Linkovi

Ni američke škole nisu imune na porast zločina iz mržnje


Studenti prolaze pored znaka nakon niza rasističkih incidenata u kampusu, na Univerzitetu New Hampshire u Durhamu, New Hampshire, 19. aprila 2018.
Studenti prolaze pored znaka nakon niza rasističkih incidenata u kampusu, na Univerzitetu New Hampshire u Durhamu, New Hampshire, 19. aprila 2018.

Novi izvještaj koji je u ponedjeljak objavio Federalni istražni biro otkriva da se 10 posto svih zločina iz mržnje u SAD-u 2022. dogodilo u školama, što ih čini trećom najčešćom lokacijom u zemlji za zločine iz mržnje.

Samo su kuće (27%) i autoputevi, putevi ili uličice (16%) zabilježili više krivičnih djela počinjenih iz mržnje.

U izvještaju je utvrđeno da je broj prijavljenih zločina iz mržnje u školama - od predškolskog do univerzitetskog - u stalnom porastu od 2020. godine, kada su zvaničnici zabilježili 500 zločina iz mržnje u školama. U 2021., broj školskih prekršaja porastao je na 896 prije nego što je dostigao najviši nivo od više od 1.300 2022. godine.

To povećanje prati ono što su zvaničnici FBI-a opisali kao zabrinjavajući porast ukupnog broja zločina iz mržnje, a najnoviji podaci pokazuju rekordnih 11.643 incidenata u 2022., što je premašilo prethodni rekord od skoro 11.000 incidenata u 2021.

Izvještaj od ponedjeljka prvi je takve vrste koji je objavio FBI, a zvaničnici kažu da još nije jasno da li će u budućnosti objavljivati dodatne izvještaje o zločinima iz mržnje u školama.

"Cilj je skrenuti pažnju na podatke i pojavu zločina iz mržnje u školama, dajući eventualno drugima priliku da odgovore", rekao je zvaničnik FBI novinarima u ponedjeljak, izvještavajući u uvjetima anonimnosti prema osnovnim pravilima koje je ustanovio biro.

"[Ovo] ovdje nije situacija u kojoj biro želi da preduzme hitne mjere po ovome", dodao je zvaničnik. "Ali, pružanjem informacija, mislimo da to omogućava našim partnerima za provođenje zakona da to učine."

U izvještaju, koji je sagledao podatke iz petogodišnjeg perioda od 2018. do 2022., utvrđeno je da je najčešći zločin iz mržnje zastrašivanje, a zatim vandalizam i napad.

Najčešći zločini iz mržnje bili su zločini protiv crnaca (12,6%), zatim zločini protiv Jevreja (5,6%) i zločini protiv lezbijki, homoseksualaca, biseksualaca ili transrodnih (2,6%).

Zločini protiv muslimana iz mržnje bili su 0,5% od ukupnog broja.

Izvještaj FBI-a je također otkrio da su zločini iz mržnje u školama bili češći u oktobru, novembru i decembru, pri čemu se gotovo trećina zločina iz mržnje u školama dogodila tokom tih mjeseci.

Sveukupno, izvještaj navodi da je više od 30% djece koja su bila žrtve zločina iz mržnje tokom petogodišnjeg perioda viktimizirano u školi. Skoro 36% maloljetnih počinitelja zločina iz mržnje počinilo je zločine u školi.

Prema podacima FBI-a, gotovo dvije trećine prijavljenih zločina iz mržnje dogodilo se u predškolskim, osnovnim i srednjim školama.

XS
SM
MD
LG