Linkovi

SAD: Smrtnost porodilja se udvostručila od 1999. godine, većina slučajeva među crnkinjama


Pamfleti u klinici Planned Parenthood of Utah u Salt Lake Cityju, 21. avgusta 2019.
Pamfleti u klinici Planned Parenthood of Utah u Salt Lake Cityju, 21. avgusta 2019.

Broj američkih žena koje su umrle u roku od godinu dana nakon trudnoće više se nego udvostručio između 1999. i 2019. godine, s najvećim brojem smrtnih slučajeva među crnkinjama, rekli su istraživači u ponedjeljak.

Procjenjuje se da je 2019. bilo 1.210 smrtnih slučajeva majki, u poređenju sa 505 u 1999., prema studiji objavljenoj u medicinskom časopisu JAMA.

Najveći porast tokom vremena zabilježen je među američkim Indijancima i ženama domorocima Aljaske, rekli su istraživači.

Broj umrlih na 100.000 živorođenih porastao je sa 12,7 na 32,2 ukupno, sa 14,0 na 49,2 među američkim Indijancima i domorocima Aljaske, 26,7 na 55,4 među crncima, 9,6 na 20,9 među Azijatima, domorocima na Havajima i ostalim stanovnicima Pacifika, a 9,4 do 26,3 među bijelcima, procjenili su.

Za razliku od prethodnih američkih studija o smrtnosti majki, koje su se fokusirale na nacionalne trendove, sadašnja studija analizirala je podatke od države do države.

Na iznenađenje istraživača, crnkinje su imale najveću stopu smrtnosti u nekim sjeveroistočnim državama.

"Često se za države na jugu prozivaju da imaju najgoru stopu smrtnosti majki u zemlji, dok Kalifornija i Masačusets imaju najbolju. Ali to ne govori cijelu priču", vođa studije dr. Allison Bryant iz Mass General Brighama u Bostonu, navodi u saopštenju. "Od suštinske je važnosti sagledati razlike između populacija koje postoje čak i u 'najboljim' državama."

Južne države imale su visoku smrtnost majki u svim rasnim i etničkim grupama, ali posebno za crne pojedince, dok su države Srednjeg zapada i Velike ravnice imale najviše stope za žene američkih Indijanaca i domorodaca Aljaske.

Najčešći uzroci smrti u roku od godinu dana nakon završetka trudnoće uključuju mentalno zdravlje, pretjerano krvarenje, srčana i koronarna stanja, infekcije, krvni ugrušci i visok krvni tlak povezan s trudnoćom, prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti .

"Naši nalazi pružaju važan uvid u stope smrtnosti majki koje su dovele do pandemije i vjerovatno je da ćemo vidjeti kontinuirani porast rizika od smrtnosti majki u svim populacijama ako analiziramo podatke iz narednih godina", rekao je Bryant.

"Crnci bi vjerovatno i dalje imali najveću stopu, ali bi moglo doći do većeg porasta u nekim drugim grupama u posljednjih nekoliko godina."

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG