupi operacije TikToka u Americi.

Aplikacija je veoma popularna u Sjedinjenim Državama i širom svijeta, a na njoj se ne objavljuju samo zabavni, kratki video formati, već se vode i debate i iznose stavovi o političkim pitanjima kao što su rasna nepravda i predstojeći američki predsjednički izbori.

Američki zvaničnici zabrinuti su da bi TikTok mogao da bude bezbjednosna pretnja i da bi kompanija u čijem je vlasništvu, ByteDance, mogla da sa kineskom vladom dijeli podatke o korisnicima.

ByteDance odbacuje te optužbe i tvrdi da se podaci o američkim korisnicima nalaze samo u SAD i u Singapuru.

TikTok je takođe nedavno imenovao bivšeg direktora u kompaniji Disney Kevin Mayer​a za svog izvršnog direktora, a taj potez se posmatra kao pokušaj distanciranja od Pekinga.

Sekretar za finansije Steven Mnuchin rekao je ove nedjelje da će Odbor za strane investicije američke vlade (CFIUS) ispitiati TokTok.

Odbor djeluje u okviru Sekretarijata za finansije i nadzire strane investicije i potencijalne bezbjednosne pretnje. Može da natjera kompanije da odustanu od dogovora ili uvedu druge mjere ako se procijeni da je to neophodno za nacionalnu bezbjednost.

XS
SM
MD
LG