Linkovi

Gimnastički savez i Olimpijski i paraolimpijski komitet SAD isplaćuju 380 miliona odštete žrtvama


Žrtva Rachael Denhollander obraća se tokom ročišta na kojem je izrečena kazna bivšem ljekaru američke gimnastičke reprezentacije Larryju Nassaru, 24. januara 2018. (Foto: Reuters/Brendan McDermid)
Žrtva Rachael Denhollander obraća se tokom ročišta na kojem je izrečena kazna bivšem ljekaru američke gimnastičke reprezentacije Larryju Nassaru, 24. januara 2018. (Foto: Reuters/Brendan McDermid)

Pravni spor između Gimnastičkog saveza SAD (USA Gymnastics) i stotina žrtava seksualnog zlostavljanja, koje je većinom počinio bivši ljekar reprezentacije Larry Nassar, ali i drugi, okončan je tako što je postignuta nagodba o isplati odštete vrijedne 380 miliona dolara.

Međutim, borba za suštinske promjene unutar nacionalnog saveza koji upravlja gimnastikom u SAD - tek počinje.

Federalni stečajni sud u Indianapolisu u ponedjeljak je odobrio sporazum između Gimnastičkog saveza SAD i Američkog olimpijskog i paraolimpijskog komiteta s jedne i više od 500 žrtava s druge strane, čime je okončan jedan aspekt najvećeg skandala seksualnog zlostavljanja u istoriji američkog olimpijskog pokreta.

Više od 90 odsto žrtava glasalo je za privremeni sporazum postignut u septembru. Prema njemu, tražena je odšteta od 425 miliona dolara, ali je sud uslovno odobrio modifikovanu nagodbu od 380 miliona dolara. Više od 300 žrtava je zlostavljao Nassar, dok su preostale žrtve zlostavljali pojedinci u nekom svojstvu povezani sa Gimnastičkim savezom SAD.

Finansijski račun je samo jedan dio jednačine. Niz nenovčanih odluka učiniće žrtve aktivnijim akterima u Gimnastičkom savezu SAD. Među njima su mjesto u Komitetu za bezbjedan sport saveza, Savjetu za zdravlje i dobrobit sportista i upravnom odboru, kao i detaljna analiza kulture i prakse u USA Gymnastics, zahvaljujući kojima su zlostavljači poput Nassara mogli da rade šta žele bez ikakve kontrole.

Predsjednica Gimnastičkog saveza SAD Li Li Leung
Predsjednica Gimnastičkog saveza SAD Li Li Leung

"Pojedinačno i kolektivno, preživjeli su hrabro istupili i založili se za trajne promjene u ovom sportu", poručila je predsjednica američkog gimnastičkog saveza Li Li Leung u saopštenju pošto je nagodba odobrena.

"Posvećeni smo u namjeri da radimo sa njima, i sa čitavom gimnastičkom zajednicom, kako bismo osigurali da nam i dalje prioriteti budu bezbjednost, zdravlje i dobrobiti naših sportista i zajednice iznad svega."

Stotine djevojaka i žena izjavile su da ih je Nassar seksualno zlostavljao koristeći kao izgovor liječenje, dok je radio za Univerzitet Michigan, Gimnastički savez SAD i gimnastički klub u Michiganu koji je član saveza.

Nassar se pred federalnim sudom izjasnio krivim za zločine u vezi sa dječjom pornografijom, a potom i krivim pred državnim sudom za seksualno zlostavljanje gimnastičarki. Osuđen je 2018. na 40 do 175 godina zatvora.

Rachael Denhollander​, koja je u jesen 2016. bila prva žena koja je izašla u javnost i detaljno opisala seksualno zlostavljanje od strane Nassara, rekla je da su odredbe ključni dio procesa medijacije.

"Ne radi se o novcu, već o promjenama", rekla je ona agenciji AP u telefonskom intervjuu. "Radi se o tačnoj procjeni gdje su stvari krenule naopako, kako bi smo obezbjedili da sljedeća generacija bude zaštićenija."

Denhollander je od početka skandala bio jedna od najglasnijih Nassarovih žrtava. Govorila je da je važno da se okonča pravni postupak, kako bi žene mogle da nastave sa svojim životima i dobiju pomoć koja im je potrebna.

"Realnost je da što ovo duže traje, preživjelima je teže", rekla je ona. "Toliko ovih žena ne može da dobije zdravstvenu njegu bez nagodbe. Morali smo da uskladimo tu realnost sa vremenom koliko je ovo trajalo. Smatrali smo da je u najboljem interesu svih da prihvate ovo rješenje... kako bi preživjeli dobili neki privid pravde."

Denhollander je istakla da neke od neophodnih zdravstvenih usluga nisu pokrivene određenim vrstama osiguranja, a nagodba će olakšati dio finansijskog tereta.

Do nagodbe je došlo skoro četiri godine poslije emotivnog izricanja kazne u Michiganu, tokom kojeg su stotine žena detaljno opisale svoja iskustva sa Nassarom i koliko i je to negativno uticalo na život.

Predsjednica Olimpijskog i paraolimpijskog komiteta SAD Sarah Hirshland​
Predsjednica Olimpijskog i paraolimpijskog komiteta SAD Sarah Hirshland​

Izvršna direktorica Olimpijskog i paraolimpijskog komiteta SAD (USOPC) Sarah Hirshland​ rekla je da ta organizacija - koja će u okviru nagodbe platiti 34 miliona dolara sopstvenog novca i još 73 miliona dolara od osiguranja - prepoznaje svoju ulogu u "neuspjehu da zaštiti ove sportiste", i da joj je "žao zbog dubokih rana koje su pretrpjele".

Denhollander je period od pet i više godina otkako se obratila dnevnom listu "Indianapolis star" do danas, opisala kao "paklen".

"Bilo je pakleno za sve nas", rekla je. "Činjenica da smo toliko dugo morali da se trudimo da bi se prave stvari desile, da se toliko dugo trudimo da se pravda desi... nije smjelo da prođe pet godina."

USA Gymnastics je podnio zahtjev za bankrot u decembru 2018. u pokušaju da objedini različite tužbe protiv saveza. Taj potez je takođe primorao USOPC da zaustavi proces desertifikacije, koji je započeo protiv svog gimnastičkog saveza.

Organizacija je u međuvremenu prošla kroz ogromnu promjenu rukovodstva i rekonstruisala svoju politiku zdravlja i bezbjednosti. Nagodba će Gimnastičkom savezu SAD omogućiti da nastavi kao nacionalno upravno tijelo ovog sporta, iako je Denhollander naglasila da USA Gymnastics nije otišao dovoljno daleko, zbog čega će učešće žrtava u budućnosti biti toliko značajno.

"Moramo lično da vidimo kakva se reforma dešava", rekla je ona i zaključila: "Mogućnost da se to uradi daje nam nivo odgovornosti koji do sada nije postojao".

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG