Linkovi

SAD: Smiješne ruske optužbe da smo odgovorni za napad dronom


Crveni trg u Moskvi uoči proslave Dana pobjede. (Foto: AP/Alexander Zemlianichenko)
Crveni trg u Moskvi uoči proslave Dana pobjede. (Foto: AP/Alexander Zemlianichenko)

Sjedinjene Države u četvrtak su odbacila optužbe Rusije da je Washington odgovoran za navodni napad dronom na Kremlj, navodeći da su tvrdnje Moskve laž.

"To je očigledno smiješna tvrdnja", rekao je portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće John Kirby nakon što je Rusija okrivila SAD za, kako je navela, napad čiji cilj je bio da se ubije ruski predsjednik Vladimir Putin.

"Sjedinjene Države nemaju veze sa tim. Čak i ne znamo šta se tačno dogodilo, ali mogu da vas uvjerim da SAD nisu imale nikakvu ulogu", rekao je Kirby za CNN.

Također je dodao da Amerika ne ohrabruje niti omogućava Ukrajini da izvodi napade van svojih granica i da ne podržava napade na pojedinačne lidere. Ukrajina je negirala da je poslala dronove u Rusiju.

I dalje nije jasno šta se tačno dogodilo u Kremlju i SAD procjenjuju situaciju, Kirbi je rekao u odvojenom intervjuu za MSNBC.

"I dalje ne znamo šta se dogodilo", poručio je Kirby.

Putinov portparol Dmitrij Peskov rekao je u srijedu da su SAD "nesumnjivo" iza navodnog napada, ali za to nije iznio dokaze.

"Peskov jednostavno laže", naveo je Kirby.

Kirbi je dodao da je Putin "agresor" u Ukrajini i da bi mogao da okonča konflikt povlačenjem sa ukrajinske teritorije koju je napao u februaru 2022. godine.

Kirby je, na CNN-u, takođe rekao da nije upoznat da postoje konkretni obavještajni podaci da Rusija targetira ključne infrastrukturne sisteme NATO-a.

Obavještajni zvaničnik NATO-a upozorio je u u srijedu da bi Rusija mogla da uništi podvodne kablove da bi kaznila zapadne zemlje zbog podrške Ukrajini, dok Alijansa jača napore da zaštiti podvodnu infrastrukturu poslije napada na Sjeverni tok u septembru.

"To imamo na umu i pratimo od početka rata. Veoma pomno pratimo", rekao je Kirby na CNN-u.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG