Linkovi

Talibani osvojili 10 gradova, stežu obruč oko Kabula


Afganistanske snage u okrugu Enjil u provinciji Herat, 1. augusta 2021.
Afganistanske snage u okrugu Enjil u provinciji Herat, 1. augusta 2021.

Talibani u Afganistanu uspjeli su da osvoje deset glavnih gradova provincija i jedno strateško područje blizu glavnog grada Kabula.

Preuzimanje kontrole nad Gaznijem znači i kontrolisanje autoputa koji povezuje Kabul sa južnim provincijama, gdje talibani takođe osvajaju teritorije poslije povlačenja američke vojske.

Iako Kabul i dalje nije direktno ugrožen, gubitak Gaznija znači da talibani stežu obruč oko prijestolnice i da drže dvije trećine ukupne teritorije. Zbog toga su hiljade ljudi morale da napuste svoje domove.

Svakom novom pobjedom talibana, koji u Afganistanu osvajaju sve više gradova, poruka iz Washingtona vladi u Kabulu postaje jasnija: zaustavljanje talibana zavisi od vas.​ I ta poruka je javno izrečena.

"Afganistanski lideri moraju da se ujedine. Budućnost zemlje je u njihovim rukama", rekla je portparolka Bijele kuće Jen Psaki i dodala da "imaju sve što im je potrebno".

"Treba da odluče da li imaju političku volju da se bore i da li mogu da se ujedine i odbrane od talibana", rekla je Psaki.

Portparol Pentagona John Kirby je, upitan za predsednika Ashrafa Ghani​ja, dao je sličan odgovor.

Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani
Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani

"Ne propisujemo mi kako treba da bude obezbjeđen, to je njegova zemlja, on je vrhovni komandant. Njegova politička volja tamo može da napravi razliku", rekao je Kirby.

Predsjednik SAD Joe Biden je pravdao svoju odluku da povuče vojsku iz Afganistana do septembra ove godine, iako su talibani od tada osvojili teritoriju i nekoliko glavnih gradova provincija.

Ali, frustracija u Washingtonu zbog takve odluke raste.

Zvaničnici kažu da talibani šire vojnu moć svakom osvojenom teritorijom. Ipak, dodaju da su SAD obučile afganistansku vojsku da se bori protiv talibana i ne prihvataju kritike da su loše obučili afganistanske borce koji ne mogu da izađu na kraj sa talibanima.

Ukazuju i na pojačanu podršku iz vazduha i veći broj vazdušnih udara na talibanske grupe u julu.

Washington Post je objavio, pozivajući se na američke obavještajne službe, da bi Kabul mogao da padne u roku od 30 dana, ali zvaničnici to nisu komentarisali.

Takođe, u Pentagonu nisu željeli da jasno odgovore na pitanje Glasa Amerike da li će se podrška afganistanskim snagama iz vazduha nastaviti i poslije 31. avgusta.

XS
SM
MD
LG