Linkovi

State Department o vjerskim slobodama u BiH: Diskriminacija i neodgovarajuće istrage vjerski motiviranih zločina


Zgrada State Departmenta

Američki State Department objavio je izvještaj o vjerskim slobodama za 2020. godinu. U dijelu koji se odnosi na Bosnu i Hercegovinu potcrtavaju se sistemska diskriminacija manjina, diskriminacija u školama i neodovarajuće istrage vjerski motiviranih zločina.

"Ustavi Bosne i Hercegovine (BiH) i svakog od dva entiteta u zemlji - Federacija BiH (Federacija) i Republika Srpska (RS) - predviđaju slobodu vjerske misli i prakse, zabranjuju vjersku diskriminaciju i dopuštaju registriranim vjerskim organizacijama da slobodno posluju", piše na početku izvještaja State Departmenta o vjerskim slobodama u BiH u 2020. godini.

"Ustav BiH zadržava sva mjesta u Predsjedništvu i jednom domu parlamenta i određenim drugim vladinim uredima za članove tri glavne etničke skupine - Srbe, Hrvate i Bošnjake - koji su pretežno pravoslavci, rimokatolici i muslimani. Vlada ponovno nije ispoštovala odluku Europskog suda za ljudska prava (ECHR) kojom se od nje traži da otvori te pozicije drugim manjinama.

Vjerske skupine, u zajednicama u kojima su manjina, izvijestile su da su ih vlasti na svim razinama nastavile diskriminirati u pružanju usluga i davanju građevinskih dozvola.

UNICEF je izvijestio da su učenici i nastavnici u školama i dalje imali etničku i vjersku diskriminaciju. Međureligijsko vijeće (IRC), koje se sastoji od predstavnika četiri glavne vjerske zajednice u zemlji, ponovno je izvijestilo o neodgovarajućoj istrazi i kaznenom progonu vjerski motiviranih zločina.

IRC je registrirao 14 prijavljenih djela vandalizma protiv vjerskih mjesta, uključujući jedan koji uključuje pucanje na križ, ali rekao je da je broj stvarnih incidenata vjerojatno mnogo veći.

U oktobru su vandali oštetili džamiju Sultan Sulaiman Atiq u Bijeljini, zaštićeni nacionalni spomenik. Pravoslavna crkva Svetog Save u Blažuju kod Sarajeva više je puta vandalizirana, kao i nekoliko katoličkih spomenika i kapela također.

U 2019. misija Organizacije za europsku sigurnost i saradnju (OSCE) evidentirala je 16 potencijalnih incidenata motiviranih mržnjom, usmjerenih na muslimane i 15 takvih incidenata usmjerenih na kršćane (i katoličke i pravoslavne), a svi su prijavljeni policiji.

Incidenti su se kretali od prijetnji vjerskim vođama i remećenja vjerskih obreda prijetnjama do vandalizma nad grobljima i drugim vjerskim mjestima. Za razliku od prethodne godine, OSCE nije prijavio nijedan antisemitski incident.

Nešto više od dvije trećine ispitanika u avgustovskom istraživanju izrazilo je podršku održavanju vjerskog obrazovanja u školama.

Predstavnici američke ambasade naglasili su potrebu promicanja poštivanja vjerske raznolikosti i provođenja jednakog postupanja prema vjerskim manjinama među državnim službenicima.

Na redovitim sastancima s vjerskim skupinama, službenici ambasade nastavili su pozivati na poboljšanje međureligijskog dijaloga kako bi pomogli u razvoju mirnog i stabilnog društva. Ambasada je nastavila održavati redovite kontakte s Međureligijskim vijećem i finansirati neke od njegovih aktivnosti na temu međuvjerskog pomirenja.", navedeno je u sažetku dijela izvještaja State Departmenta koji se odnosi na Bosnu i Hercegovinu.

Kompletan izvještaj dostupan je ovdje.

XS
SM
MD
LG