Linkovi

Kratak vodič kroz unutarstranačke izbore u Americi


Glasanje u Clevelandu na izborima 2020. (AP Photo/Tony Dejak)
Glasanje u Clevelandu na izborima 2020. (AP Photo/Tony Dejak)

Savezne države u januaru počinju glasanja na unutarstranačkim izborima. Proces, koji obuhvata kokuse i primarne izbore, traje šest mjeseci. Nakon toga, stranke održavaju završne konvencije na kojima se formalno bira kandidat koji će predstavljati stranku na predsjedničkim izborima.

Šta su primarni izbori?

Primarni izbori su jedan od načina na koji se bira stranački kandidat za predsjedničke izbore. Pravila o tome ko može da glasa i kako se glasa na primarnim izborima određuje svaka država ponaosob. Za razliku od kokusa, glasači na primarnim izborima glasaju tajno i tokom cijelog dana.

Šta su kokusi?

Kokusi su drugi način biranja stranačkog kandidata za opšte izbore. Za razliku od primarnih izbora, na kokusima se građani okupljaju u određeno vrijeme i ti sastanci traju i po nekoliko sati. Birači javno diskutuju o kandidatima, a samo glasanje se ponekad odvija i podizanjem ruke. Kokusi su nekada bili glavni način odabira predsjedničkog kandidata neke partije, a danas ih ima samo u nekim državama.

Kako se biraju kandidati na kokusima i primarnim izborima?

Birači u Americi na kokusima i primarnim izborima ne biraju predsjedničke kandidate direktno, već biraju delegate koji se pojavljuju na završnim stranačkim konvencijama i glasaju za stranačke predsjedničke kandidate. Što više stanovnika ima neka država, ima i veći broj delegata na završnim konvencijama.

Koja je strategija kandidata?

Raspored primarnih izbora i kokusa omogućava kandidatima da se fokusiraju na svaku državu pojedinačno, a ne u isto vrijeme. Kandidati se obično usredsrede na to da pobijede u određenim državama - u onima sa najviše delegata, ali i onima koje glasaju prve, kako bi sebi obezbijedili dobar imidž na početku izbornog procesa. Države sa najviše delegata su Kalifornija, Teksas i Florida.

Koji je raspored glasanja?

Tradicionalno, kokusi u Ajovi označavaju početak izborne trke, a poslije dolaze primarni izbori u New Hampshireu. Tako će ove godine glasati republikanci, dok su demokrate prvo glasanje zakazale za Južnu Karolinu - uz obrazloženje da ta država bolje predstavlja njihovo biračko tijelo. Demokrate će u Ajovi glasati tek u martu, i to na primarnim izborima umjesto na kokusima.

Šta je Super utorak?

Najveći broj američkih država održava primarne izbore ili kokuse u istom danu - u utorak. Takozvani Super utorak ove godine pada na 5. mart kada će čak 15 saveznih država glasati na unutarstranačkim izborima.

Kako se raspoređuju glasovi delegata?

Svaka država ima svoja pravila. Recimo, Kalifornija ima sistem po kojem svi izabrani delegati glasaju za onog kandidata koji je dobio najviše glasova na primarnim izborima. Sa druge strane, države poput New Hampshire-a glasove delegata raspoređuju proporcionalno - u odnosu na to koji kandidat je dobio koliko glasova na primarnim izborima.

U čemu je razlika između delegata?

Delegati koji se biraju na primarnim izborima i kokusima su u obavezi da glasaju za kandidate koje su podržali i glasači. Ali, postoji i druga kategorija delegata u obje stranke. Republikanci imaju delegate - obično po troje najviših zvaničnika iz partije u svakoj državi - koji nisu u obavezi da podrže kandidata kojeg su birali glasači. Demokrate imaju takozvane "superdelegate" - stotine partijskih lidera i izabranih zvaničnika - koji mogu da podrže kandidata kojeg žele.

Šta su otvoreni i zatvoreni primarni izbori?

U državama sa otvorenim primarnim izborima, svi glasači mogu da glasaju - bez obzira na političku opredijeljenost. Recimo, i demokrate mogu da glasaju na primarnim izborima u Republikanskoj stranci. Nasuprot tome, zatvoreni primarni izbori znače da mogu da glasaju samo oni koji su registrovani kao birači te stranke. Na primjer, na demokratskim primarnim izborima mogu da glasaju samo registrovane demokrate.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG