Linkovi

SAD - godišnja procjena: "Veliki rizik" od napada stranih i domaćih terorista


Salutiranje američkoj zastavi istaknutoj na zgradi Pentagona, u znak sjećanja na žrtve terorističkog napada 2001, 11. septembra 2023.
Salutiranje američkoj zastavi istaknutoj na zgradi Pentagona, u znak sjećanja na žrtve terorističkog napada 2001, 11. septembra 2023.

Američki zvaničnici upozoravaju na "visok rizik" od napada domaćih i stranih terorista u narednoj godini, što je dio nove procjene prijetnje koju je objavio Sekretarijat za unutrašnu bezbjednost (DHS).

Izvještaj ukazuje na rasprostranjenost teorija zavjere, ličnih nezadovoljstava i onoga što se opisuje kao "istrajne rasne, etničke, verske i antivladine ideologije", koje se često dijele na internet forumima, a sve služe za motivisanje malih grupa i pojedinaca u SAD.

Takođe se upozorava da se istaknute strane terorističke grupe, kao što su Al Kaida i Islamska država, aktivno trude da obnove svoje organizacije i da će nastojati da inspirišu sljedbenike da izvrše nasilje.

"Strani teroristi nastavljaju da angažuju pristalice preko interneta kako bi prikupljali sredstva, stvarali i dijelili medijke sadržaje i podsticali napade", navodi se u dokumentu pod nazivom "Procjena prijetnje domovini za 2024", uz pominanje afganistanske podružnice Islamske države, takođe poznate kao IS-Horasan ili ISIS-K.

IS-Horasan je "dobio veći značaj kroz niz napada sa velikim brojem žrtava u inostranstvu i medijskih saopštenja na engleskom jeziku", čiji je cilj da globalizuju nezadovoljstva grupe među zapadnom publikom, navodi se u izvještaju.

Pored toga, u novoj procjeni se upozorava da se čini da strani teroristi istražuju SAD tražeći slabe tačke.

"Pojedinci koji imaju terorističke veze zainteresovani su da koriste već uspostavljene putne pravce i porozno okruženje kako bi se dokopali Sjedinjenih Država", navodi se u izvještaju.

Najnovija procjena je u velikoj mjeri u skladu sa biltenom Nacionalnog savjetodavnog sistema za terorizam koji je DHS izdao u maju, kada je upozoreno da su SAD zaglavljene u "okruženju povećane prijetnje".

Ali upozorenja o IS-Horasanu i potencijalnim pokušajima stranih terorista da se infiltriraju u SAD ističu se poslije nedavnih izjava zvaničnika DHS-a i onih iz drugih američkih agencija u kojima su, čini se, pokušavali da uvjere Amerikance u to da su bezbjedni.

U martu je, na primjer, koordinator za borbu protiv terorizma DHS Nikolas Rasmusen rekao da je mogućnost napada nalik onom 11. septembra 2001, kada su teroristi Al Kaide oteli četiri aviona i ubili skoro 3.000 ljudi, "skoro nezamisliva".

"Postigli smo ono što bih nazvao supresivnim efektom na sposobnost grupa kao što su ISIS i Al Kaida da izvrše napade velikih razmjera ovde u domovini", rekao je tada Rasmusen, koristeći akronim za Islamsku državu.

A u ponedeljak, na 22. godišnjicu napada 11. septembra, direktorka Nacionalnog centra za borbu protiv terorizma Kristi Abizaid rekla je da je Al Kaida u Afganistanu praktično mrtva.

"Njihovo oživljavanje je malo vjerovatno", rekla je ona. "Izgubili su pristup metama, kvalitetne lidere, grupnu koheziju, posvećenost lancu komande i pogodno lokalno okruženje".

Drugi američki zvaničnici su upozorili da, iako grupe poput Al Kaide vjerovatno neće biti sposobne da izvedu ono što opisuju kao spektakularne napade, teško je eliminisati prijetnju od napada sljedbenika inspirisanih njihovom propagandom ili od napada koji se izvede uz minimalne smjernice koje sprovodi teroristički operativac preko interneta.

Najveću opasnost, prema novom izvještaju, "predstavljaju usamljeni prestupnici ili napadi u malim grupama koji se dešavaju uz malo upozorenja".

Zvaničnici DHS-a takođe tvrde da - iako se povećava broj situacija da pojedinci koji se nalaze na spisku osoba koji se prate zbog terorizma pokušavaju da uđu u SAD - to te situacije su i dalje rijetke i povećanje je posljedica činjenice da se ukupan broj onih koji prelaze granicu povećava.

"Ove situacije predstavljaju znatno manje od 0,01 odsto ukupnih prelazaka granice u fiskalnoj godini posljednjih godina", rekao je zvaničnik DHS za Glas Amerike, koji je pristao da podijeli podatke samo pod uslovom anonimnosti.

"Ove situacije mogu da obuhvataju osobe koje nisu poznate ili za koje se sumnja da su teroristi, kao što su situacije kada se zaustave članovi porodice [poznatog i osumnjičenog teroriste]", dodao je zvaničnik. "Mi blisko sarađujemo sa našim međuagencijskim i međunarodnim partnerima kako bismo otkrili i spriječili ljude koji predstavljaju rizik za nacionalnu bezbjednost ili javnu bezbjednost da uđu u Sjedinjene Države, često dobijajući obavještajne podatke prije nego što pokušaju da uđu u Sjedinjene Države".

Neki američki zakonodavci izražavaju sve veću zabrinutost, posebno poslije avgustovskog izvještaja CNN-a da je više desetina migranata iz Uzbekistana otputovalo na južnu granicu SAD da traže azil uz pomoć jednog krijumčara povezanog sa Islamskom državom.

"Taman kada se učini da granična kriza predsjednika Bidena ne može da bude gora, ona to jeste", rekao je republikanac Majkl Mekol, predsjednik Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma, u prošlomjesečnom saopštenju.

"Federalna vlada se sada trudi da pronađe pojedince koji su putovali i ušli u SAD uz pomoć švercera povezanog sa ISIS-om", dodao je Mekol. "Krajnje je vrijeme da ova administracija obezbijedi granicu i zaštiti Amerikance od kriminalaca i terorista koji žele da nam naude".

Iran

Pored prijetnji domaćih i stranih terorista, u najnovijoj procjeni DHS-a obnavlja se upozorenje o Iranu.

"Među državnim akterima, očekujemo da Iran ostane glavni sponzor terorizma i da nastavi sa svojim naporima da unaprijedi zavjere protiv pojedinaca u Sjedinjenim Državama", navodi se u procjeni DHS-a.

"Iran se oslanja na pojedince sa već postojećim pristupom Sjedinjenim Državama radi nadzora i planiranja smrtonosnih zavjera - koristeći dvojna državljanstva, članove kriminalnih mreža i privatne istražitelje, a pokušao je sa zavjerama koje ne zahtijevaju međunarodna putovanja operativaca", dodaje se u izvještaju.

Zvaničnici FBI-a upozorili su u aprilu da Iran, zajedno sa Kinom, pojačava operacije čija su meta pojedinci na tlu SAD.

Neki od pokušaja Irana dospjeli su na naslovne strane, uključujući višestruke zavjere protiv Masih Alinedžad, iransko-američke aktivistkinje za ljudska prava i TV voditeljske u servisu Glasa Amerike na perijskom jeziku.

Američki tužioci optužili su pripadnika iranske Islamske revolucionarne garde za zavjeru u cilju unajmljivanja za pokušaj ubistva bivšeg savjetnika za nacionalnu bezbjednost SAD ambasadora Džona Boltona.

XS
SM
MD
LG