Linkovi

FBI strahuje od 'koordiniranog napada' na SAD


Direktor FBI-a Christopher Wray svjedoči pred Podkomitetom za aproprijacije američkog Predstavničkog doma na Capitol Hillu u Washingtonu 11. aprila 2024.
Direktor FBI-a Christopher Wray svjedoči pred Podkomitetom za aproprijacije američkog Predstavničkog doma na Capitol Hillu u Washingtonu 11. aprila 2024.

Nalet samopouzdanja pristalica terorističke grupe Islamska država – koji se ogleda u nizu internetskih prijetnji Evropi u kombinaciji sa njenim smrtonosnim napadom na koncertnu dvoranu u Rusiji – daje razlog za zabrinutost sigurnosnim zvaničnicima u Sjedinjenim Državama.

Nacionalna sigurnost i službenici za provođenje zakona dugo su zabrinuti zbog malih grupa ili pojedinaca koji crpe inspiraciju iz terorističkih zavjera širom svijeta za izvođenje napada u SAD-u, ali direktor FBI-a Christopher Wray rekao je zakonodavcima u četvrtak da bi nešto više zabrinjavajuće moglo biti na djelu.

"Sada je sve više zabrinjavajući potencijal za koordiniran napad ovdje u domovini, sličan napadu ISIS-a koji smo vidjeli u koncertnoj dvorani u Rusiji prije nekoliko sedmica", upozorio je Wray zakonodavce, koristeći akronim za afganistansku podružnicu Islamske države.

Prije samo nekoliko dana, policijske agencije širom Evrope pojačale su sigurnost nakon što su mediji povezani s Islamskom državom, poznatom i kao IS ili ISIS, objavili pozive za napad na stadione na kojima se održavaju fudbalske utakmice Lige prvaka ove sedmice u Madridu, Londonu i Parizu.

Upozorenje FBI-a također signalizira potencijalnu promjenu u razmišljanju SAD-a o mogućem dometu IS-a i njegove afganistanske podružnice, koja je preuzela odgovornost za napad 22. marta na koncertnu dvoranu Crocus City u blizini Moskve. U napadu je poginulo 145 ljudi.

Nakon incidenta, Ministarstvo domovinske sigurnosti saopćilo je da nema konkretnih ili vjerodostojnih obavještajnih podataka koji bi sugerirali da IS ima sposobnost da prijeti Sjedinjenim Državama.

Više američkih vojnih i obavještajnih zvaničnika je reklo da, iako IS ima ambicije da izvrši napade, nema naznaka da IS ili bilo koja od njegovih globalnih podružnica ima sposobnost da dosegne tlo SAD.

Teroristička grupa se "na mnogo načina bori da uspostavi veliku sposobnost koja je relevantna za Sjedinjene Države", rekla je nedavno direktorica Nacionalnog centra za borbu protiv terorizma Christine Abizaid. Govorila je tokom nastupa na podcastu In the Room sa analitičarem terorizma Peterom Bergenom.

Druga upozorenja su se fokusirala na prijetnju američkim ciljevima izvan Sjedinjenih Država.

"ISIS-Khorasan zadržava sposobnost i volju da napadne interese SAD-a i Zapada u inostranstvu za samo šest mjeseci i bez ikakvog upozorenja," general Michael "Erik" Kurilla, komandant američkih snaga na Bliskom istoku i južnoj Aziji, rekao je na saslušanju senatskog komiteta prošlog mjeseca.

Za sada, američko Ministarstvo domovinske sigurnosti poziva Amerikance da budu oprezni.

"SAD su i dalje u okruženju povećane prijetnje", rekao je glasnogovornik DHS-a za Glas Amerike u srijedu odgovarajući na pitanja o prijetnjama IS-a različitim evropskim prostorima.

DHS nastavlja raditi s našim partnerima na procjeni okruženja prijetnji, pružanju ažuriranja američkoj javnosti i zaštiti naše domovine”, dodao je glasnogovornik. “Pozivamo javnost da ostane na oprezu i da odmah prijavi sumnjive aktivnosti lokalnim organima za provođenje zakona.”

XS
SM
MD
LG