Linkovi

Tajvan: Vojne vježbe Kine produbile međunarodnu solidarnost


Arhiva - Ministar spoljnih poslova Tajvana, Džozef Vu, govori u Pragu, 27. oktobra 2021.
Arhiva - Ministar spoljnih poslova Tajvana, Džozef Vu, govori u Pragu, 27. oktobra 2021.

Velike kineske vojne vježbe oko Tajvana samo su učinile saveznike odlučnijim da posjete ostrvsku demokratiju i pokažu solidarnost, izjavio je u petak ministar spoljnih poslova Tajpeja Joseph Wu.

Peking je organizovao vježbe na moru i vazduhu bez presedana u znak odmazde za posjetu predsjedavajuće američkim Predstavničkim domom, Nancy elosi, Tajvanu ovog mjeseca, podižući tenzije na najviši nivo u nekoliko decenija.

Američki političari su u tri navrata posjećivali Tajvan nakon posjete Pelosijeve, a posljednja je bila senatorka iz Tenesija Marsha Blackburn, koja se u petak sastala sa predsjednicom Tajvana Tsai Ing-wen.

"Nećemo prestati da sklapamo prijateljstva samo zbog kineskih prijetnji Tajvanu", rekla je Wu na brifingu za strane medije.

Tajvan postoji pod stalnom prijetnjom invazije Kine, koja tvrdi da je ostrvo pod vlastitom samoupravom deo njene teritorije i da će jednog dana biti zauzeto - silom ako bude potrebno.

Peking se obrušio na svaku diplomatsku akciju koja bi Tajvanu mogla dati legitimitet i reagovao je sa rastućim bijesom na posjete zapadnih zvaničnika i političara.

Wu je rekla da je kineska demonstracija sile bila kontraproduktivna i da će "biti još" posjeta međunarodnih zvaničnika Tajvanu.

"Zbog vojnog pritiska koji je Kina demonstrirala protiv Tajvana, ima više ljudi nego ikada koji žele da dođu i pokažu svoju podršku", reklao je Wu.

"Mnogo međunarodnih prijatelja nam je već reklo da su veoma zainteresovani da dođu na Tajvan i da je svrha vrlo jednostavna – samo da pokažu solidarnost."

Marsha Blckburn, republikanka i nepokolebljiva pristalica bivšeg predsjednika SAD Donalda Trympa, rekla je da je njeno putovanje bilo osmišljeno da pošalje poruku Pekingu – nećemo biti maltretirani.

Tsai je rekla da su takve posjete "učvrstile odlučnost Tajvana da se brani" na njenom sastanku sa Blackburnovom.

Američka senatorica je kasnije održala "jastrebovski" govor.

"Svako ko ima bilo kakav osjećaj za historiju zna da Xi Jinping neće prestati da ugrožava bezbjednost Tajvana samo zato što bi to bilo u najboljem interesu svih", rekla je ona, misleći na predsjednika Kine.

"On nije uobičajeni lider i nema interesa za normalne reakcije ili odnose sa ostatkom svijeta", rekla je ona.

Druga kongresna delegacija koju je predvodio senator Ed Markey posjetila je Tajvan ubrzo nakon Pelosijeve, dok je Kina još uvijek održavala svoje vojne vježbe.

Ranije ove nedjelje, republikanski guverner države Indiana, Eric Holcomb, stigao je nakon najave predstojećih trgovinskih pregovora između Washingtona i Tajpeja.

XS
SM
MD
LG