Linkovi

Odbor Senata usvojio zakon kojim se jačaju veze SAD i Tajvana


Pripadnik vojske Tajvana gestikulira tokom vežbi Južne oklopne brigade, u oblasti Pingtung, južni Tajvan, 6. septembra 2022.
Pripadnik vojske Tajvana gestikulira tokom vežbi Južne oklopne brigade, u oblasti Pingtung, južni Tajvan, 6. septembra 2022.

Odbor američkog Senata odobrio je u srijedu zakonski prijedlog kojim bi se značajno poboljšala američka vojna podrška Tajvanu, uključujući odredbe o milijardama dolara dodatne bezbjednosne pomoći, pošto Kina povećava vojni pritisak na samupravno demokratsko ostrvo.

Odbor Senata za spoljne poslove podržao je Zakon o politici prema Tajvanu iz 2022. sa 17 prema pet, uprkos zabrinutosti koja u vezi sa zakonom postoji u administraciji američkog predsjednika Joe Bidena i ljutnji Pekinga zbog te mjere.

Snažno dvostranačko glasanje bilo je jasan pokazatelj podrške i republikanaca, i Bidenovih kolega demokrata, promjenama u politici SAD prema Tajvanu, kao što je tretiranje tog ostrva kao glavnog saveznika izvan NATO-a.

Sponzori su rekli da će zakon predstavljati najsveobuhvatnije restrukturiranje američke politike prema ostrvu od Zakona o odnosima sa Tajvanom iz 1979. godine, što je temelj angažmana SAD prema onome što Kina smatra jednom od svojih pokrajina, od kada je Washington te godine otvorio odnose sa Pekingom.

"Moramo da budemo jasni o tome sa čime se suočavamo", rekao je senator Bob Menendez, demokrata i predsjedavajući komiteta, naglašavajući da Sjedinjene Države ne traže rat ili pojačane tenzije sa Pekingom.

"Ako želimo da obezbijedimo da Tajvan ima šansu da se bori, moramo da djelujemo odmah", rekao je senator Džim Riš, najviše rangirani republikanac u komitetu, tvrdeći da bi svaka promjena statusa kvo za Tajvan imala "katastrofalne posljedice" po američku ekonomiju i bezbjednost države.

Zakonom bi se Tajvanu izdvojilo 4,5 milijardi dolara bezbjednosne pomoći tokom četiri godine i podržavalo bi se njegovo učešće u međunarodnim organizacijama.

Akt takođe uključuje opširne riječi o sankcijama prema Kini u slučaju neprijateljstava preko moreuza koji odvaja ostrvo od kopnene Kine.

Protivljenje Pekinga

Kada je prijedlog zakona predstavljen u junu, Kina je odgovorila rekavši da će biti "prinuđena da preduzme odlučne kontramjere" ako Vašington preduzme akcije koje štete interesima Kine.

"Nismo razgovarali ni o kakvim detaljima", rekla je novinarima na događaju u Kapitolu Sjao Bi-kim, de fakto ambasadorka Tajvana u Vašingtonu, na pitanje da li je razgovarala sa Bijelom kućom o konkretnim sankcijama.

"Razgovarali smo o integrisanom odvraćanju u širem smislu potrebe da se istraže različita sredstva kako bi se osiguralo da status kvo u Tajvanskom moreuzu može da se održi", rekla je Sjao.

Ona je rekla da je izrazila "zahvalnost" Kongresu za zakon. "S obzirom na komplikovanost različitih pogleda i ovdje u Sjedinjenim Državama, nadamo se da ćemo moći da postignemo određeni konsenzus o bezbjednosti, što je naš glavni prioritet", rekla je ona.

Odobrenje odbora otvorilo je put za glasanje pred punim sazivom Senata, ali nije bilo riječi o tome kada bi se to moglo dogoditi. Da bi prijedlog postao zakon, on takođe mora da prođe Predstavnički dom i da ga potpiše Biden ili da dobije dovoljno podrške da nadmaši predsjednički veto.

Bijela kuća je u utorak saopštila da je u razgovorima sa članovima Kongresa o tome kako da se promijeni zakon kako bi se osiguralo da ne mijenja dugogodišnju američku politiku prema Tajvanu koju smatra efikasnom.

Zakon o Tajvanu će vjerovatno biti uklopljen u veći dio zakona za koji se očekuje da će biti usvojen krajem ove godine, kao što je Zakon o ovlašctenju za državnu odbranu (NDAA), godišnji zakon kojim se postavlja zakon za Sekretarijat za odbranu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG