Linkovi

SAD u UN-u traže međunarodnu osudu sjevernokorejske raketne probe


Arhiva - Linda Tomas-Grinfield, stalna predstavnica Sjedinjenih Država u Ujedinjenim nacijama, govori na sednici Saveta bezbednosti UN, 5. aprila 2022.
Arhiva - Linda Tomas-Grinfield, stalna predstavnica Sjedinjenih Država u Ujedinjenim nacijama, govori na sednici Saveta bezbednosti UN, 5. aprila 2022.

Sjedinjene Države traže u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija međunarodnu osudu najnovije sjevernokorejske probe interkontinentalne balističke rakete

"Ponudićemo još jednu priliku Savjetu da DNRK smatra odgovornom za njenu opasnu retoriku i destabilizujuća dejstva", rekla je američka ambasadorka Linda Tomas-Grinfild na sastanku koji su SAD sazvale u ponedeljak. "Sjedinjene Države će u tu svrhu predložiti predsjedničku izjavu".

Predsjednička izjava 15-članog Savjeta bezbednosti UN jedan je korak ispod rezolucije i zahtijeva konsenzus svih članica.

Tomas-Grinfild je podvukla da je test u petak bio osmi slučaj da je Pjonjang lansirao interkontinentalnu balističku raketu ove godine i dio rekordnih 63 lansiranja balističkih projektila u 2022. – čime je prethodni godišnji rekord od 25 više nego udvostručen.

"Šezdeset i tri puta ove godine DNRK je flagrantno prekršila rezolucije Savjeta bezbjednosti i pokušala da potkopa globalni režim neširenja", rekla je ona.

Najnovija ICBM — druga ovog mjeseca — preletjela je oko 1.000 kilometara i udarila u ekskluzivnu ekonomsku zonu Japana sa njegove sjeverne teritorije, samo 200 kilometara od Hokaida.

Japanski ambasador je rekao da proračuni zasnovani na putanji leta pokazuju da bi procijenjeni mogući domet rakete mogao da premaši 15.000 kilometara.

"U tom slučaju, cijela Azija, cijela Evropa, cijela Sjeverna Amerika – uključujući New York – cijela Afrika, pa čak i dio Južne Amerike, mogli bi biti u dometu ovog sistema isporuke nezakonitih nuklearnih bojevih glava", reka je Savjetu ambasador Išikane Kimihiro, dodajući da je "nečuveno" dozvoliti Sjevernoj Koreji da uzme cijelu međunarodnu zajednicu za taoca.

Lansiranje u petak naišlo je na široku osudu, uključujući i generalnog sekretara UN-a Antonija Gutereša, koji je pozvao Sjevernu Koreju da zaustavi sve provokativne akte.

Ministar spoljnih poslova Severne Koreje Čoe Son Hui rekao je u saopštenju koje su prenijeli državni mediji u ponedeljak da su testovi raketa koje sprovodi ta zemlja dio njenog legitimnog prava na samoodbranu, optuživši šefa UN da je "marioneta" Sjedinjenih Država.

Pjongjang je saopštip da su njegovi testovi odgovor na vojne vježbe SAD i Južne Koreje.

Ambasador Južne Koreje rekao je da vojne vježbe koje se dugi niz godina održavaju nikada ne mogu biti izgovor za nezakonit razvoj nuklearnih i balističkih raketa Pjongjanga.

"Svjedoci smo kako DNRK u potpunosti koristi nerad i podjele ovog savjeta da izgradi svoj nuklearni arsenal", rekao je ambasador Junkuk Hvang.

"Pošto Savjet bezbjednosti nije usvojio rezoluciju zbog protivljenja dvije stalne članice u maju, DNRK je lansirala 40 balističkih projektila i proglasila svoj novi zakon o politici nuklearnog oružja, koji je postavio prag za korišctenje nuklearnog oružja daleko niži od bilo kog u drugim zemljama", dodao je on.

Uprkos osudi većine članica Savjeta bezbjednosti i sve većoj zabrinutosti zbog napretka sjevernokorejskih programa nelegalnog naoružanja, do kraja sastanka u ponedeljak se pokazalo da će dvije članice koje su blokirale majsku rezoluciju — Kina i Rusija — ponovo opstruirati akciju Savjeta.

Kineski ambasador je rekao da je Peking zabrinut zbog spirale rastuće napetosti i konfrontacije na Korejskom poluostrvu, za koje je rekao da ne služi interesima nijedne strane.

"Savjet bezbjednosti treba da igra konstruktivnu ulogu po ovom pitanju i ne treba uvijek da osuđuje, uvek vrši pritisak na DNRK", rekao je ambasador Žang Jun. "Razmišljanja u Savjetu bi trebalo da budu da se smanje tenzije, unaprijedi deeskalacija situacije u ranom roku, kako bi se ostavio prostor za diplomatske napore, a ne da se stvaraju prepreke za to".

Na pitanje Glasa Amerike nakon sastanka da li bi Kina podržala izjavu koju su predložili SAD, ambasador Žang je rekao: "Mislim da ne. Dao sam svoju izjavu. Mislim da imate moj odgovor".

Čini se i da će Rusija blokirati, jer je njen izaslanik okrivio Washington i njegove saveznike za podsticanje tenzija svojim vojnim vježbama i sankcijama.

Vjerovatno predviđajući nejedinstvo u Savjetu, američka ambasadorka, u pratnji predstavnika 13 zemalja, uključujući Japan, Južnu Koreju i nekoliko sadašnjih i budućih članica Savjeta bezbjednosti, pročitala je zajedničko saopštenje u kojem oštro osuđuje lansiranje ICBM.

"Pozivamo sve države članice [UN] da nam se pridruže u osudi nezakonitog lansiranja balističkih projektila DNRK i pozivamo na punu primjenu postojećih rezolucija Savjeta bezbjednosti", pročitala je Tomas-Grinfild. "Takođe apelujemo na DNRK da napusti svoje programe nezakonitog naoružanja na potpun, provjerljiv i nepovratan način".

Ona je ponovila njihovu posvećenost diplomatiji za rješavanje tenzija na Korejskom poluostrvu.

XS
SM
MD
LG